Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Δήμος Καρπενησίου: Τι αλλάζει στη διαδικασία τέλεσης πολιτικών γάμων

Καθημερινά θα μπορούν να τελούνται, πλέον, πολιτικοί γάμοι στο Καρπενήσι, έπειτα από σχετική απόφαση που υπογράφει ο δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Νίκος Σουλιώτης.politikos-gamos-arxeio11

Πιο ειδικά, η απόφαση ορίζει όλες τις εργάσιμες ημέρες ως ημέρες τέλεσης των Πολιτικών Γάμων, «καθώς και την ημέρα Σάββατο και ώρα έναρξης από τις 11:00 το πρωί, στην αίθουσα τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου στην οδό Ύδρας αρ. 6, καθώς και σε περισσότερα δημοτικά κτήρια ή και σε εξωτερικούς κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ωστόσο, επισημαίνεται πως «σε κάθε δήμο, ο δήμαρχος ορίζει με πάγια πράξη του, περισσότερες τακτές ημέρες της εβδομάδας, μη αποκλειόμενης και της Κυριακής». Μέχρι πρότινος, πολιτικοί γάμοι τελούνταν από τον δ. Καρπενησίου δις εβδομαδιαίως, κάθε Τετάρτη και Σάββατο.

Εξάλλου, για το επόμενο έτος, αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως τις 31 Αυγούστου 2021, η τέλεση των Πολιτικών Γάμων θα γίνεται από όλους τους Αντιδημάρχους ως εξής: Χρήστος Γενιτσαρόπουλος, Παντελεήμων Χαλκιάς, Δημήτριος Κεραμάρης, Σοφία Ζαλοκώστα και Ιωάννης Σβερώνης. «Διατηρούμε δε τη δυνατότητα του Δημάρχου, εφόσον οι υποχρεώσεις και τα καθήκοντά του το επιτρέπουν, να τελεί κατά προτεραιότητα αυτοπροσώπως τις εν λόγω τελετές», τονίζεται επίσης.

Στην Ελλάδα, το 2018 έγιναν 24.418 θρησκευτικοί γάμοι (έναντι 24.975 το 2017), 23.010 πολιτικοί γάμοι (έναντι 25.163 το '17) και 6.369 σύμφωνα συμβίωσης (έναντι 4.921 το '17). Πάντως, πολλά ζευγάρια επιλέγουν να κάνουν πρώτα πολιτικό γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης (λόγω διάφορων αναγκών -πχ οικονομικοί λόγοι, εγκυμοσύνη κ.α.), αργότερα όμως προχωρούν και σε θρησκευτικό.