Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

ev media-logo

Αποστολή στις Άλπεις για τον Θωμά Νταβαρίνο του ΕΟΣ Αγράφων, μαζί με τον έμπειρο Αντώνη Συκάρη (ΦΩΤΟ)

Αναβολή παίρνει το εγχείρημα ανάβασης σε δύο κορυφές άνω των 8.000 μέτρων στα Ιμαλάια, που σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν οι σχοινοσύντροφοι Αντώνης Συκάρης και ο Ευρυτάνας Θωμάς Νταβαρίνος (ΕΟΣ Αγράφων). Αυτό το διάστημα βρίσκονται στα βουνά των Άλπεων.ntavarinos-sykaris-alpeis1

Όπως ενημέρωσε ο έμπειρος ορειβάρης Αντ. Συκάρης, «ήρθαμε στις Άλπεις για έναν τελευταίο εγκλιματισμό και ήμασταν έτοιμοι να αναχωρήσουμε για την προγραμματισμένη αποστολή μας στα Ιμαλάια, στα βουνά Makalu και Dhaulagiri, όμως η πανδημία παρουσιάζει έξαρση στο Νεπάλ και οι αρχές αποφάσισαν να συνεχίσουν να απαγορεύουν την είσοδο ξένων στην χώρα τους τουλάχιστον μέχρι της 17 Οκτωβρίου. Ως εκ τούτου είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν αποστολές σε βουνά 8.000μ. για το φετινό φθινόπωρο».

Χωρίς συμπληρωματικό οξυγόνο και εξωτερική βοήθεια, οι δύο ορειβάτες θα επιχειρούσαν να πατήσουν στην κορυφή του όρους Makalu (8.485μ.) και του Dhaulagiri (8.167μ.), όμως η αποστολή ματαιώνεται λόγω των νέων δεδομένων που επιφέρει η πανδημία.

Οι δύο σχοινοσύντροφοι, πάντως, δεν πτοήθηκαν από την εξέλιξη. Στις 14 του Σεπτεμβρίου, πραγματοποίησαν με επιτυχία τη «…διαβόητη και ταυτόχρονα πιο δύσκολη αλλά και πιο απομακρυσμένη κορυφή πάνω από τα 4.000μ. στις Άλπεις», όπως λέει ο Συκάρης, που μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον Θωμά Νταβαρίνο.ntavarinos-sykaris-alpeis2

Όπως σημειώνει για την επιλογή του να συγκροτήσουν ομάδα αναβάσεων, «το πιο σημαντικό στον σχοινοσύντροφο και στη σχοινοσυντροφιά είναι να σε ενώνει το ίδιο πάθος για το βουνό, αλλά και να σε συνδέουν οι ίδιες αξίες της ζωής και του βουνού, όπως η συντροφικότητα και η αλληλεγγύη, συνώνυμες με την αυταπάρνηση, τη φιλαλήθεια και την ανιδιοτέλεια,  αντίθετες με τον εγωισμό την ιδιοτέλεια και τη φιλαυτία. Προπάντων, όμως, πρέπει να υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και εμπιστοσύνη μεταξύ των σχοινοσυντρόφων».

ntavarinos-sykaris-alpeis3