Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Μηταράκης: "Ελλειψη ανθρωπισμού στα Καμένα Βούρλα, εμπόδισαν την τροφοδοσία στα παιδιά" - Νύχτα έντασης και νέες κινητοποιήσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Για ακραίες αντιδράσεις των κατοίκων στα Καμένα Βούρλα, που προέκυψαν μετά την εγκατάσταση 39 μεταναστών και προσφύγων (ασυνόδευτα ανήλικα) σε ξενοδοχείο της περιοχής, έκανε λόγο, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή το πρωί της Παρασκευής (25/9), ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής & Ασύλου, Νότης Μηταράκης.mitarakis-prosfiges-kamena

Όπως παραδέχθηκε, η μετακίνηση των ατόμων έγινε απροειδοποίητα και δίχως ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας («αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη γι’ αυτό»), ωστόσο κατηγόρησε τους κατοίκους ότι εμπόδισαν την τροφοδοσία και την παροχή κλινοσκεπασμάτων για τα ασυνόδευτα παιδιά, ενώ έκλεισαν και την Ε.Ο. Λαμίας-Αθηνών. «Θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη μου για τα ακραία φαινόμενα που βλέπουμε μόνο στα Καμένα Βούρλα», τόνισε και επανέλαβε ότι η παραμονή των παιδιών θα είναι προσωρινή, προτού αναχωρήσουν για χώρες της Ευρώπης.

Σε τηλεφωνική του παρέμβαση, ο δήμαρχος Καμένων Βούρλων, Γιάννης Συκιώτης, κατήγγειλε απρόκλητη ρίψη αντικειμένων (πέτρες, ξύλα κ.α.) από τους μετανάστες-πρόσφυγες προς τους κατοίκους και κατηγόρησε τον υπουργό για ελλιπή ενημέρωση, καθώς και για αιφνιδιαστικές, μονομερείς ενέργειες δίχως τη συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας.

Την Πέμπτη (24/9) οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν σε προαύλιο εκκλησίας και μετά από λαϊκή συνέλευση αποφάσισαν να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, μέχρι να αποχωρήσουν τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τα Καμένα Βούρλα. Οι κάτοικοι προγραμματίζουν κλιμάκωση των αντιδράσεων-κινητοποιήσεων, ενώ η Κεντρική Οδός εξέδωσε ανακοίνωση, για πιθανές εκτροπές κυκλοφορίες λόγω κλεισίματος της εθνικής στο ύψος των διοδίων της Αγίας Τριάδας Φθιώτιδας.

«Η Κεντρική Οδός ενημερώνει τους οδηγούς πως για σήμερα Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου  στις 15:00, η Συντονιστική Επιτροπή Διαμαρτυρίας Φορέων – Συλλόγων Δήμου Καμένων Βούρλων έχει ανακοινώσει συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε στο ύψος των διοδίων Αγίας Τριάδας.

Εφόσον κριθεί αναγκαίο για την ασφάλεια τόσο των διερχόμενων οχημάτων, όσο και των  διαδηλωτών, η τροχαία ενδέχεται να  προχωρήσει σε εκτροπή της κυκλοφορίας μέσω του παράπλευρου δικτύου, στα τυχόν υπό κατάληψη τμήματα. Σε αυτή την περίπτωση οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία θα εξέρχονται του αυτοκινητοδρόμου στον Α/Κ Μόλου, ενώ οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα εξέρχονται στον Α/Κ Μπράλου».

Υπενθυμίζεται ότι οι μετανάστες-πρόσφυγες είναι παιδιά που μεταφέρθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης (23/9) από τα νησιά, από τη ΜΚΟ «ΜΕΤΑδραση» ανακοίνωση της οποίας διευκρινίζει ότι: «Πρόκειται για ανήλικους που έχουν χάσει ή έχουν χωριστεί από τους γονείς τους και διέμεναν σε καταυλισμούς στα νησιά για πολλούς μήνες υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Στο πλαίσιο της τήρησης όλων των μέτρων προστασίας από την πανδημία, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν με δύο πούλμαν. Όλα τα παιδιά έχουν υποβληθεί σε τεστ COVID 19 από τον ΕΟΔΥ και είναι όλα αρνητικά. Η διαμονή τους στο ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα είναι προσωρινή, αφού όλοι οι ανήλικοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης».