Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo


Μάχη ενάντια στα μεταλλαγμένα. Ο Δ. Παρούτσας γράφει για ένα υπαρκτό κίνδυνο, που απαιτεί εγρήγορση (έντυπη)

Το πόσο το κέρδος μπορεί να αντικαταστήσει όλες τις ιδεαλιστικές θέσεις, παράλληλα με τη διαφθορά που επιφέρει η εξουσία, ήταν ολοφάνερο πριν λίγα χρόνια, με μια απόφαση που είχε πάρει τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, υποβαθμίζοντας την τροφή των ζώων με συμβατικές ζωοτροφές! Με τη δικαιολογία ότι οι βιολογικές ζωοτροφές είναι ακριβές, αντί ο υπουργός να βάλει το χέρι στην τσέπη και να ενισχύσει τους βιο-κτηνοτρόφους για να τις αγοράσουν, προχώρησε άκριτα σ' αυτό το μέτρο, υπονομεύοντας παράλληλα και ολόκληρη την ελληνική βιολογική παραγωγή.920-1

Γιατί ποιος καταναλωτής θα αγόραζε ελληνικά κτηνοτροφικά προϊόντα, όταν τα ζώα θα μπορούν να τρέφονται με συμβατικές ζωοτροφές, που είναι πιθανόν να περιέχουν μεταλλαγμένους οργανισμούς;

Δυστυχώς όμως, οι καλές προθέσεις εκείνου του υπουργού, ο οποίος μάλιστα πριν γίνει υπουργός διακρινόταν από ευαισθησία απέναντι στα βιολογικά προϊόντα, μόλις ανέλαβε, φάνηκε να αλλάζει πεποιθήσεις και να υποκύπτει στις πιέσεις των παραγωγών μεταλλαγμένων προϊόντων!

Αντί να υποχρεώσει παραγωγούς και εμπόρους ζωοτροφών να αναγράφουν στα φορολογικά, τα μοναδικά ευρέως ελεγχόμενα, έγγραφα, όπως το τιμολόγιο και το δελτίο αποστολής, την προέλευση των προϊόντων τους για να εφαρμοστεί η ιχνηλασιμότητα των μεταλλαγμένων οργανισμών, δίνει την ευκαιρία στα μεταλλαγμένα να μπουν στο σπίτι μας "από την πίσω πόρτα".

Οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί (ή γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί) κατασκευάζονται στα εργαστήρια με τη βοήθεια της γενετικής μηχανικής. Η διαδικασία κατασκευής τους περιλαμβάνει την εξαγωγή επιλεγμένων γονιδίων από ένα οργανισμό (όπως ζώα, φυτά, βακτήρια και ιούς), και την τεχνητή εισαγωγή τους σε άλλους εντελώς διαφορετικούς οργανισμούς (όπως είναι τα καλλιεργούμενα φυτά). Οι νέοι αυτοί οργανισμοί αποκτούν κάποια νέα χαρακτηριστικά, όπως αντοχή σε ένα συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο. Η γενετική μηχανική συνήθως χρησιμοποιεί γονίδια ιών για τη διείσδυση και την προώθηση των ξένων γονιδίων, καθώς και γονίδια ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά. Τα εισαγόμενα γονίδια είναι παρόντα σε κάθε κύτταρο του φυτού.

Οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί αποτελούν τεχνητές μορφές ζωής που δεν υπήρχαν μέχρι πρότινος στη φύση και που, αντίθετα με τις παραδοσιακές μορφές βιοτεχνολογίας και φυτικής παραγωγής, καταργούν τους φυσικούς φραγμούς που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των ειδών μέσα από εξελικτικές διαδικασίες εκατομμυρίων χρόνων. Έτσι, ενώ η διασταύρωση ενός ψαριού με μια φράουλα είναι αδύνατη στη φύση, η γενετική μηχανική το "επιτυγχάνει" μέσα στο εργαστήριο.

Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι είναι ανυπολόγιστοι και μη αναστρέψιμοι. Ανάμεσα σ' αυτούς είναι αλλοίωση της βιοποικιλότητας, η αύξηση αντοχής ζιζανίων και εντόμων σε ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα αντίστοιχα, η μεταφορά γονιδίων σε άλλα βιολογικά είδη, η απελευθέρωση στο περιβάλλον οργανισμών που είναι δυνατό να παραγκωνίσουν φυσικά συγγενικά είδη.

Οι πλέον πιθανοί κίνδυνοι, όπως εντοπίζονται από ιατρούς και γενετιστές, είναι: εμφάνιση νέων αλλεργιών, αύξηση ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά και τοξική δράση.

Ειδικά για την ασφάλεια των μεταλλαγμένων που χρησιμοποιούνται στις ζωοτροφές υπάρχει αυξημένη ανησυχία. Ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι δεν διενεργείται επαρκής έλεγχος στα μεταλλαγμένα προϊόντα σχετικά με την ασφάλειά τους για τη διατροφή τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν ελάχιστες ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν την ασφάλεια των μεταλλαγμένων καλλιεργειών, εκ των οποίων οι μισές έχουν πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις ίδιες τις εταιρείες βιοτεχνολογίας που προωθούν τα μεταλλαγμένα!

