Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

«Καμπανάκι» για τον καταρροϊκό πυρετό. Ορίστηκαν ζώνες επιτήρησης στην Ευρυτανία, ποιες περιοχές αφορά

Με αφορμή την επανεμφάνιση εστιών καταρροϊκού πυρετού προβάτου στις Π.Ε. Κοζάνης και Καστοριάς, εκδόθηκε απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας, κ. Αριστείδη Τασιού, για τον ορισμό ζώνης επιτήρησης στην Π.Ε. Ευρυτανίας.kopadi-provata1

Περιοχές του νομού

Σύμφωνα με την απόφαση, ορίζεται ζώνη επιτήρησης για τον καταρροϊκό πυρετό στις περιοχές που περιλαμβάνουν: όλες τις Τοπικές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Ασπροποτάμου του δήμου Αγράφων, τις Τοπικές Κοινότητες Βαλαώρας, Τοπολιάνων, Λημερίου, Γρανίτσας και Λιθοχωρίου της Δ.Ε. Απεραντίων του δήμου Αγράφων, τις Τοπικές Κοινότητες Μαράθου, Μοναστηρακίου, Επινιανών, Αγράφων, Τριδέντρου, Βραγγιανών, Τροβάτου της Δ.Ε. Αγράφων του δήμου Αγράφων και την Τοπική Κοινότητα Μαυρόλογγου της Δ.Ε. Φουρνάς του δήμου Καρπενησίου.

Στην περιοχή επιτήρησης εφαρμόζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής μέτρα: καταγραφή όλων των εκτροφών των ευαίσθητων στον καταρροϊκό πυρετό ζώων, εφαρμογή προγράμματος επιδημιολογικής επιτήρησης στηριζόμενο στον περιοδικό ορολογικό έλεγχο ζώων δεικτών (sentinel) ομάδων δεικτών βοοειδών ή άλλων μηρυκαστικών σε περίπτωση που δεν υπάρχει επαρκής αριθμός βοοειδών, και στον έλεγχο του πληθυσμού των εντόμων φορέων, απαγόρευση εξόδου ζώων των ευαίσθητων ειδών από την ζώνη επιτήρησης χωρίς την έγγραφη άδεια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Ευρυτανίας, απαγόρευση εμβολιασμού των ζώων κατά του καταρροϊκού πυρετού.

Τοπικό Κέντρο Ελέγχου

Εντωμεταξύ, στο πλαίσιο πρόληψης και καταστολής της νόσου, συγκροτήθηκε Τοπικό Κέντρο Ελέγχου αντιμετώπισης καταρροϊκού πυρετού για την Π.Ε. Ευρυτανίας που απαρτίζεται από τον Αντώνιο Σαραφιανό, Κτηνίατρο Προϊστάμενο Δ.Α.Ο.Κ. (υπεύθυνος), την Ελένη Αποστολίδου, Κτηνίατρο Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τμήματος Κτηνιατρικής, τον Γεώργιο Λάιο, Κτηνίατρο, τον Γεώργιο Μπακογιώργο, Κτηνίατρο και την Ελισσάβετ Χαντζοπούλου, Τεχνολόγο Ζωικής Παραγωγής.

Στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ευρυτανίας “υπενθυμίζεται σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (κτηνοτρόφους, εμπόρους, κ.λπ.) η υποχρέωση κοινοποίησης στις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές οποιασδήποτε υποψίας της νόσου σε ζώα ευαίσθητων ειδών στον καταρροϊκό πυρετό (βοοειδή, προβατοειδή, αιγοειδή)”. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 22370 80260 και 22370 80248.