Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

"Από πέτρα και χρόνο". Οδοιπορικό της ΕΡΤ στην Ευρυτανία, αφιερωμένο στα "Βαλκάνια" το 1ο επεισόδιο του νέου κύκλου

Με νέα επεισόδια συνεχίζει την πορεία της στην ΕΡΤ2 η σειρά ντοκιμαντέρ «Από πέτρα και χρόνο». Ο νέος κύκλος της εκπομπής, που αποτελείται από 15 επεισόδια, επισκέπτεται περιοχές που οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη της Ιστορίας. Η παραγωγή βρέθηκε και στην Ευρυτανία και, μάλιστα, το 1ο επεισόδιο, στις 8/10, είναι αφιερωμένο στα ευρυτανικά «Βαλκάνια».ert-fidakia1

«Η σύγχρονη εικόνα τους είναι μοναδική», διαβάζουμε, «…γιατί συνδυάζουν την πέτρινη παραδοσιακή παρουσία τους με την ομορφιά των ανόθευτων ορεινών όγκων. Οικισμοί σκαρφαλωμένοι σε απότομες πλαγιές βιγλίζουν χαράδρες και φαράγγια σαν αετοφωλιές στο τραχύ τοπίο. Οι κυματισμοί των οροσειρών σβήνουν στο βάθος του ορίζοντα σ’ έναν ονειρεμένο συνδυασμό του δύσβατου και πρωτόγονου με την αρμονία».

Εικόνες πρωτόγνωρες, σημειώνει η παραγωγή, σαν λαϊκές ζωγραφιές κεντημένες σε ελατόφυτες πλαγιές και σε υπέροχα διάσελα. Περιοχές όπως η ιστορική Δημητσάνα, η αργυροχρυσοχόος Στεμνίτσα, οι Κορυσχάδες και η Βίνιανη, με τη νεότερη ιστορική παρουσία τους στην αντίσταση κατά της φασιστικής Γερμανίας, τα υπέροχα «Βαλκάνια» της Ευρυτανίας, όπως λέγονται τα χωριά Στεφάνι, Σελλά, Μηλιά και Φιδάκια, ο ερειπωμένος Μαραθιάς, τα υπέροχα πέτρινα Γεφύρια της Ευρυτανίας, συνθέτουν απολαυστικές εικόνες και προσεγγίζονται με βαθύτερη ιχνηλάτηση της πολιτιστικής και ιστορικής διαχρονίας.

Για τα «Βαλκάνια» το πρώτο επεισόδιο

Ο νέος κύκλος ξεκινά την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020, στις 20.00 το βράδυ (ΕΡΤ2), με την προβολή του επεισοδίου «Τα Βαλκάνια της Ευρυτανίας».

«Μέσα στα πλούσια ελατοδάση των βουνών», αναφέρει η παραγωγή, «γαντζωμένα σε απότομες πλαγιές, τα μικρά χωριά, Στεφάνι, Μηλιά, Σελλά και Φιδάκια, θυμίζουν αετοφωλιές. Έχουν τη γοητεία που φέρνει ο νόστος του παρελθόντος, ιδιαίτερα τα Φιδάκια με τις υπέροχες λιθοδομές τους, στα σπίτια και στα σοκάκια. Πιο κάτω, η Λίμνη των Κρεμαστών, ένας υπέροχος πίνακας ζωγραφικής».


 

Σκηνοθεσία–σενάριο: Ηλίας Ιωσηφίδης

Κείμενα-παρουσίαση-αφήγηση: Λευτέρης Ελευθεριάδης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Μαυροφοράκης

Μουσική: Γιώργος Ιωσηφίδης

Μοντάζ: Χάρης Μαυροφοράκης

Παραγωγή: Fade In Productions