Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Ο δήμος Καρπενησίου φροντίζει για τα αδέσποτα - Αυστηρά πρόστιμα σε όσους κακοποιούν ζώα

Νέος νόμος. Τουλάχιστον ένας χρόνος φυλάκιση και 5.000 ευρώ πρόστιμο για κακοποίηση ζώου

adespota498

Ο νέος νόμος (4039/2012 ΦΕΚ Α-15/02.02.2012) «για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» ψηφίστηκε και είναι αυτός που θα ισχύει πλέον στη χώρα μας

Τα «Ευρυτανικά Νέα» έχουν πολλές φορές δημοσιεύσει αναλυτικά ρεπορτάζ για τα κρούσματα δολοφονίας αδέσποτων ζώων με φόλες και έχουν καταδικάσει απερίφραστα τα περιστατικά αυτά. Μετά από πρωτοβουλία ενεργών φιλόζωων πολιτών, ο δήμος Καρπενησίου εξετάζει την ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που θα προσφέρουν ουσιαστική και μόνιμη λύση.{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Η ανεπίσημη συνάντηση
Τη Δευτέρα 28 Μαΐου 2012, περίπου στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου μία άτυπη συνάντηση σχετικά με το θέμα των αδέσποτων ζώων και την προστασία τους, με αφορμή και τον νέο νόμο, που προβλέπει αυστηρές ποινές τόσο για τη θανάτωση ζώων όσο και για την κακοποίησή τους.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό τον αντιδήμαρχο κ. Κλεομένη Λάππα, ο οποίος δήλωσε ότι στόχος αυτής της άτυπης συνάντησης είναι να δοθεί λύση σε αυτό το πολύ σημαντικό πρόβλημα. Όπως όμως σημείωσε, η λύση αυτή θα πρέπει να είναι μία καλά οργανωμένη δράση, η οποία να έχει διάρκεια. «Δεν θέλουμε απλά να δικαιολογήσουμε γενικώς τον ρόλο μας ως δήμος, μέσω της συνάντησης αυτής και το θέμα να μείνει εκεί. Θέλουμε να οργανώσουμε μία μόνιμη δράση, που δεν θα αποτελεί προσωρινή ανακούφιση στο πρόβλημα, αλλά θα ελέγχει την κατάσταση και θα αποτελεί ουσιαστική λύση , με διάρκεια χρόνου», δήλωσε.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Λάππας τόνισε πως πριν προβεί ο δήμος σε οποιαδήποτε επίσημη και καλά οργανωμένη δράση, πρέπει να συζητήσει το πρόβλημα με πολίτες και φορείς, που είναι ευαισθητοποιημένοι πάνω στο θέμα αυτό. Ειδικότερα, ένας φορέας με τον οποίο θέλει πραγματικά να συνεργαστεί ο δήμος προς την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος είναι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καρπενησίου, εκπρόσωπος του οποίου, ο κ. Μανώλης Κοπανάκης, παραβρέθηκε και στην συνάντηση.

Ακόμη, παρών ήταν και ο κ. Τάκης Κεφαλάς από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, ο οποίος ανέφερε ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία μπορεί να αναλάβει τον εντοπισμό κάποιου χώρου, τη δημιουργία εγκαταστάσεων και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί. Επίσης, συμμετείχε στη συζήτηση και η κα Ασπασία Τσίνα, ως ενεργή φιλόζωος πολίτης, η οποία είναι μέλος και του Φιλοζωικού Συλλόγου Τρικάλων. Η κα Τσίνα τόνισε πως διατίθεται να βοηθήσει σε οποιοδήποτε έργο επιθυμεί να υλοποιήσει ο δήμος σχετικά με την προστασία των αδέσποτων ζώων.

