Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ev media-logo

Διαλύουν το Νοσοκομείο. Χωρίς γυναικολόγο κινδύνευσε να μείνει το Καρπενήσι

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Λαμίας επιχειρούν να καλύψουν από το Νοσοκομείο Καρπενησίου. Η απόφαση του Γενικού Διοικητή των Νοσοκομείων Λαμίας - Καρπενησίου κ. Βασίλη Αγγουρά, για μετάθεση της μοναδικής γυναικολόγου του Καρπενησίου στη Λαμία, προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες, με αποτέλεσμα να ανακληθεί

nosokomeio-karpenissiou

Άλλη μια φορά, οι γιατροί του Νοσοκομείου Καρπενησίου -και μόνον αυτοί δυστυχώς- διαμαρτύρονται έντονα για τις απαράδεκτες τακτικές που εφαρμόζονται στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, ως απόρροια των πολιτικών αποφάσεων των αρμοδίων, που έχουν σαν αποτέλεσμα τη συνεχόμενη αποδυνάμωση του Νοσοκομείου Καρπενησίου

aggouras mikriΤο νέο -και ίσως το χειρότερο όλων- "χτύπημα" αυτή τη φορά, είναι η απόφαση της Κοινής Διοίκησης των Νοσοκομείων Λαμίας - Καρπενησίου (αρ. 13305/24-5-2012), την οποία υπογράφει ο Γενικός Διοικητής κ. Βασίλης Αγγουράς (φωτο), να μετακινηθεί "μέχρι νεωτέρας"  η μοναδική γυναικολόγος του Νοσοκομείου Καρπενησίου κα Ηλιοπούλου στη Λαμία, με σκοπό την ενίσχυση του εκεί Νοσοκομείου και με αποτέλεσμα το Γυναικολογικό -  Μαιευτικό τμήμα του Καρπενησίου να κλείσει.

Ανακλήθηκε η μετάθεση
Άπαξ και ανακοινώθηκε η απόφαση του Διοικητή, προκλήθηκε αναστάτωση στην κοινωνία, μετά και από τη δημοσιοποίηση (στο evrytanika.gr) της έγγραφης διαμαρτυρίας των γιατρών του Νοσοκομείου Καρπενησίου. Τη Δευτέρα 28 Μαΐου 2012 συνεκλήθη το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Καρπενησίου, υπό τον υποδιοικητή κ. Ευάγγελο Ξαρχά και, ομοφώνως, απορρίφθηκε η μετακίνηση της μοναδικής γυναικολόγου του Νοσοκομείου, διότι θα έμενε ένας ολόκληρος νομός χωρίς να λειτουργεί τμήμα Γυναικολογικό - Μαιευτικό.

Συνεχίζεται η υποβάθμιση
Ωστόσο, αν και απετράπη η αποδυνάμωση του Νοσοκομείου Καρπενησίου υπέρ εκείνου της Λαμίας, διαπιστώνουμε ότι τέτοιες κινήσεις, που αποτελούν απόρροια της φτώχειας στην Ελλάδα, δεν έχουν τελειωμό.

Η απόφαση της Κοινής Διοίκησης, όμως, έρχεται να προστεθεί σε όσες έχουν προηγηθεί τα τελευταία δύο χρόνια για το Νοσοκομείο Καρπενησίου, που αφορούσαν σκληρές περικοπές των οικονομικών του, πάγωμα των προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ακόμη και μεγάλη μείωση των προμηθειών σε ιατρικό υλικό.

Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός κίνησης του Νοσοκομείου έχει μειωθεί τουλάχιστον 70% τα τελευταία δύο χρόνια, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί και από τα αναλυτικά ρεπορτάζ που έχουν κατά καιρούς δημοσιεύσει τα "Ευρυτανικά Νέα".

Η διαμαρτυρία των γιατρών
Η σημερινή πραγματικότητα καταγράφεται με σαφήνεια και με αναλυτικά στοιχεία στην 3σελιδη διαμαρτυρία - καταγγελία - ενημέρωση του κοινού, της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου & Κέντρου Υγείας Ευρυτανίας (ΕΙΝΚΥΕ), την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Β. Τσιρώνης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Απόστολος - Γεώργιος Ι. Σοφός.

