Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Δεν ξέχασαν την ιστορική Μάχη της Καλιακούδας. Λιτή λόγω των νέων συνθηκών η φετινή εκδήλωση μνήμης στα Λακκώματα

Σεμνά και ταπεινά, παρουσία λίγων ανθρώπων που, σε πείσμα των καιρών, διαφυλάττουν ακέραιη την ιστορική μνήμη του τόπου και των ανθρώπων του, τιμήθηκε η επέτειος της ιστορικής Μάχη της Καλιακούδας, που διεξήχθη στις 28 και 29 Αυγούστου του 1823.kaliakouda-teleti-2020-edited

Ο Σύλλογος Ευρυτάνων «Η Καλλιακούδα» και ο πρόεδρός του, Χρ. Γιαννακόπουλος, αναφέρουν τα εξής για τον εφετινό εορτασμό, που ήταν λίαν διαφορετικός λόγω των νέων δεδομένων που επιβάλλουν τα μέτρα για τον κορονοϊό:

«Μπορεί η πανδημία να άλλαξε πολλά πράγματα φέτος το καλοκαίρι αλλά δεν θα μπορούσε όμως να μας κάνει να ξεχάσουμε την επέτειο της ιστορικής μάχης της Καλιακούδας. Την Κυριακή, 16 Αυγούστου 2020, πρώτη Κυριακή μετά τις 15 Αυγούστου, όπως καθιερώθηκε να πραγματοποιείται ο εορτασμός, ήταν φέτος η γιορτή μνήμης για την μάχη της Καλλιακούδας και απόδοσης τιμής στους προγόνους μας Ευρυτάνες και μη, που αγωνίσθηκαν για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Ο φετινός εορτασμός ήταν προσαρμοσμένος στα μέτρα για την πανδημία. Χωρίς ομιλία για το ιστορικό της μάχης, καταθέσεις στεφάνων και λαϊκό πανηγύρι. Ούτε ανακοινώσεις και προσκλήσεις στάλθηκαν».

«Νωρίς το πρωί της Κυριακής», σημειώνει ο σύλλογος, «ο πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Λαμπαδάρης ξεκινούσε τον όρθρο στο εκκλησάκι της Παναγίας της Καλλιακούδας και στην συνέχεια τέλεσε την Θεία Λειτουργία. Μετά την απόλυση, έψαλλε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων της μάχης. Ήταν εκεί ο πρόεδρος του Συλλόγου ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ Χρήστος Γιαννακόπουλος, ο ταμίας του συλλόγου Αλέκος Γιαννακόπουλος, το μέλος του Δ.Σ. Βαγγέλης Χριστόπουλος, ο καθηγητής του Α.Π.Θ. Αθανάσιος Γιαννακόπουλος και όσοι αισθάνθηκαν την ανάγκη αυτή την ημέρα να ανάψουν το κερί τους στην Παναγία της Καλλιακούδας και να αποδώσουν την οφειλόμενη τιμή στους προγόνους τους αγωνιστές της μάχης».

«Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, αφέθηκαν δύο δάφνινα στεφάνια στο μνημείο, που τα χορήγησε ο δήμος Καρπενησίου, το ένα στη μνήμη των πεσόντων της μάχης και το άλλο στη μνήμη των αγωνιστών αυτής. Σχεδόν όλοι οι Ευρυτάνες αγωνιστές του 1821 πολέμησαν σ’ αυτή την μάχη. Μαζί με τους Σουλιώτες του Τζαβέλα, Πελοποννήσιους και Ρουμελιώτες αγωνιστές από τους όμορους νομούς. Αγωνίσθηκαν να εμποδίσουν το Μουσταή Πασά να φθάσει γρήγορα στο Μεσολόγγι και, τουλάχιστον αυτό, το κατάφεραν. Έπιασε ο χειμώνας όταν έφθασε στο Αιτωλικό και αναγκάσθηκε να γυρίσει πίσω».

«Η σεμνή τελετή μνήμης έληξε αφού ψάλαμε όλοι μαζί τον εθνικό μας ύμνο», καταλήγουν οι άνθρωποι του συλλόγου και σημειώνουν επίσης: «Δώσαμε ραντεβού για του χρόνου, ελπίζοντας να νικηθεί η πανδημία και να εκδοθεί και το προεδρικό διάταγμα για την καθιέρωση της γιορτής ως δημόσιας τοπικής εορτής για τον Δήμο Καρπενησίου, για να γιορτάσουμε την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021 με την λαμπρότητα που αρμόζει, αφού του χρόνου συμπληρώνονται και τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821».

(ΦΩΤΟ: Ευρυτανικό Βήμα, Σύλλογος "Η Καλλιακούδα")