Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Σε εξέλιξη οι μουσειακές εκδηλώσεις ανά την Ευρυτανία. Σε ποια χωριά θα γίνουν δράσεις στη διάρκεια του Αυγούστου (ΦΩΤΟ)

Με τις ζωντανές συναυλίες της Φωτεινής Δάρρα, σε Καρπενήσι και Γέφυρα Τατάρνας, άνοιξε, την περασμένη εβδομάδα, η αυλαία των καλοκαιρινών γιορτών των μουσείων της Ευρυτανίας. Οι εκδηλώσεις επεκτείνονται σε ολόκληρο τον νομό και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου.3

Οι εκδηλώσεις, με αφετηρία το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας (ΚΙΠΕ), θεσπίστηκαν πέρυσι από την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Άρη Τασιού, και φιλοδοξούν να γίνουν θεσμός για τον τόπο.

Τις προηγούμενες ημέρες, υλοποιήθηκαν με επιτυχία δράσεις σε Άγραφα, Φραγκίστα, Γρανίτσα, Ραπτόπουλο, Βίνιανη και Αγία Τριάδα, που είχαν στο επίκεντρο την ιστορία, τον πολιτισμό, τη λαογραφία και εξέχουσες προσωπικότητες του τόπου· συμμετείχαν παιδιά όλων των ηλικιών, επιστρατεύοντας δημιουργικότητα και φαντασία στα έργα τους. Τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας, ενώ παρόντες ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, ο δήμαρχος Αγράφων, αντιδήμαρχοι κ.α.2

Οι δράσεις συνεχίζονται ως εξής:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δευτέρα 10 Αυγούστου στο Λαογραφικό μουσείο Φουρνά, ώρα 11:00- 13:00: «Ένα κουτί γεμάτο ιστορία», η ιστορία αποτυπώνεται ψηφίδα- ψηφίδα και κοσμεί ένα κουτί γεμάτο αναμνήσεις.

Δευτέρα 10 Αυγούστου στο Κρίκελλο, ώρα 18:00 -20:00: «Χαρακτικό λεύκωμα», το χωριό μας διηγείται την ιστορία του με χαρτί και μελάνι.

Τετάρτη 12 Αυγούστου στον Προυσό, ώρα 11:00-13:00: «Εκκλησιαστική τέχνη και αγιότητα», θρησκευτικές παραστάσεις και διακοσμητικά θέματα από την πλούσια εκκλησιαστική μας παράδοση. Δημιουργούμε το δικό μας ψηφιδωτό.

Τετάρτη 12 Αυγούστου στο Λαογραφικό Μουσείο Μεγάλου Χωριού, ώρα 18:00-20:00: «Ιστορία και παράδοση της Ευρυτανίας με την τέχνη της χαρακτικής».

Πέμπτη 13 Αυγούστου στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων, ώρα 11:00-13:00: «Ένα σχολείο με ιστορία», σκιτσάροντας πρόσωπα της ιστορίας μέσα από τη ματιά των εντύπων της εποχής.

Σάββατο 29 Αυγούστου & Κυριακή 30 Αυγούστου: «Τα μουσεία της Ευρυτανίας μας γιορτάζουν στο ΚΙΠΕ». Μικροί και μεγάλοι δημιουργοί του Museums Summer Camp 2020 εκθέτουν τα έργα τους και μας ταξιδεύουν.

Εγκαίνια έκθεσης «Η ιστορία της Ευρυτανίας μέσα από την τέχνη» στις 20:00, στον προαύλιο χώρο του ΚΙΠΕ.4

1