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Καρπενησίου εξέδωσαν την παρακάτω διαμαρτυρία την Πέμπτη 24 Μαΐου και ζητούν την άμεση παρέμβαση της τοπικής πολιτικής εξουσίας (βουλευτή, αντιπεριφερειάρχη, δημάρχων κ.λπ.).

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Καρπενήσι, 24/5/2012
Δυστυχώς, όλα όσα είχαμε καταγγείλει περί μείωσης του ιατρικού δυναμικού του Νοσοκομείου Καρπενησίου, από τις αρχές του περασμένου έτους με δημοσιεύσεις στον τύπο και τα ΜΜΕ (Λαμιακός Τύπος 11 & 19/1/2011, Ευρυτανικός Τύπος 12/1/2011, Ευρυτανικά Νέα 12/1/2011, και στο ανοικτό δημοτικό συμβούλιο, Ιανουάριος 2011), επιβεβαιώνονται με τον πλέον δυσάρεστο και κραυγαλέο τρόπο.

Μετά τις μετακινήσεις των Παιδιάτρων για εφημερίες σε 80 χιλιόμετρα απόσταση (Λαμία), την τρίμηνη απόσπαση του ενός Καρδιολόγου στην Κω (!). Μετά τη αποστέρηση του Νοσοκομείου μας από τους Ψυχιάτρους του, (ένας στην Αθήνα και ένας στην Λαμία) μετά την απογύμνωση του Νοσοκομείου μας από γιατρούς (έχουν φύγει από το 2010  μια Παιδίατρος -παραιτούμενη- και 1 γιατρός της Αιμοδοσίας -μετατιθέμενη-).

Μετά την αποστέρηση μέσω του νέου οργανισμού (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1258Β της 11/4/2012) που καταργεί το τμήμα Αιμοδοσίας μας και μια σειρά θέσεων γιατρών και λοιπού προσωπικού, έρχεται  νέο καταστροφικό κτύπημα, για να δείξει πως εννοείται η «συνδιοίκηση», η  «διασύνδεση»  και η «συνεργασία» των νοσοκομείων...

Σήμερα το μεσημέρι με έγγραφο του Κοινού Διοικητή των Νοσοκομείων Λαμίας - Άμφισσας - Καρπενησίου κ. Β. Αγγουρά, αποφασίστηκε η μετακίνηση της μοναδικής Μαιευτήρος-Γυναικολόγου του Νοσοκομείου μας για κάλυψη αναγκών του Μαιευτικού - Γυναικολογικού Τμήματος του Γ. Νοσοκομείου Λαμίας και μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρει αυτό το έγγραφο για την διάρκεια της μετακίνησης αυτής (με περίσσια αδιαφορία για το τι έλλειμα προκαλεί στην λειτουργία του νοσοκομείου Καρπενησίου, και ποιά απορύθμιση  οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής προκαλεί στη γιατρό,)  «μέχρι νεωτέρας»...!

Δηλαδή:

• «Μέχρι νεωτέρας» οι Ευρυτάνισσες δεν θα έχουν Γυναικολογική Μαιευτική περίθαλψη.

• «Μέχρι νεωτέρας» οι Ευρυτάνες δεν θα έχουν το δικαίωμα να γεννηθούν στον τόπο τους!

• «Μέχρι νεωτέρας» οι γυναίκες τις ορεινής Ευρυτανίας δεν θα έχουν το δικαίωμα να μείνουν έγκυες, γιατί θα διατρέχουν μύριους όσους κινδύνους, γιατί ο ειδικός γιατρός θα απουσιάζει για να καλύψει άλλες ανάγκες, κάπου αλλού!

• «Μέχρι νεωτέρας» η μετακινούμενη γιατρός δεν θα γνωρίζει πως θα προγραμματίσει την οικογενειακή και την επαγγελματική  ζωή της.

