Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Παλιό Μικρό Χωριό: Ένα στεφάνι για τους εκτελεσθέντες από τους Ιταλούς το ‘42

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Μικροχωριτών πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των εκτελεσθέντων από τους Ιταλούς στις 24/12/1942, μετά τη Μάχη του Μικρού Χωριού.mikro-xorio-stefania1

Η τελετή έγινε στο μνημείο που βρίσκεται στο Παλαιό Μικρό Χωριό, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Κατατέθηκαν στεφάνια και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος, ενώ τα γεγονότα της εποχής εξιστόρησε ο κ. Δημήτριος Φλέγκας, πρόεδρος της Τ.Κ. Μικρού Χωριού.

Η ιστορική μάχη του Μικρού Χωριού θεωρείται από τις σημαντικότερες στην αντιστασιακή εποποιία του τόπου. Με ενέδρα στην είσοδο του χωριού, οι αντάρτες αιφνιδιάζουν τους Ιταλούς και τους καταφέρνουν σημαντικές απώλειες (70 νεκροί). Από την πλευρά των ανταρτών σκοτώνεται μονάχα ο μικρός Κλέαρχος (Κώστας Μπίρτσας), ανταρτόπουλο 16 χρόνων από το Περίβλεπτο Φθιώτιδας.

Η εκδικητική μανία των Ιταλών φασιστών για τη βαριά και αναπάντεχη ήττα που υπέστησαν από τα πρωτοπαλίκαρα του Άρη Βελουχιώτη, σύντομα θα ξεσπούσε. Εκτέλεσαν αμάχους (13 στο σύνολο), Μικροχωρίτες και Μεγαλοχωρίτες, και πυρπόλησαν σπίτια, αποθήκες, καλύβια, καταληστεύοντας περιουσίες στο διάβα τους.

Η Ναυσικά Φλέγκα-Παπαδάκη, που έζησε τα δραματικά γεγονότα, έγραψε ένα μικρό ποίημα για τα βουνά που στέναζαν και «...το δόλιο το Μικρό Χωριό». Ήταν το μετέπειτα θρυλικό «Τραγούδι του καπετάν Άρη».