Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ev media-logo

Η αυτοδιοικητική ιστορία του Καρπενησίου, από το 1792 μέχρι σήμερα. Βιβλίο-παρακαταθήκη από τη Μαρία Θ. Ευαγγελοδήμου

«Των Καρπενησίων οι κοινότητες 1792 - 2019  - Η πόλη και η Τοπική της Αυτοδιοίκηση στο πέρασμα δύο αιώνων»: αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου που επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός Μαρία Θ. Ευαγγελοδήμου, ένα συγγραφικό πόνημα, αποτέλεσμα κοπιώδους, πολύχρονης έρευνας και ιστορικής αναδίφησης. Άρθρα της συγγραφέως για την τοπική ιστορία του Καρπενησίου και της Ευρυτανίας, έχουν δημοσιεύσει τα Ευρυτανικά Νέα.biblio-maria-evaggelodimou11

«Πρόκειται», σημειώνει ο δημοσιογράφος (και αδερφός της συγγραφέως) Δημήτρης Ευαγγελοδήμος, «για την πιο ολοκληρωμένη ιστορία του Καρπενησίου, που συνοδεύεται με ανέκδοτες έως σήμερα φωτογραφίες της πόλης και πίνακες με όλους τους έως σήμερα διατελέσαντες δημάρχους, μανομοιότυπα υπογραφών επάρχων και διοικητών καθώς και διοικητικών σφραγίδων».

Τα περιεχόμενα

Το πρώτο μέρος του βιβλίου των 432 σελίδων είναι αφιερωμένο στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ευρυτανία από το 1792 και στις δημαρχιακές αρχαιρεσίες.

Στο δεύτερο μέρος φιλοξενείται η ιστορία και το έργο όλων των διατελεσάντων εκλεγμένων ή διορισμένων δημάρχων με τις φωτογραφίες τους.

Στο τρίτο μέρος υπάρχουν αναλυτικοί πίνακες με όλους τους δημάρχους της πόλης έως σήμερα και των υπολοίπων ευρυτανικών δήμων έως το 1912.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι συντελεστές της έκδοσης είναι Ευρυτάνες: Η γλωσσική επιμέλεια έγινε από τη φιλόλογο Νίκη Μπακογεώργου, η σελιδοποίηση από την Στέλλα Μπαλωμένου, η εκτύπωση από το τυπογραφείο Στιγμή του Παύλου Χαρμαντζή. Το εξώφυλλο, μια σύνθεση της παλιάς με τη νέα πλατεία του Καρπενησίου, σχεδιάστηκε από την Καρπενησιώτισσα αρχιτέκτονα Ευαγγελία Δρόσου. Το βιβλίο εκδόθηκε από την Πανευρυτανική Ένωση με την πολύτιμη χορηγία της κας Ελένης Πουρνάρα-Καρκατζή.

Η συγγραφέας

Η Μαρία - Αθανασία Θ. Ευαγγελοδήμου είναι φυσικός-εκπαιδευτικός. Γεννήθηκε στο Καρπενήσι, όπου και τελείωσε τις γυμνασιακές σπουδές της. Αποφοίτησε από το Φυσικό Τμήμα του ΕΚΠΑ και το 1977 διορίστηκε καθηγήτρια στη γενέθλια πόλη, όπου και δίδαξε για 2 χρόνια. Το 2013 συνταξιοδοτήθηκε ως Διευθύντρια από το 1ο Γυμνάσιο Αλίμου. Έκτοτε ασχολείται με την έρευνα της ιστορίας του Καρπενησίου. Δημοσίευσε σχετικά άρθρα σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ δύο πρωτότυπες έρευνες παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό συνέδριο για το Καρπενήσι, το 2017.