Υπάρχει κάποιος που να είναι τόσο αφελής, ώστε να πιστεύει ότι δεν θα ακολουθήσουν και άλλα χειρότερα;

Οι προθέσεις της Κοινής Διοίκησης δεν είναι δυνατόν να κρυφτούν, γιατί ακόμα και το έγγραφο που μας έστειλαν τις δείχνει ξεκάθαρα: Ο κ. Αγγουράς παρά το ότι υπογράφει ως Κοινός Διοικητής των διασυνδεόμενων νοσοκομείων, επιχειρεί (όπως ρητά αναφέρει) να καλύψει αποκλειστικά  τις ανάγκες του νοσοκομείου Λαμίας.

Για τις ανάγκες του Νοσοκομείου Καρπενησίου, και της Ευρυτανίας ολόκληρης με τις δύσκολες συνθήκες, τί έλαβε υπ όψιν του ο Κοινός διοικητής; Απλά δεν ασχολείται. Προσφάτως, είχε μετακινήσει και πάλι την ίδια γιατρό στην Λαμία.

Εκείνη την ημέρα (που η μοναδική μαιευτήρας – Γυναικολόγος του Νοσοκομείου μας, είχε αποσπαστεί και εκτελούσε εφημερία στη Λαμία,) υπήρξε επείγον οξύ χειρουργικό γυναικολογικό περιστατικό στο Καρπενήσι, που – ευτυχώς – αντιμετωπίστηκε με αίσιο αποτέλεσμα από γιατρούς άλλης ειδικότητας. Αυτό όμως δεν είναι δύναμη, ούτε καύχημα, αλλά είναι αδυναμία και επιστροφή σε άλλες εποχές της ιατρικής, πολύ παλαιότερες.

Υπάρχουν όλες οι ενδείξεις, ότι το Νοσοκομείο Λαμίας, αν η κατάσταση αφεθεί ως έχει, αργά ή γρήγορα θα «κανιβαλίσει» ολοκληρωτικά το μικρότερο Νοσοκομείο Καρπενησίου, βλέποντας το ως την εύκολη λύση στα δικά του χρόνια προβλήματα, τα οποία ουδέποτε αντιμετωπίστηκαν ως έπρεπε. Πώς να μην είμαστε βέβαιοι για το τι θα επακολουθήσει;

Νέος κανονισμός

Δημοσιεύτηκε νέος οργανισμός για το νοσοκομείο Καρπενησίου, που προβλέπει μόνον 1 γιατρό για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και μόνον 1 γιατρό για το Μαιευτικό Γυναικολογικό, αφαιρεί 1 Παθολόγο, καταργεί όλες τις κενές και υπό προκήρυξη θέσεις, δεν προβλέπει Σταθμό Αιμοδοσίας (δηλαδή πρακτικώς «κλείνει» τα Χειρουργικά, και όχι μόνο, Τμήματα), μειώνει τις θέσεις του λοιπού προσωπικού!

Και από πάνω μας αφαιρούν σήμερα, χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό «μέχρι νεωτέρας» την μοναδική γιατρό του Μαιευτικού-Γυναικολογικού, ενώ ζητούν και μία ακτινολόγο μας για εφημερίες στο νοσοκομείο Λαμίας, χωρίς την σχετική έγγραφη εντολή.

Μας λένε απερίφραστα πως οι Ευρυτάνισσες θα παρακολουθούνται σε αποστάσεις 80 χιλιομέτρων και άνω, μετά το Καρπενήσι. Ότι θα πληρώνουν – σε εποχές λιτότητας – από την τσέπη τους για γυναικολογική περίθαλψη, ότι θα υποβάλλονται σε τεράστιους κινδύνους (αυτές και τα μωρά τους) αν μείνουν έγκυες και ότι αυτό θα γίνεται για τις ανάγκες της Λαμίας!

Του νοσοκομείου Λαμίας, που έχει στελεχωμένο (έστω και όχι πλήρως Μαιευτικό-Γυναικολογικό Τμήμα), και που στην πόλη της Λαμίας υπάρχει πληθώρα ιδιωτών γιατρών, ενώ υπάρχουν και ιδιωτικές κλινικές εκτός του κρατικού νοσοκομείου! Τέτοιες υγειονομικές παροχές η Ευρυτανία δεν διαθέτει.

