Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Το μεγαλύτερο σπήλαιο στην Ευρυτανία. Εξερεύνηση για πρώτη φορά στην «Ποταμοσπηλιά», στο Σύχνικο των Αγράφων (ΦΩΤΟ)

από την έντυπη έκδοση

Ένα σπήλαιο εκατοντάδων μέτρων, γεμάτο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες εντυπωσιακής ομορφιάς, στην «καρδιά» των αγραφιώτικων βουνών, εξερεύνησε και φωτογράφισε σπηλαιολόγος.1

Φυσικά μνημεία που λειτουργούν και ως «παράθυρα» στο παρελθόν, είναι τα σπήλαια. Γεμάτα μυστήριο, προκαλούν τους ειδικούς να τα ανακαλύψουν. Σταλακτίτες και σταλαγμίτες απίστευτης ωραιότητας, «αρχιτεκτονική» δομή που δημιουργεί θαλάμους, υπόγεια νερά, χλωρίδα και πανίδα, δημιουργούν ανεπανάληπτα υπόγεια τοπία. Πρόσφατα έγινε μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής και χαρτογράφησης ενός νέου σπηλαίου, πιθανόν του μεγαλύτερου -μέχρι στιγμής- στον νομό Ευρυτανίας.

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Μπακολίτσας Κώστας (φωτο), Βιολόγος - Σπηλαιολόγος και Μέλος του Σπηλαιολογικού Ελληνικού Αθλητικού Συλλόγου (ΣΕΛΑΣ), που εξερεύνησε την «Ποταμοσπηλιά», κοντά στον οικισμό Σύχνικο Μοναστηρακίου Αγράφων. Ύστερα από υπόδειξη του Ευρυτάνα Θωμά Ντόκα, ο σπηλαιολόγος ολοκλήρωσε μια πρώτη, αναγνωριστική περιπλάνηση στα στενά λασπωμένα τούνελ της σπηλιάς και δηλώνει εντυπωσιασμένος στα “Ευρυτανικά Νέα”. Δεν παραλείπει δε, να αναφερθεί στις προοπτικές ανάπτυξης μιας ακόμα εναλλακτικής μορφής τουρισμού -του σπηλαιολογικού.

Μοναδικό φυσικό μνημείο

Πρόκειται, λέει ο κ. Μπακολίτσας, για ένα «περίεργο και εκπληκτικό σπήλαιο -σπηλαιοπόταμο για την ακρίβεια. Έχει τη μορφή καταβόθρας, που τον χειμώνα, την περίοδο των βροχοπτώσεων, συλλέγει το νερό από το βουνό και το οδηγεί στην είσοδό του, στη ρεματιά. Τη συγκεκριμένη περίοδο η είσοδος στο σπήλαιο είναι αδύνατη». Είναι μεγάλο, με πολλά στενά περάσματα, περιγράφει για τη μορφολογία του. «Κάθε στενό πέρασμα, μας οδηγούσε σε μια αίθουσα που μπορούσαμε να σταθούμε όρθιοι και να θαυμάσουμε τον στολισμό της σπηλιάς με σταλακτίτες και σταλαγμίτες».2

Η ομάδα διένυσε περίπου 150 περίπου μέτρα μέσα στο σπήλαιο, όπως, όμως, εκτιμά ο σπηλαιολόγος, το συνολικό του μήκος είναι αρκετά μεγαλύτερο. «Ο χρόνος μας ήταν περιορισμένος και φυσικά η δομή του σπηλαίου δεν μας επέτρεπε μια γρήγορη χαρτογράφηση. Έτσι, προγραμματίσαμε μια νέα αποστολή που θα έχει σαν σκοπό την ολοκλήρωση της εξερεύνησης και την ακριβή χαρτογράφησή του», αναφέρει. Το σπήλαιο, προσθέτει, φιλοξενεί πλούσια πανίδα. Έγινε μια πρώτη δειγματοληψία, με σκοπό τον έλεγχο ενδημικότητας οργανισμών του σπηλαίου.

Λόγω γεωλογίας και σύνθεσης του εδάφους, σπηλαιολογικά ο νομός Ευρυτανίας χαρακτηρίζεται «φτωχός», για τον λόγο αυτό το μέγεθος της «Ποταμοσπηλιάς», στο Σύχνικο Αγράφων, προκάλεσε έκπληξη στον σπηλαιολόγο, που έχει εξερευνήσει αρκετά ακόμα σπήλαια του νομού.

Η Σπηλιά του Κατσαντώνη (;)

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκτίμησή του κ. Κώστα Μπακολίτσα ότι στο συγκεκριμένο σημείο -και όχι στη Φούρκα των Αγράφων- βρίσκονταν η περίφημη Σπηλιά του Κατσαντώνη. «Από την εμπειρία που διαθέτω», εξηγεί, «θεωρώ αδύνατον o Kατσαντώνης να έβρισκε καταφύγιο σε μια βραχοσκεπή, σε ένα σπήλαιο σαν εκείνο που σήμερα θεωρείται το κρησφύγετό του. Δεν αποκλείω, βέβαια, να το χρησιμοποιούσε σαν παρατηρητήριο, να ελέγχει, να παρακολουθεί και να μπορεί να διαφύγει ανά πάσα στιγμή».3

Σπηλαιολογικός τουρισμός

O σπηλαιολογικός τουρισμός είναι μία ακόμη μορφή εναλλακτικού τουρισμού, που τα τελευταία χρόνια καθίσταται ολοένα και πιο δημοφιλής, από Έλληνες και ξένους που ανακαλύπτουν τα γεμάτα μυστήριο, λαϊκές δοξασίες και μύθους σπήλαια. 

«Κάθε νέο σπήλαιο που ανακαλύπτουμε στην ευρυτανική γη δίνει τη δυνατότητα για την ανάπτυξη ειδικού τουρισμού από φίλους των σπηλαίων, που θα τα αγαπήσουν και θα τα σεβαστούν, αφήνοντάς τα καθαρά και αλώβητα μετά από κάθε επίσκεψη σε αυτά», σημειώνει σχετικά ο σπηλαιολόγος.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερα από 8.500 σπήλαια, Κάποια από αυτά είναι παγκοσμίως γνωστά για τα σημαντικά ανθρωπολογικά ευρήματα, όπως των Πετραλώνων στη Χαλκιδική και το Σπήλαιο Φράγχθι της Πελοποννήσου, ενώ σπήλαια όπως της Μελισσάνης στην Κεφαλονιά, της Αλιστράτης και της Προσοτσάνης στη Μακεδονία, το σπήλαιο Περάματος στα Ιωάννινα, των Λιμνών και του Διρού στην Πελοπόννησο κ.ά. μαγεύουν τους επισκέπτες με τον εσωτερικό, πολύπλοκο διάκοσμό τους.

4