Μάλιστα, η κα Τσίνα ανέφερε ότι έγινε προσπάθεια να συσταθεί φιλοζωικό σωματείο στο Καρπενήσι. Όμως, δεν συγκεντρώθηκε ικανός αριθμός ενεργών φιλόζωων πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, συνεχίζονται οι συζητήσεις με τον δήμο, με στόχο να αναληφθούν κάποιες πρωτοβουλίες, που θα βρίσκονται σε συμφωνία με τον ισχύοντα νόμο και που θα λαμβάνουν υπόψη τον πληθυσμό αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Η κα Τσίνα σημείωσε πως το οικονομικό θέμα για τις πρωτοβουλίες αυτές, όπως η δημιουργία καταφυγίου κ.λπ., πρέπει να βαρύνει τον δήμο Καρπενησίου, αν και οι ενεργοί φιλόζωοι πολίτες θα σταθούν αρωγοί οποιασδήποτε προσπάθειας προς την κατεύθυνση αυτή, με διάφορους τρόπους, όπως, για παράδειγμα, με την οικονομική συνεισφορά στα έξοδα φροντίδας κάποιου ζώου.

Ο κ. Λάππας διευκρίνισε πως η συνάντηση της Δευτέρας ήταν μία πρώτη ανεπίσημη συνάντηση, σε μια προσπάθεια οργάνωσης αλλά και λήψης των κατάλληλων πληροφοριών για το πώς αντιμετωπίζεται μέχρι τώρα το πρόβλημα από άλλους οργανωμένους φορείς, από άλλους δήμους και ποια προβλήματα πιθανότατα θα προκύψουν.

Το θέμα, αφού καταλήξουν οι συναντήσεις σε κάποιες προτάσεις και κάποιες λύσεις, θα συζητηθεί πρώτα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για να εγκριθεί και έπειτα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Να σημειώσουμε εδώ ότι για το συγκεκριμένο πρόβλημα υπήρξε αντίστοιχο αίτημα προς τον δήμο Καρπενησίου, που έχει υπογραφεί από ένα σημαντικό αριθμό πολιτών, περίπου 30 δημότες, οι οποίοι επισημαίνουν την αναγκαιότητα της άμεσης επίλυσης του ζητήματος. Ο κ. Λάππας, λαμβάνοντας και αυτό υπόψη, ανέφερε πως ότι σαν πρώτο βήμα ο δήμος πρέπει να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους αυτούς αλλά και με φορείς εντός και εκτός Καρπενησίου, ενώ θα προχωρήσει άμεσα σε πιο επίσημες συναντήσεις με οργανώσεις και εθελοντές.

Νέα επίσημη συνάντηση
Η πρώτη επίσημη συνάντηση που θα διοργανώσει ο δήμος Καρπενησίου για το θέμα αυτό, προγραμματίζεται να υλοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012. Στη συνάντηση αυτή θα προσκαλεστούν επίσημοι φορείς, μέλη φιλοζωικών οργανώσεων, κτηνίατροι κ.λπ.

Προτεραιότητα θα δοθεί στην υιοθέτηση προτάσεων και κατευθύνσεων για τα αδέσποτα σκυλιά. Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, απορρίφθηκε η ιδέα ίδρυσης κυνοτροφείου για οικονομικούς λόγους. Το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι πολύ υψηλό ενώ όπου επιχειρήθηκε, οδηγήθηκε σε αποτυχία.

Ο δήμος, ωστόσο, μελετά την πρακτική που εφαρμόζεται στον δήμο Μεγάρων, τον οποίο επισκέφτηκε πρόσφατα ο κ. Λάππας, προκειμένου να αντλήσει τη σχετική τεχνογνωσία. Πρόκειται για την τακτική ύπνωσης και στείρωσης των αδέσποτων σκυλιών, που πραγματοποιείται από έμπειρους και εξειδικευμένους κτηνιάτρους.

Για τον σκοπό αυτό θα κληθούν στη συνάντηση στις 8 Ιουνίου και κτηνίατροι, μέλη των «κτηνιάτρων της Ευρώπης», που θα δώσουν αναλυτικές πληροφορίες για τη μέθοδο αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Ευρυτανικών Νέων», το συνολικό κόστος για την υιοθέτηση της πρακτικής αυτής ανέρχεται σε 5.000 ευρώ. Το κονδύλι αυτό θα ζητηθεί από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Καρπενησίου.