Διαθέτει καθυστερημένη προσέλευση των ιατρικών επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο Καρπενησίου (λόγω δύσβατου, χωρίς συγκοινωνίες, ορεινού οδικού δικτύου με 2ωρες και 3ωρες διαδρομές εντός νομού με ΙΧ), που αναζητούν την -ενίοτε σωτήρια- εξειδικευμένη πρώτη ιατρική φροντίδα στο Καρπενήσι.

Ας μην είμαστε αφελείς. Η «Κοινή Διοίκηση» δεν ενδιαφέρθηκε για το αν θα κλείσει τελείως, ή αν θα συρρικνωθεί δραματικά το Νοσοκομείο Καρπενησίου και τα Κέντρα Υγείας της Ευρυτανίας. Ήδη αυτό συνέβη με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας.

Όλα αυτά οδηγούν σε ραγδαία επιδείνωση της ποιότητας της παρεχόμενης περίθαλψης στην άγονη και προβληματική περιοχή μας, με μείωση και μαρασμό του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων, όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Δεν πιστεύουμε στις υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται ποτέ και θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας ενάντια  σε αυτές τις πρακτικές.

Καλούμε σε συστράτευση για να ακυρωθούν οι κακές και επικίνδυνες αποφάσεις που θα επιδεινώσουν την περίθαλψη στην Ευρυτανία.

Καλούμε τον Βουλευτή Ευρυτανίας, τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Δήμαρχο Καρπενησίου, τον Δήμαρχο Αγράφων, τους επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς της Ευρυτανίας, τις οργανώσεις των Γυναικών και κάθε άλλο φορέα σε αγώνα ώστε να μη χαθεί ότι έχει κερδηθεί με τεράστιο κόπο τα τελευταία 20 χρόνια!

• Ας μην αφήσουμε τις δημόσιες δομές της όμορφης περιοχής μας να καταρρεύσουν!

• Ας μην αφήσουμε το μέλλον μας στα χέρια της «κοινής διοίκησης» που δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο για το μεγαλύτερο νοσοκομείο.

• Ζητάμε την άμεση ανεξαρτητοποίηση του Νοσοκομείου Καρπενησίου με δική του αυτόνομη διοίκηση, σωστό οργανισμό (στοχευμένο στην επάρκεια των τμημάτων των βασικών ιατρικών ειδικοτήτων), και επαρκή χρηματοδότηση.

• Ζητάμε το δικαίωμα όλων μας στην Υγεία, την ζωή και την προκοπή!

Για την ΕΙΝΚΥΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κωνσταντίνος Β. Τσιρώνης

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Απόστολος-Γεώργιος Ι. Σοφός


Δήλωση Δημάρχου Καρπενησίου, Κώστα Μπακογιάννη για τις εξελίξεις στο Γ.Ν. Καρπενησίου

«Με αφορμή την έγγραφη διαμαρτυρία- καταγγελία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ευρυτανίας, θα ήθελα να τονίσω μετά λύπης μου πως για ακόμη μια φορά, και παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, παρατηρείται μια προσπάθεια αποδυνάμωσης του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου.”

“Κάθε μονομερής ενέργεια τέτοιου είδους, απ' όπου και αν προέρχεται, δε θα βρει απέναντί της μόνο τη Δημοτική Αρχή και πιστεύω σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και κάθε Δημότη του νέου Δήμου Καρπενησίου,  κάθε Ευρυτάνισσα και Ευρυτάνα. Στεκόμαστε δίπλα στους γιατρούς, το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καρπενησίου και απευθύνουμε έκκληση - προειδοποίηση, αυτή την τόσο δύσκολη εποχή, να μην υπάρξει κανένας συμβιβασμός στις υπηρεσίες υγείας που δικαιούται ο τόπος μας”.

“Η Ευρυτανία αξίζει να έχει ένα οργανωμένο και άρτια στελεχωμένο δημόσιο Νοσοκομείο. Το δικαίωμα στην περίθαλψη είναι αναφαίρετο και θα συνεχίσουμε να το διεκδικούμε με κάθε μέσο και προς κάθε κατεύθυνση, ασυμβίβαστα και αδιαπραγμάτευτα”.