Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Κ.Ο. ΚΚΕ Ευρυτανίας: «Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς φανέρωσε τις μεγάλες ελλείψεις στα σχολεία της Ευρυτανίας»

Ανακοίνωση με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τα προβλήματα και τις ελλείψεις που διαπιστώνονται σε επίπεδο νομού, εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Ευρυτανίας του ΚΚΕ.agiasmos-gel11

«Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς φανέρωσε τις μεγάλες ελλείψεις και τα κενά στα σχολεία της Ευρυτανίας και ακόμα περισσότερο στις σχολικές μονάδες του Καρπενησίου. Ελλείψεις και κενά που είναι ούτως ή άλλως απαράδεκτα σε ‘κανονικές’ συνθήκες, πόσο μάλλον σε περίοδο πανδημίας», αναφέρει η Κ.Ο. και συνεχίζει:

«Έτσι, στο 1ο Γυμνάσιο και στο Γενικό Λύκειο, τα τμήματα της Α΄τάξης έχουν 26 ή και 27 μαθητές. Στις υπόλοιπες τάξεις υπάρχουν ελαφρώς λιγότεροι μαθητές, αλλά παντού πάνω από 20. Κάπως καλύτερη είναι η κατάσταση στο ΕΠΑΛ, όπου τα παιδιά είναι λιγότερα και οι αίθουσες μεγαλύτερες, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι στον μ.ο των 17 που ανήγγειλε το Υπουργείο, ή των 15 που ζητούν οι φορείς της εκπαίδευσης».
«Παρόμοια», σημειώνει το τοπικό ΚΚΕ, «είναι και η κατάσταση στα δημοτικά όπου υπάρχουν τμήματα που φτάνουν και τα 24 ή 25 παιδιά που αν συνυπολογίσουμε και την παράλληλη στήριξη και τον εκπαιδευτικό, μέσα στην τάξη μπορεί να βρίσκονται ταυτόχρονα 27-28 άτομα. Παράλληλα, είναι φανερό ότι οι καθαρίστριες που έχουν προσληφθεί δεν επαρκούν, κάτι που έμμεσα παραδέχεται και ο Δήμος Καρπενησίου που αποσπά καθαρίστριες από το ΚΑΠΗ και τη Μαθητική Εστία για να ενισχύσει την καθαριότητα στο 1ο Γυμνάσιο και στο ΓΕΛ».

«Τελικά, η όλη προετοιμασία των σχολείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν η παροχή ΜΙΑΣ (1) μάσκας, συνήθως τεραστίων διαστάσεων, και ενός… παγουρίνο. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του. Κι όλα αυτά, την ίδια ώρα που λείπουν δάσκαλοι ειδικοτήτων στα δημοτικά και βασικές ειδικότητες στην Β΄θμια εκπαίδευση (πχ βιολόγος στο Γενικό Λύκειο, μαθηματικός στο 1ο Γυμνάσιο κ.α.)».

Η Κ.Ο. του ΚΚΕ ζητά:

-Να παρθούν μέτρα ούτως ώστε να μην υπάρξει κανένα τμήμα με παραπάνω από 15 μαθητές. Ο Δήμος Καρπενησίου και οι Διευθύνσεις Α΄βαθμιας και Β΄βαθμιας εκπαίδευσης πρέπει να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους και όχι να παίζουν τον ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου.

-Να προσληφθεί άμεσα όλο το επιπλέον απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας.

-Κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς.

-Να δοθούν επαρκή μέσα προστασίας και αντισηπτικά στα σχολεία. Για μια λαϊκή οικογένεια το κόστος των μασκών και των αντισηπτικών είναι δυσβάσταχτο.

-Να παρθούν μέτρα για τον διαρκή έλεγχο της επιδημίας με επαρκή τεστ.

-Ενίσχυση του Νοσοκομείου, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων. Δημιουργία ΜΕΘ. Κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό.