Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo


Το δικαίωμα της μάσκας. Ο Δ. Παρούτσας για τα fake news του κορονοϊού και τη μάσκα στα παιδιά, από την έντυπη έκδοση

Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης έγραψαν πρόσφατα, ότι ένας νοσηλευτής, που παλεύει όλο το 24ωρο με τον κορoνοϊό σε ένα νοσοκομείο της Αμερικής, και έχει δει από πρώτο χέρι την καταστροφή που προκαλείται από την πανδημία, γύρισε μια μέρα χαρούμενος και δήλωσε πως βρέθηκε η θεραπεία. «Πρέπει να είναι αλήθεια, είπε, επειδή ένας φίλος του γιατρός μοιράστηκε μια ανάρτηση στο φέις μπουκ σχετικά με αυτήν τη θεραπεία». Όταν τον έθεσαν αντιμέτωπο με τα τελευταία, αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία - ότι δεν υπάρχει θεραπεία για την Covid-19, ότι η ασθένεια έχει σκοτώσει περισσότερους από 180.000 Αμερικανούς ακριβώς επειδή δεν έχουμε αποτελεσματικό τρόπο αποτροπής του θανάτου για τα εκατομμύρια που έχουν μολυνθεί – έμεινε άναυδος. «Μα το είδα στο φέις μπουκ», είπε.915

Σε όλα τα φόρα, τις εφημερίδες και τις δημοσιεύσεις τους, οι επιστήμονες παλεύουν συνεχώς να ανασκευάσουν τους μύθους που αφορούν αυτόν τον νέο ιό, τις πιθανές θεραπείες και την πιθανότητα παρασκευής εμβολίου. Κι εντούτοις συνεχώς στα τηλέφωνα των ασθενών τους διαβάζουν πλήθος λανθασμένων αντιλήψεων, ακούν θεωρίες συνομωσίας και βλέπουν τους φίλους και τους συγγενείς των ασθενών να έρχονται απελπισμένοι και να τους λένε: «διαβάστε εδώ, γράφει πως ο ιός δημιουργήθηκε σίγουρα σε ένα κινεζικό εργαστήριο.»

Επτά μήνες στη χειρότερη πανδημία της ζωής μας, ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται παράλληλα με ιατρικούς μύθους και κακόγουστες φάρσες. Τα ψεύτικα νέα δεν είναι νέο φαινόμενο, τα κοινωνικά μέσα όμως τα ενισχύουν σε υπερβολικό βαθμό.

Έτσι, αντί άλλου σχολιασμού, ας διαβάσουμε ορισμένα αποσπάσματα από αυτά που τόνισε τις προάλλες ο Δημήτρης Μπαλατσούρας, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Εταιρείας Ωτολογίας-Ακοολογίας-Νευροωτολογίας και επιμελητής στο Τζάνειο.

«Άνθρωποι, που μέχρι χθες θεωρούνταν νοήμονες, πιστεύουν σήμερα ότι υπάρχει μια παγκόσμια συνωμοσία στην οποία συμμετέχουν ΟΛΕΣ οι χώρες σε όλες τις ηπείρους, ΟΛΑ τα νοσοκομεία και ΟΛΑ τα πανεπιστήμια του κόσμου, ΟΛΟΙ οι πρωθυπουργοί και ΟΛΟΙ οι υπουργοί, που για κάποιο λόγο συμφώνησαν να καταστρέψουν τις οικονομίες των κρατών τους και ενδεχομένως τις καριέρες τους, ώστε να βγάλουν δήθεν λεφτά μερικές εταιρείες με εμβόλια και να μας βάλει τσιπάκια ο Μπιλ Γκέιτς!

Πραγματικά κάτι δεν πάει καλά. Με τους ανθρώπους αυτούς δεν μπορείς να αντιπαρατεθείς, επειδή γίνονται πιο εμμονικοί στις απόψεις τους και ιδιαίτερα επιθετικοί, οπότε δεν πετυχαίνεις κάποιο αποτέλεσμα, μιλώντας με επιχειρήματα που στηρίζονται στην κοινή λογική.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις μάσκες στα σχολεία, ένα θέμα που προβληματίζει πολλούς γονείς, που ακούνε τις διάφορες ανοησίες που κυκλοφορούν και μη έχοντας εξειδικευμένες γνώσεις, τρομάζουν και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Με την προοπτική του ανοίγματος των σχολείων λοιπόν ας πούμε ένα δυο πράγματα επ’ αυτού.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα κείμενο, στο οποίο ένας παιδίατρος ισχυρίζονταν πως με την μάσκα μπορεί να αποφραχθεί το στόμα και η μύτη του παιδιού, να μην περνάει ο αέρας, οδηγώντας τελικά σε αιφνίδιο θάνατο! Είναι τόσο αντιεπιστημονικό αυτό, και γελοίο που όλη η ιατρική κοινότητα έπεσε να τον φάει. Και δικαιολογημένα. Οι πόροι ακόμη και της πιο πυκνοπλεγμένης μάσκας έχουν μέγεθος 0,3 χιλιοστά του χιλιοστού, ενώ τα μόρια του οξυγόνου έχουν μέγεθος 0,3  νανόμετρα, είναι δηλαδή 10.000 φορές μικρότερα. Είναι φανερό λοιπόν πως τα μόρια των αερίων αυτών είναι τόσο μικρά σε σχέση με τους πόρους σε όλους τους τύπους μάσκας, που μπορούν να περνάνε ανεμπόδιστα.

