Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

ev media-logo

Η "Σωτήρα" των Ευρυτάνων, στην Ανατολική Φραγκίστα, ένα από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά μνημεία του τόπου

Το πρωί της Πέμπτης (6/8), προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεωργίου, με τη συμμετοχή του τοπικού ιερού κλήρου και παρουσία πιστών, τελέστηκε στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Ανατολικής Φραγκίστας, η πρώτη Θεία Λειτουργία μετά τις εργασίες αναστηλώσεως που έγιναν στην ιστορική μονή.sotira-edited11

Η "Σωτήρα" των Ευρυτάνων, δίπλα από τις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης, αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο του Κράτους. Πρόκειται για ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά κτίσμα, στον τύπο μονόχωρου τρίκογχου με τρουλοκαμάρα και πολύπλευρη εξωτερικά κόγχη ιερού. Στα δυτικά υπάρχει καμαροσκέπαστος νάρθηκας, καλυπτόμενος με μονόριχτη σκεπή.

Τα τελευταία χρόνια, ήταν σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης μεγάλης κλίμακας. Οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου ξεκίνησαν από την 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων το 2011 και οι εργασίες εκκίνησαν το 2016. Το έργο, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, υλοποιείται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης που υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, µε Φορέα Υλοποίησης τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ευρυτανίας. Συνέβαλαν οικονομικά, επίσης, με 20.000 ευρώ η Μητρόπολη Καρπενησίου και η Ενορία, για τη συντήρηση των τοιχογραφιών του τρούλου και της οροφής, και με 90.000 ευρώ η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το εσωτερικό του ναού είναι κατάγραφο, εντούτοις μεγάλο μέρος των τοιχογραφημένων επιφανειών είχε καταπέσει και ως εκ τούτου κρίθηκε αναγκαίο να εκπονηθεί έργο για την αποκατάστασή τους. Σε καλύτερη κατάσταση διατηρείται το ξυλόγλυπτο τέμπλο, αξιόλογο δείγμα στο είδος του. Οι δεσποτικές εικόνες και το δωδεκάορτο είναι των νεότερων χρόνων, σώζονται όμως στο θριγκό δύο ζώνες με προτομές αποστόλων και άλλων ιερών μορφών, που μαρτυρούν την ποιότητα του συνεργείου που τις ιστόρησε. Ιδιαίτερα αξιόλογος είναι ο ξυλόγλυπτος χορός (πολυέλαιος).

Χρόνος κτίσης του ναού είναι σύμφωνα με τις επικρατέστερες απόψεις το 1725, αν και η σύσταση της μονής τοποθετείται στον 16ο αιώνα. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο φιλοτεχνήθηκε το 1731 και η τοιχογράφηση ολοκληρώθηκε το 1732, σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή που μνημονεύει τους δωρητές και τον επίσκοπο Λιτζάς και Αγράφων Διoνύσιο.