Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

ev media-logo

(UPD) Έξι οι νεκροί από τη θεομηνία στην Εύβοια - Βιβλικών διαστάσεων oι καταστροφές - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Κάθε ώρα που περνάει, ο τραγικός απολογισμός από τη θεομηνία που έπληξε την Εύβοια ξημερώματα Κυριακής (9/8), μεγαλώνει. Έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος, έχουν ανασυρθεί νεκροί.2

Το απόγευμα της Κυριακής, τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν νεκρή μια γυναίκα 38 ετών, που μέχρι πρότινος αγνοούνταν. Αγνοούμενος παραμένει ένας άνδρας.

Νωρίς το πρωί, ένας 86χρονος και μια 85χρονη που είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους στα Πολιτικά, βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους. Η οικογένεια με το οκτώ μηνών βρέφος έμενε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ισόγειο διαμέρισμα επίσης στα Πολιτικά, το οποίο πλημμύρισε με αποτέλεσμα το παιδί να χάσει τη ζωή του. Το βρέφος διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο Ν. Χαρδαλιάς, από την περιοχή όπου έκανε δηλώσεις, μίλησε και για δύο αγνοούμενους.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μετέβη στο δημαρχείο Βασιλικών, όπου πραγματοποίησε συσκέψεις με τον περιφερειάρχη Στ. Ελλάδας, Φάνη Σπανό, τους δημάρχους και τους επικεφαλής όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στην πληγείσα περιοχή.

«Είναι μια δύσκολη μέρα. Ο κρατικός μηχανισμός έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη. Όλος ο μηχανισμός έδωσε έναν υπεράνθρωπο αγώνα. Η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες. Η τελευταία μέτρηση είναι πάνω από 300. Σήμερα σώθηκαν πολλές ζωές. Οι σκέψεις μας είναι στους ανθρώπους που δεν τα κατάφεραν. Πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές προστασίας» είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

1

«Από την πρώτη στιγμή ήμασταν στις περιοχές ώστε να αποφύγουμε τα μοιραία αλλά όλα έγιναν ξαφνικά. Ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε. Να ευχαριστήσω όλους όσοι δίνουν τιτάνιο αγώνα και ειδικά τους άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής. Έχουμε πέντε νεκρούς και τρεις από αυτούς έχασαν την ζωή τους στην προσπάθεια να φύγουν. Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη νεκρών», σημείωσε ακόμα.

Όλα ξεκίνησαν αργά το βράδυ του Σαββάτου (8/8), με τη σφοδρή νεροποντή να πλήττει όλο σχεδόν τον νησί, να υπερχειλίζει ποτάμια και να μετατρέπει τους δρόμους σε χειμάρρους με λάσπη, πέτρες, κορμούς δέντρων και φερτά υλικά. Τα Πολιτικά, τα Ψαχνά και το Μπούρτζι βρίσκονται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας με τα Πολιτικά να έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές. Υπολογίζεται ότι πλημμύρισαν περισσότερα από 2.000 σπίτια.

Τα δύο πρώτα θύματα που εντοπίστηκαν ήταν δύο ηλικιωμένοι, ένας άνδρας 85 ετών και μία γυναίκα 86 ετών, που βρέθηκαν νεκροί στα σπίτια τους. Λίγο αργότερα η τραγωδία μεγάλωσε, καθώς επιβεβαιώθηκε ότι βρέθηκε νεκρό στο σπίτι του και ένα βρέφος μόλις οκτώ μηνών.

3

Η Πυροσβεστική δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς, καθώς σε ορισμένα σημεία το νερό έφτασε έως και τα δύο μέτρα. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λήλαντα στο Λευκαντί που μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη βυθίζοντας τα πάντα στο νερό.

Για την αντιμετώπιση των περιστατικών στο σημείο επιχειρούν 83 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, 31 οχήματα, ειδικά οχήματα καθώς και 3 διασωστικές λέμβοι από την 1η, 7η και 8η ΕΜΑΚ. Επίσης, ενεργούν στις πλημμυρισμένες περιοχές εναέριοι διασώστες του Πυροσβεστικού Σώματος από την 1η ΕΜΑΚ με ένα ελικόπτερο καθώς και ένα ακόμη ελικόπτερο για εναέρια επιτήρηση και συντονισμό των δυνάμεων που επιχειρούν. Συνδρομή παρέχει το Λιμενικό Σώμα με ένα πλωτό μέσο και ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με μηχανήματα έργου.

Συνεχής ενημέρωση…

4

5

(Με στοιχεία και φωτογραφίες από: Καθημερινή, Εφημερίδα Συντακτών, Έθνος, Eurokinissi, ΑΠΕ-ΜΠΕ)