Υπάρχουν επίσης, διάφοροι άλλοι ισχυρισμοί των “αντιμασκιστών”, ότι τάχα η μάσκα καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει την συμπαθητική λειτουργία με έκκριση κορτιζόλης, κλπ. Ένα σωρό επιστημονικοφανείς θεωρίες που είναι ΟΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ.

Οι μάσκες μπορούν να φοριούνται με ασφάλεια από την ηλικία των 2 ετών και άνω, μόνο που τα μικρά παιδιά πρέπει να εκπαιδευτούν σωστά στη χρήση της. Μα θα αναρωτηθούν πολλοί γονείς, είναι δυνατόν να δεχθεί το παιδί μου τη μάσκα; Ίσως να μην το έχουν συνειδητοποιήσει, αλλά οι μάσκες είναι μέσα στην κουλτούρα και τον κόσμο των παιδιών. Μεγαλώσαμε οι παλιότεροι με τον Ζορρό, τον Batman και απολαμβάνοντας το V for Vendetta και το Mask στον κινηματογράφο. Yπάρχουν επίσης, ο Σπάιντερ μαν, ο Άιρον μαν, ο κάπτεν Αμέρικα και όλοι οι ήρωες της Marvel. Τα παιδιά δεν έχουν καμιά αντίρρηση στο να φορέσουν μάσκες, αρκεί να μην τα προδιαθέσουν αρνητικά οι γονείς.

Οι πρώτοι που εισήγαγαν την γενικευμένη χρήση της μάσκας ήταν οι Ιάπωνες, και τους ακολούθησαν οι περισσότεροι λαοί της Ανατολής, οι Κινέζοι, οι Κορεάτες, οι Βιετναμέζοι, οι Ταϊλανδοί. Αρχικά τις φόρεσαν για την αντιμετώπιση μεγάλων επιδημιών, αλλά στη συνέχεια τις φορούν σε μεγάλο ποσοστό και προληπτικά, αλλά και για λόγους προφύλαξης από την μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Αν αξιολογήσουμε την πορεία της COVID-19 στις χώρες αυτές βάσει των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έχουμε: Ιαπωνία 9, Koρέα 6, Κίνα 3, Βιετνάμ 0.3, Ταϋλάνδη 0.8, Ηονγκ Κονγκ 10, Σιγκαπούρη 5, Σρι Λάνκα 0.5, Nεπάλ 5, Ταϊβάν 0.3.  Στην Ελλάδα έχουμε 23 νεκρούς ανά εκατομμύριο, ενώ στις ΗΠΑ έχουν φτάσει τους 537,  στη Βραζιλία τους 530, στο Βέλγιο τους 860, στην Ισπανία τους 617, Αγγλία 609, Ιταλία 586, Σουηδία 575. Χρειάζονται άραγε πολλές μελέτες, χρειάζονται πολλές εργασίες, πολλές θεωρίες, για να αποδείξουμε το αυταπόδεικτο, ότι οι μάσκες σώζουν ζωές; Η εμπειρία εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ανατολική Ασία δεν μας το αποδεικνύει καθημερινά;

Ο υπεροπτικός Δυτικός Κόσμος όμως, δυσκολεύθηκε να δεχθεί την εμπειρία της Ανατολής και ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλές αντιδράσεις. Η πιο καθυστερημένη μερίδα των Ρεπουμπλικανών του Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να υπακούσει και να φορέσει μάσκα, ξέρετε αυτοί που έπιναν χλωρίνη για να σκοτώσουν τον ιό, γι’ αυτό και τα πάνε τόσο καλά με την επιδημία, μη πέφτοντας κάτω από τα 1.000 θύματα ημερησίως!

Ας κρατήσουμε όλοι ΑΜΥΝΑ, μέχρι να βγει το εμβόλιο ή τα εμβόλια. Ξέρουμε βέβαια ότι θα αντιμετωπίσουμε τότε το τρίτο κύμα, μετά τους Συνωμοσιολόγους και τους Αντιμασκιστές, τους Αντιεμβολιαστές, οι οποίοι ήδη έχουν αρχίσει τις προκαταρκτικές αναρτήσεις τους. Απολαμβάνουμε ήδη μια “λάιτ” εκδοχή του πλανήτη μας, όπως την οραματίζονται οι Αντιεμβολιαστές, την ανθρωπότητα δηλαδή να υποφέρει τα πάνδεινα από μια πάθηση δίχως εμβόλιο ακόμη. Και είναι “λάιτ”, επειδή η κανονική εκδοχή, αν επικρατήσουν οι απόψεις τους, είναι να κυκλοφορούν ελεύθερα και η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα, η διφθερίτιδα, και πολλές ακόμη μολυσματικές νόσοι που αντιμετωπίζονται σήμερα επιτυχώς με εμβόλια, με δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς και πολλαπλάσιους αρρώστους και την γη να έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νοσοκομείο και νεκροταφείο. Ελπίζω να μην βρεθούν πολλοί που να συμμερίζονται το όραμα αυτό...».