Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ev media-logo

Στην αγορά δέκα (10) απινιδωτών προχώρησε η Π.Ε. Ευρυτανίας. Θα εγκατασταθούν σε σημεία - "κλειδιά" ανά τον νομό

Στην αγορά αυτόματων φορητών απινιδωτών προχώρησε πρόσφατα η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας. Σε συνεννόηση με φορείς της Υγείας, τα μηχανήματα θα τοποθετηθούν σε δημόσιους χώρους και θα καλύψουν ανάγκες παροχής πρώτων βοηθειών.apinidotis11

Στην προμήθεια συνολικά δέκα (10) αυτόματων φορητών απινιδωτών, προέβη η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, με στόχο να αναπτύξει ένα δίκτυο ανά τον νομό όπου θα είναι η δυνατή η παροχή βοήθειας σε επείγον περιστατικό. Εξάλλου, οι ιδιαιτερότητες της Ευρυτανίας, το ορεινό ανάγλυφο, το «δύσκολο» οδικό δίκτυο και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, συχνά δεν επιτρέπουν σε έναν ασθενή να λάβει έγκαιρη φροντίδα.

Περιστατικά με καρδιακή ανακοπή, θα μπορούσαν να είχαν ευτυχή κατάληξη, εάν γινόταν η χρήση ενός απινιδωτή. Η χρήση του μηχανήματος είναι εύκολη και κυριολεκτικά μπορεί να σώσει μια ζωή. Μέσω της προμήθειας των απινιδωτών από την Π.Ε., η Ευρυτανία αποκτά ένα λίαν ικανοποιητικό δίκτυο, που θα πρέπει να πυκνώσει τα επόμενα χρόνια -δεδομένου ότι και τα κόστη αγοράς δεν είναι απαγορευτικά.

Η συνολική δαπάνη της προμήθειας ανέρχεται στο ποσό των 14.880 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και εντάσσεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2020 της Π. Ε. Ευρυτανίας, στα πλαίσια υλοποίησης του υποέργου «Προμήθεια και τοποθέτηση αυτόματων απινιδωτών». Η ανάδοχος εταιρεία έχει έδρα την Αττική.

Όπως δηλώνει στα Ευρυτανικά Νέα ο αντιπεριφερειάρχης κ. Άρης Τασιός, προτεραιότητα είναι να καλυφθούν απομακρυσμένες περιοχές της Ευρυτανίας όπου λειτουργούν Κέντρα Υγείας (πχ στο χωριό Άγραφα) και δεύτερος στόχος είναι να τοποθετηθούν σε σημεία όπου γίνεται μεγάλη συρροή πληθυσμού, όπως λ.χ. στον Προυσό. Ακόμα, πρόθεση αποτελεί να τοποθετηθούν μηχανήματα και σε αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως το αθλητικό κέντρο Καρπενησίου.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει, η κατανομή των 10 απινιδωτών θα γίνει μετά από συνεννόηση με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ Καρπενησίου και του Δ/ντή του Κέντρου Υγείας Δυτικής Φραγκίστας, καθώς οι υγειονομικοί γνωρίζουν καλύτερα τις πραγματικές ανάγκες. Πριν μερικούς μήνες, ένας απιδινωτής εγκαταστάθηκε στην είσοδο του πρώην δημαρχείου Καρπενησίου (πλατεία), καθώς και στο Ραπτόπουλο.