Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Δήμος Καρπενησίου: Πρόσκληση για τη συγκρότηση Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων

Τις προοπτικές συγκρότησης Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων διερευνά ο δήμος Καρπενησίου και απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής.dimotiko-simboulio-prosfigiko12

Πρόκειται για όργανο με συμβουλευτικές αρμοδιότητες για την ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων στην τοπική κοινωνία, το οποίο αποτελείται από έντεκα (11) μέλη, που ορίζονται από το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο. Πιο ειδικά, ως μέλη ορίζονται έξι (6) δημοτικοί σύμβουλοι και πέντε (5) εκπρόσωποι αναγνωρισμένων φορέων συλλογικής εκπροσώπησης μεταναστών και προσφύγων. Με την ίδια απόφαση του Δ.Σ., ορίζεται πρόεδρος του Συμβουλίου ένας εκ των δημοτικών συμβούλων μελών του.

Σε περίπτωση όπου δεν υφίσταται φορέας µεταναστών (όπως στο Καρπενήσι), ο πρόεδρος του Δ.Σ. απευθύνει δημόσια πρόσκληση στη κοινότητα των µμεταναστών που κατοικούν στον δήλο, όπως προσέλθουν σε συγκεκριμένη ημερομηνία για την εκλογή εκπροσώπων τους στο συμβούλιο ένταξης μεταναστών. Σε περίπτωση µη υποβολής υποψηφιοτήτων, οι εκπρόσωποι της κοινότητας των μεταναστών επιλέγονται από το δημοτικό συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση ορισμού των µελών του συμβουλίου ένταξης μεταναστών, µεπτά από σχετική πρόταση του προέδρου του Δ.Σ.

Οι αρμοδιότητες

Αρχικά να αναφέρουμε ότι η συμμετοχή στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων είναι άμισθη. Οι αρμοδιότητές του εστιάζονται, κυρίως, στην καταγραφή και διερεύνηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, που κατοικούν μόνιμα στην περιφέρεια του οικείου δήμου, ως προς την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, την επαφή τους με δημόσιες αρχές ή τη δημοτική αρχή. Ακόμη, μεριμνούν για την υποβολή εισηγήσεων προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την ανάπτυξη τοπικών δράσεων προώθησης της ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και προσφύγων και, εν γένει, την επίλυση των προβλημάτων που αυτοί αντιμετωπίζουν, ιδίως μέσω της οργάνωσης συμβουλευτικών υπηρεσιών από τις δημοτικές υπηρεσίες, καθώς και για τη διοργάνωση, σε συνεργασία με τον οικείο δήμο, εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής του τοπικού πληθυσμού.

Το κάλεσμα του δήμου

Σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση του δήμου, οι φορείς που επιθυμούν να συμμετέχουν στο Συμβούλιο, θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, καταθέτοντας το καταστατικό τους μαζί με τα στοιχεία του υποδεικνυόμενου εκπροσώπου και του αναπληρωτή του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας, email), το αργότερο μέχρι την προσεχή Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020 είτε εγγράφως στο Τμήμα Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων δήμου Καρπενησίου (Ύδρας 6, Πρ.Ηλίας, Καρπενήσι), είτε ηλεκτρονικά στις παρακάτω διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου proedros– Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)