Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

"Κατακρημνίστηκε" το Τμήμα Δασολογίας Καρπενησίου, στα… 625 μόρια (!) διαμορφώθηκε η βάση εισαγωγής του -η χαμηλότερη πανελλαδικά

Το πρωί της Παρασκευής (28/8) ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, βάζοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι επιδόσεις των Ευρυτάνων υποψηφίων ήταν, σε γενικές γραμμές, πολύ αξιόλογες· σε μια -ούτως ή άλλως- ιδιαίτερη σχολική χρονιά, δεκάδες είναι τα παιδιά που λογίζονται ήδη ως φοιτητές/τριες και ανοίγουν τα φτερά τους για τις σχολές της επιλογής τους.dasologia-ptosi11

Την ίδια στιγμή, τα φώτα της δημοσιότητας αλλά για τους… λάθος λόγους, τράβηξε το Καρπενήσι, καθώς η βάση για το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος σημείωσε πτώση-ρεκόρ και κατακρημνίστηκε στα… 625 μόρια! Πρόκειται για τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής σε όλη την επικράτεια· πρακτικά, ο τελευταίος φοιτητής θα μπορούσε να εισαχθεί στο πανεπιστημιακό τμήμα του Καρπενησίου παραδίδοντας… λευκή κόλλα. Πέρυσι, η βάση είχε διαμορφωθεί στα 6.417 μόρια.

Πώς μπορεί να εξηγηθεί, όμως, μια καθίζηση τέτοιου μεγέθους, τη στιγμή που η Δασολογία ανήκει πλέον στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (με 5ετή φοίτηση) και εμφανίζεται πιο αναβαθμισμένη από ποτέ άλλοτε;

Τα νέα δεδομένα λόγω κορονοϊού αλλά και οι «σφιχτοί» οικογενειακοί προϋπολογισμοί, ανάγκασαν, όπως φαίνεται, τους υποψηφίους να επιλέξουν τμήματα και σχολές που βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους, με έμφαση στα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι πραγματικά σαρωτική η πτώση στις βάσεις τμημάτων της περιφέρειας και καθίσταται εκκωφαντική η αδυναμία της ελληνικής οικογένειας να στείλει το παιδί της μακριά για σπουδές. Είναι ενδεικτικό ότι σχολές ακόμα και στην Πάτρα ή τα Ιωάννινα είδαν την πλειονότητα των τμημάτων τους να ρίχνουν τη βάση τους.

Παράλληλα, πολύ μεγάλη πτώση καταγράφει το σύνολο των δασολογικών τμημάτων σε όλη την επικράτεια. Χαρακτηριστικά, η Δασολογία Δράμας έχει βάση 2.550 μόρια και στην Ορεστιάδα 2.050 μόρια.

Πάντως, οι ενέργειες και πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του τμήματος είναι διαρκείες. Υπενθυμίζεται ότι Μνημόνιο Συνεργασίας για την υποστήριξη και αναβάθμιση των πανεπιστημιακών δομών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α.) στην Ευρυτανία και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής, υπέγραψαν, την Τρίτη 28 Ιουλίου 2020, στο Καρπενήσι, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός και ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας, κ. Άρης Τασιός, με τον Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπυρίδωνα Κίντζιο και τους Δημάρχους Καρπενησίου, κ. Νικόλαο Σουλιώτη και Αγράφων, κ. Αλέξη Καρδαμπίκη.

Η Πρυτανεία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών «ποντάρει» πολλά στη Δασολογία Καρπενησίου και σε κάθε ευκαιρία οι άνθρωποι του πανεπιστημίου (ένα από τα ιστορικότερα της χώρας) επαινούν τη δουλειά που συντελείται στο τμήμα και μιλούν με τα καλύτερα λόγια για το επίπεδο εκπαιδευτικών και φοιτητών. Με αφορμή την κατακόρυφη πτώση της βάσης του τμήματος, το Γεωπονικό αναμένεται να εκδώσει σχετική ανακοίνωση. Θεωρείται δεδομένο ότι η φετινή -αρνητική- εξέλιξη δεν θα επηρεάσει επουδενί τα σχέδια του Γ.Π.Α. για το τμήμα στο Καρπενήσι και την προσπάθεια ανάδειξης των προοπτικών του.

Περισσότερα, στην έντυπη έκδοση