Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Βρετανός στρατιώτης αποκτά βιονικό χέρι που ελέγχει με τη σκέψη

Ο 24χρονος Βρετανός στρατιώτης Andrew Garthwaite που έχασε το δεξί του χέρι στο Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο του 2010, υποβλήθηκε σε 6ωρη πρωτοποριακή επέμβαση στην πανεπιστημιακή κλινική του ΑΚΗ στη Βιέννη, στα μέσα του Ιανουαρίου 2012, για την προσθήκη hi-tech ενός προσθετικού χεριού που θα ελέγχει με τη σκέψη.

vioniko-xeri1111111

Οι γιατροί επανατοποθέτησαν στο πάνω μέρος του στήθους του Andrew τους νευρώνες που παλιότερα έδιναν εντολές για τις κινήσεις του χεριού του.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επέμβασης, καθηγητή Oskar Aszmann, η νέα προσθήκη του βιονικού χεριού, θα χρειαστεί εντατική εξάσκηση για έναν περίπου χρόνο μέχρι να μάθει ο Andrew να ελέγχει με το μυαλό του τις κινήσεις που επιθυμεί να κάνει με το «νέο» του χέρι.

Μετά από αυτό το διάστημα οι γιατροί υποστηρίζουν πως ο Andrew θα μπορεί να κινεί και να «αισθάνεται» το βιονικό χέρι αναγνωρίζοντας ενστικτωδώς ποια νεύρα ελέγχουν κάθε διαφορετική κίνηση.

Πηγή: περιοδικό «@υτονομία»

Σχόλιο του συντάκτη: Συγχαρητήρια στους γιατρούς για την πρωτοποριακή επέμβαση. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Για επικοινωνία με τον συντάκτη της στήλης στο email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Site: http://www.dionfakitsas.gr