Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

ev media-logo

Άρχισε το νέο 6μηνο στη Δασολογία Καρπενησίου. Οι πρωτοετείς φοιτητές, η μορφή μαθημάτων και τα προβλήματα

Την περασμένη Δευτέρα (5/10) έγινε η έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 στο Τμήμα Δασολογίας & ΔΦΠ Καρπενησίου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα μαθήματα άρχισαν για τους ήδη εγγεγραμμένους φοιτητές και τη Δευτέρα 12/10 η αρχή θα γίνει για τους πρωτοετείς.dasologia-agiasmos-arxeio1

Φωτογραφία αρχείου από παλαιότερο αγιασμό για την έναρξη της νέας χρονιάς στη Δασολογία

Μαθήματα εξ αποστάσεως, αλλά και διά ζώσης

Η πανδημία του κορονοϊού επιφέρει νέα δεδομένα στη λειτουργία του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρπενησίου, καθώς πολλά από τα μαθήματα θα γίνονται με τηλεκπαίδευση, δίχως να λείπουν παραδόσεις και εργαστήρια με φυσική παρουσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΠΑ, τα μαθήματα θεωρίας με εγγεγραμμένους άνω των 50 ατόμων θα γίνονται μέσω υπολογιστών, αλλά κατά τακτά διαστήματα θα καλούνται οι φοιτητές σε μικρές ομάδες για μάθημα με φυσική παρουσία για να δίνονται διευκρινίσεις και να λύνονται απορίες. Τα εργαστήρια των μαθημάτων θα γίνονται διαδικτυακά και με φυσική παρουσία σε μικρές ομάδες, ενώ κανονικά θα λαμβάνονται παρουσίες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΓΠΑ οι διακοπές Χριστουγέννων αφορούν το διάστημα 23/12/2020 - 06/01/2021, ενώ στα μέσα Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η εξεταστική.

Οι νέοι φοιτητές

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι εγγραφές των νέων, πρωτοετών φοιτητών αγγίζουν τις 130 και απομένει να διαπιστωθεί ο αριθμός όσων ενεργά θα παρακολουθούν τους επόμενους μήνες τα μαθήματα (διαδικτυακά ή μη) ως φοιτητές.

Το προηγούμενο διάστημα, το εντεινόμενο κλίμα αβεβαιότητας και η πιθανότητα νέων περιοριστικών μέτρων είχαν βάλει «φρένο» στην εγκατάσταση νέων σπουδαστών στην ευρυτανική πρωτεύουσα.dasologia-diadromos

Υποστελεχωμένη Γραμματεία

Πάντως, τα προβλήματα δεν λείπουν και εστιάζονται κυρίως στην υποστελέχωση της Γραμματείας του Τμήματος Δασολογίας Καρπενησίου. Μία υπάλληλος καλείται να διαχειριστεί όγκο εργασίας σε τρεις τομείς, που αφορούν το πρώην τμήμα Δασοπονίας, το νέο τμήμα Δασολογίας και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να προκύπτουν δυσλειτουργίες.

Οι άνθρωποι του τμήματος ζητούν την ενίσχυση της Γραμματείας με προσωπικό, ώστε οι διοικητικές πράξεις να διεκπαιρώνονται απροβλημάτιστα.

Πίστη στο νέο τμήμα

Υπενθυμίζεται ότι φέτος, η βάση εισαγωγής στο Τμήμα Δασολογίας & ΔΦΠ Καρπενησίου «κατακρημνίστηκε» στα 625 μόρια, καθώς -κυρίως- τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην ελληνική κοινωνία και οι διαρκώς συρρικνούμενοι οικογενειακοί προϋπολογισμοί, ανάγκασαν τους υποψηφίους να επιλέξουν τμήματα και σχολές που βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους, με έμφαση στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Για τις πρυτανικές αρχές, η πτώση της βάσης αποτελεί «συγκυριακό φαινόμενο», που δεν μεταβάλει επουδενί τις προοπτικές και τη δυναμική του τμήματος. Η πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με αντικείμενο την πλήρη αναμόρφωση του τμήματος σε πολυδύναμο κέντρο περιφερειακής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έρευνας και ανάπτυξης, δείχνει τον δρόμο, λένε.