Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Τοπική εκκλησία και πιστοί ετοιμάζονται για τη γιορτή της Παναγίας της Προυσιώτισσας. Τι αλλάζει φέτος λόγω κορονοϊού

Η «Κυρά της Ρούμελης» γιορτάζει και τη χάρη Της προσκυνούν πιστοί απ’ όλη την Ελλάδα. Η Παναγία η Προυσιώτισσα τιμάται στις 23 Αυγούστου, με εκδηλώσεις μεγαλοπρέπειας και θρησκευτικής κατάνυξης. Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας για την Ευρυτανία, και από την παραμονή, εκατοντάδες ανθρώπων καταφθάνουν με κάθε τρόπο στο Μοναστήρι.prousiotissa-edited1

Το τάμα στην Παναγία είναι ιερό και έτσι, και φέτος, δεκάδες πιστοί θα περπατήσουν επί ώρες (από το Καρπενήσι ή άλλες περιοχές) για να φτάσουν και να προσκυνήσουν την Προυσιώτισσα. Από νωρίς το απόγευμα, επισκέπτες και Ευρυτάνες, συγκεντρώνονται στους χώρους του Μοναστηριού, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι διανυκτερεύουν το βράδυ στον προαύλιο χώρο, ώστε από τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας να είναι εκεί και να γιορτάζουν την «Απόδοση της Θεοτόκου».

Η Παναγία η Προυσιώτισσα γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, στην «απόδοση» της Κοιμήσεως. Πρόκειται για την Ανάληψή Της στους ουρανούς και την προσφορά της τίμιας ζώνης της στον Θωμά, εννέα ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Η γιορτή ονομάστηκε από τον απλό κόσμο «Τα εννιάμερα της Παναγίας» και ο εορτασμός της είναι το αποκορύφωμα ενός εορταστικού κύκλου προς τιμήν της Θεοτόκου που ξεκινάει την 1η Αυγούστου, κορυφώνεται το Δεκαπενταύγουστο και κλείνει στις 23 του ίδιου μήνα.

Χωρίς λιτανεία φέτος - Το πρόγραμμα

Η πανδημία του κορονοϊού και τα μέτρα για την αποτροπή διασποράς του, έχουν θέσει κανόνες και στην τέλεση των θρησκευτικών μυστηρίων, τροποποιούν δε και το πρόγραμμα εορτασμού της Παναγίας της Προυσιώτισσας.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αναστολή των λιτανειών εκτός των εκκλησιών μέχρι την 31η Αυγούστου. Συγκεκριμένα με κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών, αναστέλλεται η διεξαγωγή θρησκευτικών τελετών, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χωρών θρησκευτικής λατρείας, έως και τις 31 Αυγούστου. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στα φυσικά πρόσωπα που παραβιάζουν την αναστολή επιβάλλεται για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο ύψους 150 ευρώ.

Έτσι, η περιφορά της εικόνας της Παναγίας της Προυσιώτισσας φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί. Στους φετινούς εορτασμούς ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος έχει προσκαλέσει τον  Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, ο οποίος θα χοροστατήσει στον πανηγυρικό εσπερινό, το Σάββατο 22 Αυγούστου, στις 22.00 το βράδυ.

Στη συνέχεια θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία από τους πατέρες της Μονής και την Κυριακή 23 Αυγούστου δυσαρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτου Λαρίσης και του κ. Γεωργίου.

Υπενθυμίζεται ότι υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας στους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας. Η ίδια υποχρέωση υφίσταται και κατά την τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών ή εκδηλώσεων στους αύλειους χώρους των χώρων θρησκευτικής λατρείας ή γενικά σε υπαίθριους χώρους. Από την υποχρέωση των προηγούμενων εδαφίων εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί, καθώς και το απολύτως αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό που συμμετέχει σε αυτές, όπως ιεροψάλτες.

 

Bίντεο από τους εορτασμούς της παραμονής, το 2019