Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Παναγία η Προυσιώτισσα: Γιορτάζει η Κυρά της Ρούμελης - Λιγότεροι οι πιστοί φέτος, δεν έγινε η λιτανεία (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

16

Με επισημότητα, κατάνυξη και θρησκευτική ευλάβεια τιμάται και φέτος η Παναγία η Προυσιώτισσα, η "Κυρά της Ρούμελης".

Την παραμονή, το Σάββατο 22 Αυγούστου, στην Ιερά Μονή Προυσού τελέστηκε εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμου, παρουσία του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεωργίου και πλήθους κληρικών. Εν συνεχεία τελέσθηκε Αγρυπνία από τους πατέρες της Μονής και το πρωί της Κυριακής, 23 Αυγούστου, δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία. Λόγω των μέτρων για την πανδημία, δεν πραγματοποιήθηκε η λιτανεία της ιερής εικόνας της Παναγίας.

ΒΙΝΤΕΟ

Το τάμα στην Παναγία είναι ιερό και έτσι, και φέτος, δεκάδες είναι οι πιστοί που περπατούν επί ώρες (από το Καρπενήσι, τον Γαύρο, ακόμα και το Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας) για να φτάσουν και να προσκυνήσουν την Προυσιώτισσα. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, με εφόδια ένα μπαστούνι, νερό και λίγο φαγητό, συναντά κανείς κατά μήκος της διαδρομής, σε ένα ευλαβικό, προσκύνημα στην Παναγία την "εν τω πυρσώ" της Ευρυτανίας.2

Πάντως, κατά γενική ομολογία, η προσέλευση των πιστών ήταν σαφώς πιο περιορισμένη και μάλλον δεν θύμιζε εικόνες προηγούμενων ετών. Παρά την αυξημένη αστυνομική παρουσία, η χρήση μάσκας δεν ήταν καθολική. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας στους χώρους θρησκευτικής λατρείας είναι υποχρεωτική. Η ίδια υποχρέωση υφίσταται και κατά την τέλεση λειτουργιών, τελετών ή εκδηλώσεων στους αύλειους χώρους των χώρων θρησκευτικής λατρείας ή γενικά σε υπαίθριους χώρους. Από την εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί, καθώς και το απολύτως αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό που συμμετέχει σε αυτές, όπως ιεροψάλτες.

Μεταξύ άλλων, στη Μονή Προυσού παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κων/νος Κοντογεώργος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, η περιφερειακή σύμβουλος κα Κατερίνα Καλαντζή, ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Σβερώνης, η πολιτικός κα Κέλλυ Μπουρδάρα κ.α.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

17

3

4

5

6

7

26

10

18

19

20

21

22

23

27

25