Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

ev media-logo

Με τμήματα έως και... 26 μαθητών, αρχίζουν τα σχολεία στην Ευρυτανία. Επιφυλάξεις από τους ανθρώπους της εκπαίδευσης

Η ασφαλής επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες, εν μέσω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, αποτελεί εγχείρημα δύσκολο και απαιτητικό. Σε τμήματα σε πλήρη σύνθεση είναι αδύνατη η τήρηση αποστάσεων, επισημαίνουν εκπαιδευτικοί και γονείς στην Ευρυτανία και ζητούν τη λήψη μέτρων. Στην Ευρυτανία, συνολικά 1.547 παιδιά, από το νηπιαγωγείο έως την τελευταία τάξη του λυκείου επιστρέφουν στις σχολικές μονάδες, υπό συνθήκες πρωτόγνωρες. Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας σε όλες τις ηλικίες των μαθητών, με το υπουργείο να ζητά, παράλληλα, την εφαρμογή αποστάσεων ασφαλείας από μαθητές και εκπαιδευτικούς, την απολύμανση και συνεχή αερισμό των τάξεων κ.α. gel-aithousa11

Πώς, όμως, είναι δυνατή η τήρηση των μέγιστων δυνατών αποστάσεων σε μια αίθουσα με…26 μαθητές, αναρωτιούνται ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του ΓΕΛ Καρπενησίου.

«Στο Γενικό Λύκειο Καρπενησίου, η καθημερινή πραγματικότητα από τις 14 Σεπτεμβρίου και μετά θα βρει τις αίθουσες της Α’ Λυκείου με 26 μαθητές και μαθήτριες κι έναν/μια εκπαιδευτικό, ενώ και στις άλλες τάξεις ο αριθμός των διδασκομένων θα υπερβαίνει κατά πολύ τους 20. Το γεγονός αυτό, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, καθιστά αδύνατη την τήρηση όχι μόνο των προτεινόμενων, αλλά και των στοιχειωδών αποστάσεων μεταξύ μας και ανενεργό το ισχυρότερο όπλο που έχουμε ενάντια στον ιό», αναφέρουν σε επιστολή τους, καθηγητές και γονείς.

«Θέλουμε να εκφράσουμε», συνεχίζουν στο ίδιο κείμενο, «την αντίθεσή μας στη λειτουργία των σχολείων με τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα και τους φόβους και την αγωνία μας για τη διασφάλιση της υγείας των παιδιών μας και των οικογενειών τους, των γονιών και των παππούδων τους, οι οποίοι, εδώ στην επαρχία, σε πάρα πολλές περιπτώσεις κατοικούν στον ίδιο σπίτι με τα εγγόνια τους, καθώς και των εκπαιδευτικών τους».

«Θεωρώντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν παντελώς ανεπαρκή», καταλήγει η ίδια ανακοίνωση, «ζητούμε από την Πολιτεία και τις Δημοτικές Αρχές να προτάξουν την υγεία έναντι του δημοσιονομικού κόστους και να προβούν σε διάσπαση των τμημάτων με μέγιστο αριθμό τους 15 μαθητές ανά τμήμα, να προσλάβουν άμεσα επιπλέον προσωπικό καθαρισμού και να προνοήσουν για την παρουσία κατά την πρωινή προσέλευση στο σχολείο ειδικού στα υγειονομικά θέματα».

Παρόμοιους προβληματισμούς εκφράζει και η ΕΛΜΕ Ευρυτανίας. «Η μάσκα ως νέα πανάκεια είναι στην πραγματικότητα η μόνη απάντηση που δίνει το υπουργείο στην αγωνία και τον προβληματισμό οικογενειών, μαθητών και εκπαιδευτικών», σημειώνουν οι συνδικαλιστές καθηγητές και προσθέτουν: «Από το περίφημο Χ.Α.Μ (χέρια-απόσταση-μάσκα) απέμεινε μόνο το Χ.Μ. σαν να ισχύουν στις σχολικές αίθουσες άλλα επιδημιολογικά δεδομένα από αυτά που ισχύουν στους άλλους χώρους εργασίας και συνάθροισης ανθρώπων. Όχι μόνο δεν υπήρξε ο παραμικρός σχεδιασμός αλλά ούτε καν μελετήθηκαν τα παραδείγματα άλλων χωρών για το άνοιγμα των σχολείων».

«Το υπουργείο διατείνεται ότι είναι έτοιμο. Τα σχολεία όμως δεν είναι. Και δεν είναι με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου», επισημαίνει η ΕΛΜΕ και τονίζει ότι οι καθηγητές θα είναι δίπλα στους μαθητές και θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να τηρηθούν οι όροι υγιεινής και ασφάλειας· «θα δείξουμε εμείς εκείνη την υπεύθυνη στάση που δεν έχει δείξει η κυβέρνηση», αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους.

Μεταξύ άλλων, οι καθηγητές ζητούν κατάτμηση τμημάτων, κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, επιμόρφωση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση κ.α. «Ζητάμε από τις οικογένειες των μαθητών μας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να σταθεί δίπλα μας. Η προσπάθειά μας είναι για το καλό των παιδιών όλων μας», καταλήγει η ΕΛΜΕ.

Την ίδια ώρα, για εμπαιγμό κατηγορεί το Υπουργείο Παιδείας ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης ν. Ευρυτανίας. «Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», αναφέρει ο σύλλογος, «εξακολουθούν να εμπαίζουν εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς και να υποτιμούν τη νοημοσύνη όλων εξιδανικεύοντας την ετοιμότητα που τους διακρίνει και τα μέτρα που έχουν ληφθεί». Κάνει λόγο για κενά εκπαιδευτικών που δεν έχουν καλυφθεί και ψέγει τον σχεδιασμό του υπουργείου για τη νέα χρονιά.

Οι εκπαιδευτικοί ενημερώνουν πως δεν έχει γίνει ακόμα συγκρότηση Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το νομό Ευρυτανίας (από τα μέσα Αυγούστου). «Εδώ και ένα μήνα σχεδόν δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις καίριας σημασίας για τη λειτουργία των σχολείων μας, αλλά, δυστυχώς, ούτε αυτό φαίνεται να επείγει για το υπουργείο», αναφέρουν.