Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Λιγότερα τα "πρωτάκια" στα χωριά της Ευρυτανίας. Μειωμένες οι εγγραφές στην Α’ Δημοτικού για το 2020-2021

από την έντυπη έκδοση

Τα σχολεία της Ευρυτανίας «αποψιλώνονται» με ρυθμό ταχύ. Όπως έγραφαν σε παλαιότερο ρεπορτάζ τους τα Ευρυτανικά Νέα, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και καταδεικνύουν πως σε μια 10ετία ο νομός απώλεσε τριακόσια και πλέον παιδιά -σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.dimotiko-sxoleio-megalo-chorio1

Κλειστό θα παραμείνει και φέτος το Δημοτικό Σχολείο Μεγάλου Χωριού, λόγω έλλειψης μαθητών 

Στη διάρκεια του περασμένου Μαΐου, στα δημοτικά σχολεία πραγματοποιήθηκαν οι εγγραφές μαθητών για το σχολικό έτος 2020-2021. Στην Α΄ Τάξη του δημοτικού θα φοιτήσουν οι μαθητές που γεννήθηκαν από 1/1/2014 έως και 31/12/2014. Σύμφωνα με τη Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης ν. Ευρυτανίας, τα στοιχεία για τους αριθμούς των μαθητών που θα αρχίσουν να φοιτούν σε δημοτικά, εμφανίζονται στα ίδια επίπεδα με την περυσινή σχολική χρονιά· η ποιοτική ανάλυση των δεδομένων, ωστόσο, καταδεικνύει πως στα χωριά του νομού τα «πρωτάκια» θα είναι λιγότερα, συνθήκη που παρατηρείται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Η κατανομή της Α’ δημοτικού

Τη σχολική χρονιά 2020-2021, στα θρανία της Α’ δημοτικού θα καθίσουν 102 μαθητές και μαθήτριες, αριθμός που κινείται στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς (103 παιδιά). Η κατανομή των μαθητών/τριών «δείχνει» πως στα δημοτικά σχολεία του Καρπενησίου τα «πρωτάκια» θα είναι περισσότερα από άλλες χρονιές, καταδεικνύει, όμως, και αντίστοιχη μείωση στα περιφερειακά δημοτικά.

Στην Α’ τάξη των τεσσάρων δημοτικών της πόλης του Καρπενησίου θα φοιτήσουν συνολικά 84 παιδιά, όταν ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι έφθανε στα 79. Τα «πρωτάκια» θα είναι 20 στο 1ο Δ.Σ. Καρπενησίου, 23 στο 2ο Δ.Σ., 27 στο 3ο Δ.Σ. και 14 στο 4ο Δ.Σ.

Την ίδια στιγμή, στα δημοτικά σχολεία που λειτουργούν στα χωριά (στα όρια των δήμων Αγράφων & Καρπενησίου), οι μαθητές στην Α’ δημοτικού θα είναι μόλις 18, όταν τη χρονιά 2019-’20 ανέρχονταν σε 24. Η μείωση φθάνει το 25% και είναι ενδεικτική της διαρκούς και συνεχιζόμενης μαθητικής αποψίλωσης που παρατηρείται. Ήδη, σε αναστολή λειτουργίας, λόγω έλλειψης μαθητών, έχουν τεθεί τα δημοτικά σχολεία Αγίου Γεωργίου και Μεγάλου Χωριού, ενώ την προσεχή σχολική χρονιά δεν θα υπάρχουν μαθητές/τριες στην Α’ δημοτικού στα εξής σχολεία: Αγράφων (το ίδιο έγινε και πέρυσι), Γρανίτσας (2 παιδιά πέρυσι), Δάφνης (1 παιδί πέρυσι) και Δυτ. Φραγκίστας (1 παιδί πέρυσι). Με ένα παιδάκι στην πρώτη τάξη θα γίνεται το μάθημα σε: Παλαιοκατούνα (από 6 μαθητές πέρυσι), Πλατάνου & Στενώματος (κανείς μαθητής πέρυσι), καθώς και στη Φουρνά (ένα παιδί και πέρυσι). Τα «πρωτάκια» στο Ραπτόπουλο θα είναι 5 (αύξηση κατά ένα), στη Βαλαώρα 2 (από 3 πέρυσι), στην Κρέντη 4 (αύξηση κατά ένα) και στη Δαφνούλα 3 (δίχως μεταβολή).