Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

  • Ρεκόρ συμμετοχών για την ΑΛΑΚ στον αγώνα Drift του Λουτρακίου

  • Το Σάββατο (24/10) η νέα πεζοπορία του ΕΟΣ Καρπενησίου

  • Πεζοπορία και ποδηλασία με σύμμαχο τον καιρό, για τον Πεζοπορικό Σύλλογο Καρπενησίου

  • Κύπελλο Ελλάδας: Ταξίδι στην Άρτα για την Ποταμιά

  • Ιδανικός τόπος το Καρπενήσι για τρέξιμο βουνού. Η ευρυτανικής καταγωγής αθλήτρια Ζωή Σταμούλη στα Ε.Ν. (ΦΩΤΟ)

  • (ΦΩΤΟ) Πρωταγωνιστές και στη Χίο οι οδηγοί της ΑΛΑΚ - Θέσεις στο βάθρο, πρωτιά για Ράπτη

Ιδανικός τόπος το Καρπενήσι για τρέξιμο βουνού. Η ευρυτανικής καταγωγής αθλήτρια Ζωή Σταμούλη στα Ε.Ν. (ΦΩΤΟ)

Προετοιμασία δύο εβδομάδων στα βουνά του Καρπενησίου πραγματοποίησε η 23χρονη Ζωή Σταμούλη, αθλητρια στο ορεινό τρέξιμο, που έλκει την καταγωγή της από την Ευρυτανία.stamouli-zoi1

H Σταμούλη με φόντο την Ψηλή Κορφή στο Βελούχι

Πολλοί είναι, κάθε χρόνο -μα κυρίως το καλοκαίρι- οι αθλητές αποστάσεων δρόμου ή βουνού που επιλέγουν την Ευρυτανία για την προετοιμασία τους. Το κλίμα, το υψόμετρο και οι ποικίλες διαδρομές, αποτελούν στοιχεία ιδανικά για κάθε είδους προπονήσεις. Στο Καρπενήσι βρέθηκε πρόσφατα, κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και για διάστημα δύο εβδομάδων, η Ζωή Σταμούλη, ανερχόμενη αθλήτρια στο ορεινό τρέξιμο, με καταγωγή από την πρωτεύουσα της Ευρυτανίας.

Υπό την καθοδήγηση του προπονητή της, Καρίμ Ραμαντάν, μαζί με δύο ακόμα συναθλητές της, η 23χρονη είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει προπονήσεις σε Βελούχι, Καλιακούδα και τη γύρω περιοχή. «Το Καρπενήσι είναι το ιδανικό μέρος για να κάνει προπόνηση κάποιος που ασχολείται με το τρέξιμο βουνού! Προσφέρει πολλές εναλλακτικές λύσεις καθώς περιβάλλεται από τρία βουνά (σ.σ. Βελούχι, Καλιακούδα, Χελιδόνα) με διαφορετικό τερέν, μεγάλους χωματόδρομους και -ας μην ξεχνάμε- το Αθλητικό Κέντρο. Έτσι, μπορείς να καλύψεις όλο το εύρος των προπονήσεων, είτε αυτές περιέχουν μεγάλη θετική υψομετρική, είτε φλατ διαδρομές, είτε στίβο», λέει η Ζωή Σταμούλη στα Ευρυτανικά Νέα.stamouli-zoi2

Προπονήσεις στο Βελούχι

Ο πατέρας της κατάγεται από το Καρπενήσι «και έτσι, από μικροί συνηθίζαμε να περνάμε τις χειμερινές μας διακοπές εκεί. Τα τελευταία χρόνια το επισκέπτομαι πολύ συχνά και νιώθω ότι μου δίνει μια ελευθερία. Το να ξυπνάω το πρωί και να βλέπω τρία διαφορετικά βουνά, το ένα πιο επιβλητικό από το άλλο, για μένα είναι κάτι το μοναδικό», σημειώνει η αθλήτρια και τονίζει ότι «το τρέξιμο βουνού με έχει κάνει να αγαπήσω περισσότερο τον τόπο αυτό, αφού τα τοπία και τα μονοπάτια του Καρπενησίου σε γεμίζουν με πολύ ξεχωριστές εικόνες».

Η Ζωή ξεκίνησε να ασχολείται από μικρή ηλικία με το τρέξιμο και παρότι η αρχή έγινε στον στίβο, το βουνό δεν άργησε να τη γοητεύσει. Από το 2010 έως σήμερα έχει τρέξει σε 25 αγώνες, με ανοδική πορεία και διακρίσεις τα τελευταία χρόνια.

Η εφετινή σεζόν ήταν πολύ διαφορετική (και) για το ορεινό τρέξιμο, αφού λόγω των περιοριστικών μέτρων ακυρώθηκε η πλειονότητα των διοργανώσεων. «Η ακύρωση των περισσότερων αγώνων δεν μου ήταν ευχάριστη διότι υπήρχαν φορές που έχανα την όρεξη μου για προπόνηση, από τη στιγμή που δεν υπήρχε κάποιος στόχος. Μου έδωσε, όμως, την ευκαιρία να δοκιμάσω με τον προπονητή μου διαφορετικά προγράμματα προπόνησης, να βελτιώσω τις αδυναμίες μου και να γνωρίσω καλύτερα το τρέξιμο στο βουνό», εξηγεί η Σταμούλη.

stamouli-zoi4

Στην Καλιακούδα

Στο καλεντάρι της, έχει σημειώσει τον Χειμωνιάτικο Ενιπέα στον Όλυμπο (τον Δεκέμβριο), όπου προτίθεται να συμμετάσχει -εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες. «Κύριος στόχος», όμως, καταλήγει, «είναι να συνεχίσω τις προπονήσεις υγιής και τη νέα χρόνια να πάρω μέρος σε αρκετούς αγώνες βουνού, αν όλα πάνε καλά και τελειώσει η πανδημία που πλήττει όλο τον κόσμο».