Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ev media-logo

«Στα σχολεία του Καρπενησίου μπορούν να στοιβάζονται 25 και 27 παιδιά σε μια τάξη σαν να μην τρέχει τίποτα» - H θέση της Παρέμβασης Εκπαιδευτικών ν. Ευρυτανίας

Επιστολή με θέμα την ασφαλή έναρξη και λειτουργία των σχολείων, δημοσιοποίησε η Παρέμβαση Εκπαιδευτικών ν. Ευρυτανίας. Οι συνδικαλιστές καθηγητές αναφέρουν τα εξής:mastrokostas-plateia-omilia

«Το Υπουργείο Παιδείας σπατάλησε τον πολύτιμο χρόνο του καλοκαιριού και δεν προετοίμασε την ασφαλή λειτουργία των σχολείων μέσα σε συνθήκες πανδημίας. Το μόνο μέτρο που πήρε είναι η καθολική χρήση μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές καθώς και η πρόθεση χορήγησης παγουριού σε μαθητές της πρωτοβάθμιας! Η τήρηση αποστάσεων, που από τον Μάρτιο κρίθηκε ως ένα αναγκαίο μέτρο για την ανάσχεση της πανδημίας, φαίνεται πως για τα σχολεία δεν ισχύει. Στα σχολεία του Καρπενησίου μπορούν να στοιβάζονται 25 και 27 παιδιά σε μια τάξη σαν να μην τρέχει τίποτα.

Το Υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει για τη δημιουργία μικρότερων τμημάτων και την πρόσληψη επαρκούς διδακτικού προσωπικού ειδικά για τη φετινή δύσκολη σχολική χρονιά. Η απόφαση να μη σπάσει τα τμήματα είναι πολιτική και εδράζεται στη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της κυβέρνησης της ΝΔ που υποστηρίζει τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Αυτό την ίδια ώρα μάλιστα που σκορπάει ζεστό χρήμα στα ΜΜΕ για να μας μάθουν πως να πλένουμε τα χέρια μας!! Για να συσκοτίσει δε την πραγματικότητα και για να δώσει περιτύλιγμα «επιστημονικού λόγου» στις επιλογές της, δεν διστάζει να βάλει «πρόθυμους» λοιμωξιολόγους να μας πουν ότι οι αποστάσεις στο σχολείο δεν αποτελούν κίνδυνο!!

Απαιτούμε τώρα, την ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην εκπαίδευση και τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

- Να μη γίνει το σχολείο προαιρετικό όπως συνέβη τον Μάιο με την εκ περιτροπής διδασκαλία και τις υπεύθυνες δηλώσεις απαλλαγής από τα μαθήματα. Όλα τα παιδιά θα πρέπει να είναι με ασφάλεια στον φυσικό τους χώρο που είναι το σχολείο.

- Να γίνουν δωρεάν τεστ για τον ιό σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές με το άνοιγμα των σχολείων. Ο έλεγχος να επαναλαμβάνεται ανά τακτά διαστήματα.

- Να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα και ιδιαίτερα στις Σχολικές Μονάδες της πόλης του Καρπενησίου. Κανένα τμήμα με πάνω από 15 μαθητές.

- Όπου δεν υπάρχουν, να βρεθούν αίθουσες διδασκαλίας σε συνεργασία με τον Δήμο Καρπενησίου και να γίνουν άμεσα προσλήψεις εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό.

- Να προσληφθεί επαρκές προσωπικό καθαριότητας με αξιοπρεπείς όρους εργασίας και να καλυφθούν όλα τα σχολεία με αντισηπτικά, μάσκες, κ.α. Στην πόλη του Καρπενησίου οι καθαρίστριες που υπάρχουν δεν επαρκούν ούτε κατ’ ελάχιστον για να εξυπηρετήσουν τις Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με τις προβλεπόμενες οδηγίες ώστε να πληρούνται οι απαραίτητοι υγειονομικοί όροι. Χρειάζεται άμεσα να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις ώστε στις 14 του Σεπτέμβρη να ξεκινήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά.

- Όχι στη φθηνή, παιδαγωγικά απαράδεκτη και με ελάχιστα μαθησιακά οφέλη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος που το υπουργείο αυθαίρετα βαφτίζει εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ενεργοποίηση της θεσπισμένης κατ’ οίκον διδασκαλίας για τους μαθητές που απουσιάζουν από το σχολείο.

- Να μην εφαρμοστούν, ειδικά αυτή τη δύσκολη χρονιά, οι αντιδραστικές διατάξεις, όπως η θεσμοθέτηση της Τράπεζας Θεμάτων, που ψηφίστηκαν στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο του Ιουνίου.

Οι μαθητές μας, οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί και η προστασία της τοπικής κοινωνίας θα πρέπει να είναι πάνω από το οποιοδήποτε κόστος».