Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

(ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ) Το Καρπενήσι γιόρτασε τον πολιούχο του, Άγιο Νικόλαο. Ελάχιστοι οι πιστοί με μάσκα στην εκκλησία - Πώς σχολιάστηκε από τους τοπικούς άρχοντες

Το Καρπενήσι γιορτάζει σήμερα, Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, τον πολιούχο του, Άγιο Νικόλαο τον Παντοπώλη, τον 15χρονο που θυσιάστηκε για την πίστη του και έγινε νεομάρτυρας για την Εκκλησία. Το πρωί, στον Ιερό Ναό Παναγίας Καρπενησίου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Γεωργίου, και παρουσία της τοπικής πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας και πλήθους πιστών.1

Είχε προηγηθεί, το απόγευμα της παραμονής (22/9), πανηγυρικός εσπερινός στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου, ενώ δεν έγινε φέτος, λόγω των σχετικών απαγορεύσεων για αποφυγή συγχρωτισμού, η λιτάνευση της εικόνας του αγίου.

Χωρίς μάσκα οι πιστοί

Στον κατάμεστο ναό της Παναγίας, πάντως, τίποτα δεν… θύμιζε πως βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και με τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού σε πλήρη ισχύ. Ελάχιστοι ήταν οι πιστοί που φορούσαν μάσκα, ενώ η τήρηση αποστάσεων ήταν μάλλον αδύνατον να εφαρμοστεί. Οι τοπικοί άρχοντες έδωσαν το καλό παράδειγμα αλλά εμφανής ήταν -και στις δηλώσεις τους- η δυσαρέσκεια για την εικόνα που αντίκρισαν.6

 

Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κων/νος Κοντογεώργος, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός, ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νικόλαος Σουλιώτης, η περιφερειακή σύμβουλος κα Κατερίνα Καλαντζή, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Σοφία Ζαλοκώστα και Γιάννης Σβερώνης, η πολιτεύτρια κα Θωμαΐς Οικονόμου κ.α.

Σε ερώτηση των Ευρυτανικών Νέων για τη μη χρήση μάσκας από την πλειονότητα του ποιμνίου, ο Μητροπολίτης υποστήριξε πως η Ευρυτανία μάλλον θα πρέπει να… εξαιρεθεί από τα ισχύοντα μέτρα, αφού παραμένει χωρίς κρούσμα.

Κοντογεώργος: «Σήμερα συνέβη αυτό που δεν έπρεπε να συμβεί»

Επικριτικός απέναντι στη στάση της επίσημης Εκκλησίας, αλλά και των πιστών, ήταν ο βουλευτής, ο οποίος αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά, ανέφερε: «Επειδή βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, θέλω να επισημάνω γι’ ακόμα μία φορά, ότι οι οδηγίες των επιστημόνων είναι εκείνες που θα διαφυλάξουν το σύνολο των πολιτών από τα χειρότερα της πανδημίας». Σχολιάζοντας την εικόνα των πιστών χωρίς μάσκα, ανήμερα της εορτής του πολιούχου, είπε: «Δυστυχώς, σήμερα μέσα στην εκκλησία συνέβη αυτό που δεν έπρεπε να συμβεί. Πολύς κόσμος χωρίς να εφαρμόζει τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την προστασία των πολιτών και της δημόσιας υγείας. Μάσκες ελάχιστες και, δυστυχώς, οι ταγοί της Εκκλησίας μας, αντί να προστατεύουν το πλήρωμα του Χριστού το οδηγούν σε λάθος δρόμο. Λυπάμαι γι’ αυτό που συμβαίνει, ελπίζω όμως ότι όλοι θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων (…)».

Σουλιώτης: «Δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό»

Στο παράδειγμα του Αγίου Νικολάου, προστάτη του Καρπενησίου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος, που, με τη σειρά του, δεν άφησε ασχολίαστη τη μη τήρηση των μέτρων στον Ι.Ν. Παναγίας. «Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα και θα πρέπει να προσέξουμε όλοι για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ασφάλειά μας και να προστατέψουμε τους διπλανούς μας. Θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα γιατί αυτά ήταν που μας κράτησαν ακόμα και περηφανευόμαστε ότι είμαστε ‘καθαροί’  και υγειονομικά ασφαλείς», σημείωσε ο κ. Σουλιώτης και τόνισε ότι «δεν υπάρχει καθόλου χώρος για εφησυχασμό (…)», αφού «…τα δύσκολα είναι μπροστά».

Τασιός: «Οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας»

Για τα διδάγματα και τις αξίες του βίου του Αγίου Νικολάου, μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας, ο οποίος ούτε αυτός παρέλειψε να αναφερθεί στην πλημμελή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για τον covid-19. «Θα ήθελα να καλέσω τους συμπολίτες μου να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, δίνοντας, έτσι, ουσιαστικά μια βοήθεια στην αντιμετώπιση της πανδημίας, προστατεύοντας τόσο τον εαυτό μας όσο και τους πλησίον μας».

Μητροπολίτης: «Εδώ θα πρέπει να είμαστε πιο επιεικείς με τα μέτρα»

Ιδιαίτερη χαρακτήρισε την 23η Σεπτεμβρίου ο Μητροπολίτης Καρπενησίου, αφού αναδεικνύει ένα «πρότυπο ζωής», τον Άγιο Νικόλαο, «σε μια εποχή», όπως είπε, «…που έχουν απαξιωθεί τα πάντα και η κοινωνία μας έχει ‘στεγνώσει’ από αξίες και αρετές».

Για τα νέα δεδομένα που επιβάλλει η πανδημία και στην τέλεση των θρησκευτικών μυστηρίων, σημείωσε πως «…δεν έγινε φέτος λιτανεία, αφού οι συνθήκες δεν το επέτρεψαν. Ελπίζουμε να τελειώσει γρήγορα αυτός ο πειρασμός, να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα τα θύματα και οι ασθενείς, και να βγούμε από αυτή τη δύσκολη περίοδο της κοινωνίας μας (…)».3

Θέση πήρε και για τη μη χρήση μάσκας από το ποίμνιο, ύστερα από σχετική ερώτηση των Ευρυτανικών Νέων. «Σε μια κοινωνία όπως είναι το Καρπενήσι και η Ευρυτανία γενικότερα», τόνισε, «όπου δεν υπάρχουν κρούσματα (…), πιστεύω ότι δεν χρειάζονται τα μέτρα που επιβάλλονται σε άλλες περιοχές. Ίσως ακούγεται βαρύ αυτό που λέω, αλλά για μένα ισχύει. Αν επιτρέψει ο Θεός να δοκιμαστούμε και εμείς, τότε θα πρέπει και εδώ τα μέτρα να είναι αυστηρά». Όπως σημείωσε, «σε αυτή τη φάση θα πρέπει να είμαστε πιο επιεικείς και να αντιμετωπίζουμε με διαφορετικό σκεπτικό το πρόβλημα». 

2

4

5

7

8

9

To άρθρο ανανεώνεται...