Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Χρυσοχοΐδης: Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν μεταφερθεί 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα

Ως το Πάσχα θα έχουν φύγει όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες από τη Λέσβο, δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στη βρετανική εφημερίδα Guardian.prosfiges-moria2020

«Θα φύγουν όλοι. Από τους περίπου 12.000 που βρίσκονται τώρα εδώ», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης από τη Λέσβο, «προβλέπω ότι οι 6.000 θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα ως τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα». Οι δηλώσεις του υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ. ανακινούν το θέμα μεταφοράς προσφύγων-μεταναστών στην ενδοχώρα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά -και κυρίως η Λέσβος.

Εξάλλου, την άμεση μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε ασφαλείς συνθήκες στην ενδοχώρα, ζητούν 30 οργανώσεις από την ελληνική κυβέρνηση, μετά τις ανησυχητικές εξελίξεις που έφερε η πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια. Όπως τονίζει η κοινή ανακοίνωση των 30 οργανώσεων, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη μεταφορά ευάλωτων ομάδων, μεταξύ των οποίων τα ασυνόδευτα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα με ιατρικές και ψυχικές παθήσεις και οι ηλικιωμένοι.

Ο υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης είπε ακόμη στον Guardian ότι περί το 70% όσων αιτούνται άσυλο στη Λέσβο είναι Αφγανοί στους οποίους θα χορηγηθούν και ιδιότητα πρόσφυγα και ταξιδιωτικά έγγραφα, που επιτρέπουν στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες να μετακινηθούν σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός τριών μηνών.

Χαιρέτησε δε την απόφαση της Γερμανίας να υποδεχθεί 1.553 πρόσφυγες από την Ελλάδα χαρακτηρίζοντάς τη «πολύ γενναιόδωρη, πολύ γενναία» και αναγνώρισε ότι «σε όλη την Ευρώπη οι χώρες έχουν τα δικά τους εσωτερικά πολιτικά προβλήματα επί του θέματος, αλλά πιστεύω ότι μπορούν να δουν ότι προστατεύουμε τα σύνορα της Ενωσης και έχουμε ελαχιστοποιήσει τις ροές». Παραδέχθηκε ακόμη ότι η Μόρια «...αποτελούσε ντροπή. Τώρα αποτελεί παρελθόν. Θα καθαριστεί και στη θέση της θα γίνει ελαιώνας».

Πηγή: The Guardian, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