Τι προβλέπει ο νέος νόμος
Οι σημαντικότερες αλλαγές που επιφέρει η ψήφιση του νόμου 4039/2012 είναι η διατήρηση της βάσης δεδομένων των microchips, που περνά πλέον στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ μέχρι σήμερα την ευθύνη είχε ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, η δημιουργία διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης microchips, ώστε να μπορούν οι κτηνίατροι να καταχωρούν απευθείας ή να αναζητούν στοιχεία ζώου και η πρόβλεψη επιβολής από κάθε δήμο τέλους σήμανσης για τα ιδιόκτητα ζώα, έως 3 ευρώ, με σκοπό τα έσοδα που θα συγκεντρώνει να χρησιμοποιούνται για πρόγραμμα - καταφύγιο αδέσποτων.

Επίσης, ο ιδιοκτήτης ζώου θα πρέπει να δηλώνει μέσα σε 5 μέρες την απώλεια του ζώου, με τον αριθμό microchip (για να μην θεωρηθεί εγκατάλειψη αλλά και για να το εντοπίσουν), ενώ απαγορεύεται πλέον η συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις, βάζοντας έτσι ένα τέλος στους ακρωτηριασμούς αυτιών και ουρών, καθώς και τα τσίρκο και τα κάθε είδους θεάματα με ζώα για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ακόμα και η παρουσία - διατήρηση ζώων σε πανηγύρια, συναυλίες κλπ.

Ακόμη, επιτρέπονται 2 ζώα ανά διαμέρισμα και ο κανονισμός της πολυκατοικίας δεν μπορεί να απαγορεύει ζώα ενώ στις μονοκατοικίες δεν υπάρχει περιορισμός. Η μεταφορά ζώων επιτρέπεται σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των ταξί, καθώς και στα πλοία, τα οποία μάλιστα υποχρεούνται να διαθέτουν καθαρά κλουβιά.

Η ευθύνη διαχείρισης αδέσποτων δεν ανήκει πλέον μόνο στους δήμους, οι οποίοι οφείλουν να έχουν καταφύγια, αλλά και στα φιλοζωικά σωματεία που μπορούν να συνεργάζονται με τους δήμους ενώ η δωρεάν στείρωση αδέσποτων από αλλοδαπούς εθελοντές κτηνιάτρους επιτρέπεται, σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον νόμο, καμία αλλαγή δεν προβλέπεται για ζωολογικούς κήπους, καταστήματα πώλησης κατοικίδιων ζώων (pet shops) και εκτροφεία θηραμάτων, τα οποία μαζί με τα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων εξαιρούνται.

Επιπλέον, προβλέπεται «παράδοση» ιδιόκτητου ζώου στον δήμο, αν κάποιος δεν επιθυμεί να κρατήσει το ζώο του, ώστε να μην το εγκαταλείψει. Άγνωστο, όμως, παραμένει τι θα γίνει με τους δήμους που δεν έχουν εγκαταστάσεις και καταφύγια. Πλέον, απαγορεύονται αγγελίες υιοθεσίας ή πώλησης σε εφημερίδες, αφίσες και στο διαδίκτυο, αν δεν αναφέρεται ο αριθμός microchip του ζώου, προβλέπεται άδεια εκτροφής αλλά και άδεια εκπαιδευτή σκύλων καθώς και υπογραφή δήλωσης αγοράς ζώου από νέο ιδιοκτήτη όταν πωλούνται ζώα (για να μπει ένα τέλος στις απρόσωπες αγοραπωλησίες που καταλήγουν σε εγκαταλείψεις ζώων).

Ο εισαγγελέας μπορεί να δώσει διαταγή για να κατασχέσει ζώα αλλά και να απαγορεύσει μελλοντική απόκτηση ζώου από άτομα που τα κακομεταχειρίζονται και να ελέγξει καταγγελίες για κυνοκομεία ή εκτροφεία.

Οι ποινικές κυρώσεις
Όσον αφορά τις ποινικές κυρώσεις που απορρέουν από τον νόμο, η παράνομη εμπορία ζώων επισύρει φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους και πρόστιμο 5.000 με 15.000 ευρώ, η κακοποίηση ζώων φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους και πρόστιμο 5.000 με 15.000 ευρώ και η κλοπή ζώου επισύρει φυλάκιση 6 μηνών και πρόστιμο 3.000 ευρώ.