Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Πιθανά κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε εκτροφές της Ευρυτανίας. Σε επιφυλακή η Περιφέρεια Στερεάς - Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο

Υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις» για εμφάνιση της νόσου του καταρροϊκού πυρετού σε τρεις εκτροφές του νομού Ευρυτανίας, ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

probata-stavlos

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αρμόδιες αρχές αναμένουν την εργαστηριακή επιβεβαίωση των εστιών της νόσου. Πρόκειται για τρεις κτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούν στα όρια των δήμων Αγράφων και Καρπενησίου, όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε. Μέχρι σήμερα, πανελλαδικά έχουν εντοπιστεί 77 κρούσματα-εστίες, όλες στη Μακεδονία (και 8 στον ν. Τρικάλων).

Ο καταρροϊκός πυρετός είναι λοιμώδες ιογενές νόσημα που μεταδίδεται με αιματοφάγα έντομα (σκνίπες) του γένους Culicoides. Προσβάλλει όλα τα μηρυκαστικά, αλλά μόνο τα πρόβατα εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα. Δεν προσβάλλει τον άνθρωπο και είναι νόσημα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ, που σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να ενημερώσουν την κτηνιατρική υπηρεσία σε περίπτωση εμφάνισης των εξής συμπτωμάτων:

1. Υψηλός πυρετός μέχρι 42οc, καταβολή

2. Οίδημα στην περιοχή του στόματος ,οφθαλμών ,αυτιών.

3. Διαυγές ορώδης ρινικό έκκριμα το οποίο γίνεται βλεννοπυώδες

4. Φλεγμονή ,εξέλκωση διάβρωση και νέκρωση του στοματικού βλενογόννου, έντονη σιελλόροια

5. Οίδημα και κυανή γλώσσα (σπάνιο)

6. Χωλότητα λόγω φλεγμονής της στεφάνης της χηλής και ποδοδερματίτιδα

7. Αποβολή ή γέννηση θνησιγενών αμνών

8. Απίσχναση

9. Εάν δεν συμβεί θάνατος μέσα σε χρονικό διάστημα 8-10 ημερών το ζώο αναρρώνει με συμπτώματα απώλεια μαλλιού, στειρότητας και καθυστερημένης ανάπτυξης.

Για την προστασία των ζώων τους, αναφέρει το αρμόδιο τμήμα της Π.ΣΤΕ., οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να λάβουν τα εξής μέτρα:

-χρήση εγκεκριμένων εντομοαποθητικών σε όλα τα μηρυκαστικά

-ψεκασμός των στάβλων και γενικώς των χώρων παραμονής με κατάλληλα εντομοκτόνα. κάθε εβδομάδα.

Η καταπολέμηση των σκνιπών Culicoides μέχρις εξαφανίσεως τους είναι αδύνατη. Δεν έχει επιτευχθεί πουθενά.

Όμως η δραστική μείωση του πληθυσμού τους στον περιορισμένο χώρο όπου ζουν και αναπτύσσονται (σταύλος-μαντριά-λασπώδες έδαφος πέριξ των ποτιστρών των ζώων κ.α) είναι εφικτή και αποτελεσματική. Αρκεί να γίνει μεθοδικά και σωστά.

Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή του κτηνοτρόφου – ιδιοκτήτη του κοπαδιού στην καταπολέμηση με ψεκασμούς είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την καλή έκβαση του εγχειρήματος και τον περιορισμό και εξάλειψη της νόσου.

Ο κτηνοτρόφος πρέπει να καταλάβει ότι η συμμετοχή του είναι απαραίτητη για τον έλεγχο των εντόμων. Είναι στο χέρι του να μειώσει δραστικά τον πληθυσμό των εντόμων στην εκτροφή του, ψεκάζοντας προσεκτικά και σωστά τα μέρη εκείνα όπου ζούνε και αναπτύσσονται τα Culicoides.

Για τους ψεκασμούς χρησιμοποιούνται συνθετικά πυρεθροειδή, τα οποία αραιώνονται με νερό κατά τις οδηγίες χρήσεως. Επίσης, χρησιμοποιούνται και σκευάσματα εντομοαπωθητικά επί των ζώων τηρώντας πάντα τις προδιαγραφές εφαρμογής των προϊόντων

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι Τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές έχουν τεθεί σε επιφυλακή για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου. Επίσης ενημερώνουμε τους κτηνοτρόφους ότι: Η Κεντρική Αρμόδια Αρχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπ.Α.Α.Τ.) προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση εθελοντικού εμβολιασμού ζώων των ευαίσθητων στη νόσο ειδών (βοοειδή, πρόβατα, αιγοειδή), με αδρανοποιημένα εμβόλια κατά του ορότυπου 4 του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου.

Η Περιφέρεια προχωρά στην κατάρτιση «προγράμματος εμβολιασμού» το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στο Υπ.Α.Α.Τ. απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου καλυφθεί η δαπάνη αγοράς των εμβολίων από το ΥπΑΑΤ.

«Τέλος», σημειώνεται σε ανακοίνωση, «καλούμε τους κτηνοτρόφους, προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επέκτασης της νόσου να δηλώνουν άμεσα στις κτηνιατρικές αρχές κάθε πιθανό κρούσμα που παρατηρούν στο κοπάδι τους. Αντιλαμβανόμαστε ότι ορισμένες από τις οδηγίες που πρέπει να εφαρμόσουν οι κτηνοτρόφοι είναι δύσκολα εφαρμόσιμες, όμως σε περιόδους κρίσης θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι να καταφύγουν στην εφαρμογή των μέτρων ώστε να σώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο. Από την πλευρά της η Περιφέρεια θα πάρει όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου από τον καταρροϊκό πληθυσμό».