Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ev media-logo

Το νερό… νεράκι. Η υπερκατανάλωση φέρνει στοχευμένες διακοπές υδροδότησης στο Καρπενήσι, με απόφαση του δήμου

Την απόφαση να προχωρήσει αν χρειαστεί σε στοχευμένες διακοπές υδροδότησης, έλαβε πρόσφατα η δημοτική αρχή Καρπενησίου. Το πρόγραμμα διακοπής υδροδότησης ξεκίνησε ήδη να εφαρμόζεται για όσο χρειαστεί... «μέχρι να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του δικτύου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του δήμου.

nero-diakopi-vrisi1

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα (4/8) οι διακοπές υδροδότησης -ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ- θα γίνονται καθημερινά μόνο στην περιοχή του Προφήτη Ηλία (Ξηριάς), σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, και συγκεκριμένα για τρεις ώρες: Από 2:00 τα μεσάνυχτα έως και 5:00 το πρωί, με στόχο την εξοικονόμηση πόσιμου ύδατος για όλη την πόλη. 

Δεν έγιναν ακόμα διακοπές

Πάντως με χθεσινή δήλωση του δημάρχου Καρπενησίου κ. Νίκου Σουλιώτη στα Ευρυτανικά Νέα, ερωτώμενος για το θέμα, αν ο δήμος έχει προχωρήσει στις διακοπές νερού, είπε ότι μετά την ανακοίνωση, οι πολίτες αντιλήφθησαν το πρόβλημα και με αίσθημα ευθύνης μείωσαν την κατανάλωση σε σημείο που πλέον -προς το παρόν- δεν έχει χρειαστεί ακόμη να γίνουν διακοπές υδροδότησης όπως έχει προγραμματιστεί στην περιοχή του Προφήτη Ηλία.

Όπως διαπιστώθηκε από τις υπηρεσίες του δήμου, στην περιοχή του Ξηριά είναι εκεί όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη κατανάλωση ύδατος. Να σημειωθεί ότι ο Προφήτης Ηλίας είναι συνοικισμός που έχει πάνω από 800 μονοκατοικίες, με κήπους σχεδόν σε κάθε σπίτι.

Το φαινόμενο της υπερκατανάλωσης ύδατος στο Καρπενήσι εντοπίζεται από τις αρχές Αυγούστου. Χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι, ενώ οι ανάγκες της πόλης καλύπτονται καθημερινά με περίπου 1.500 κυβικά ύδατος, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, η κατανάλωση πενταπλασιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, αγγίζοντας πλέον τα 7.500 κυβικά την ημέρα.

Έτσι, για να καλύψει ο δήμος αυτή την αυξημένη ζήτηση σε νερό, επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες να αντλήσει πόσιμο νερό από τις πηγές στο Κεφαλόβρυσο με συστήματα άντλησης. Ωστόσο, οι ανάγκες είναι τόσο πολύ αυξημένες, σε σημείο που η δημοτική αρχή αναγκάστηκε επιπλέον να λάβει την απόφαση διακοπής της υδροδότησης εκεί που εντοπίζεται περισσότερο η κατανάλωση, δηλαδή στην περιοχή Προφήτης Ηλίας.

Ακόμη, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, οι διακοπές υδροδότησης ενδέχεται να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές στην πόλη Καρπενησίου, εάν δεν υπάρξει βελτίωση οικονομίας στην αλόγιστη χρήση πόσιμου ύδατος, καθώς οι αντοχές των υποδομών για την ύδρευση της πόλης, έχουν φτάσει και ξεπεράσει τα όριά τους.