Για τα συστατικά στα τρόφιμα (όπως άμυλο, έλαια, λεκιθίνη, σογιάλευρο κλπ) σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη Σήμανση και την Ιχνηλασιμότητα των μεταλλαγμένων τροφίμων και ζωοτροφών καθίσταται υποχρεωτική η σήμανση των μεταλλαγμένων είτε πάνω στην εμπορική συσκευασία είτε σε συνοδευτικό έγγραφο.

Η σήμανση όμως των προϊόντων ζωικής προέλευσης δεν είναι υποχρεωτική. Αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής όταν αγοράζει κρέας, κοτόπουλο, γάλα, τυρί, αβγά ή ψάρι δεν μπορεί να γνωρίζει αν αυτά προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένους οργανισμούς.

Η έντονη αντίδραση και η επιμονή των καταναλωτών στην Ελλάδα ανάγκασε την πλειοψηφία των βιομηχανιών τροφίμων να παράγουν τρόφιμα χωρίς μεταλλαγμένα συστατικά και να διαθέσουν πιστοποιητικά και αναλύσεις από διαπιστευμένους οργανισμούς και εργαστήρια που το αποδεικνύουν.

Τα μεταλλαγμένα όμως εξακολουθούν να εισάγονται στη χώρα μας κυρίως για τη χρήση ζωοτροφών με βασικό προϊόν τη σόγια. Η μη -μεταλλαγμένη σόγια έφτασε περίπου σε ποσοστό 55% επί του συνόλου των εισαγωγών σόγιας. Στόχος όλων πρέπει να είναι να φθάσουμε στο 100% "καθαρής" σόγιας. Επίσης στη χώρα μας δεν υπάρχουν ούτε εμπορικές ούτε πειραματικές καλλιέργειες μεταλλαγμένων.

Κι αυτό είναι δυνατό να γίνει αφού σύμφωνα με τελευταίες έρευνες οι Έλληνες καταναλωτές είναι οι πρώτοι μεταξύ των πολιτών της Ε.Ε που ανησυχούν για τη χρήση μεταλλαγμένων στα τρόφιμα και στα ποτά, σε ποσοστό 81%.

Όλοι εμείς που δεν θέλουμε να τρώμε αυγά, κρέατα και ψάρια ή να πίνουμε γάλα από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένους οργανισμούς μπορούμε και πρέπει να απαιτήσουμε το δικαίωμα μας στην καθαρή τροφή.

Πριν αγοράσουμε κάποιο προϊόν ας διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες με τα ψιλά γράμματα. Αν εντοπίσουμε μεταλλαγμένο προϊόν πρέπει να σημειώσουμε τη μάρκα, το όνομα του παραγωγού, τη διεύθυνση του σούπερ-μάρκετ και την ημερομηνία που το εντοπίσαμε. Θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον προϊστάμενο του σούπερ-μάρκετ και να απαιτήσουμε να μην εμπορεύονται μεταλλαγμένα προϊόντα. Αν αγοράσουμε κατά λάθος κάποιο μεταλλαγμένο προϊόν, να το επιστρέφουμε και να ζητάμε την αντικατάστασή του από μη-μεταλλαγμένο.

Θα πρέπει να διαμαρτυρόμαστε εγγράφως, όσο κι αν αυτό φαίνεται δύσκολο, στις βιομηχανίες τροφίμων και να απαιτούμε να εγγυηθούν ότι τα προς πώληση τρόφιμα δεν περιέχουν συστατικά από μεταλλαγμένους οργανισμούς και ότι τα ζωικά προϊόντα παράγονται χωρίς τη χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών.

Θα πρέπει να ζητήσουμε από τον βουλευτή και τους ευρωβουλευτές μας να ενεργήσουν ώστε να απαγορευτούν οι εισαγωγές μεταλλαγμένων τροφίμων και ζωοτροφών καθώς και η καλλιέργεια μεταλλαγμένων οργανισμών στη χώρα μας.

Πρέπει να προτιμάμε τα βιολογικά προϊόντα τα οποία είναι απαλλαγμένα από μεταλλαγμένους οργανισμούς! Κυκλοφορούν ήδη σε δεκάδες καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων.

Η Greenpeace (Γκρίν-πις), η οποία ως γνωστόν καταβάλει μεγάλους αγώνες για τη σωτηρία του περιβάλλοντος από τη μανία της κερδοσκοπίας, κάθε χρόνο εκδίδει έναν κατάλογο με τα ονόματα των εταιρειών ο οποίος πληροφορεί τον καταναλωτή για την προέλευση των προϊόντων τους. Μια ματιά σ' αυτόν -για παράδειγμα- θα μας έδειχνε ότι από τις εταιρείες που παράγουν παγωτά στην Ελλάδα, η συντριπτική τους πλειοψηφία είτε δεν προσκόμισε τα απαραίτητα πιστοποιητικά ότι τα προϊόντα τους προέρχονται από ζώα που δεν έχουν τραφεί με μεταλλαγμένους οργανισμούς είτε δεν απάντησε καθόλου στο ερωτηματολόγιο!

Το ίδιο και με το γάλα. Μόνο οι μισές εταιρείες διαθέτουν πιστοποιημένα μη γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, και σ' αυτές δεν περιλαμβάνονται οι μεγαλύτερες και γνωστότερες.