Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Καρπενήσι: Πρωτόγνωρα δεδομένα στην εστίαση, λόγω κορονοϊού. Για ποτό στα μπαρ από τις… 20.30 το βράδυ

Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 9/10, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσίασε εκτενώς τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας, που αποτελεί μια χρήσιμη προσθήκη στην προσπάθεια έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.bar-zinopoulou-koronoios

Oδός Ζηνοπούλου, λίγα λεπτά μετά τη 1:00 το βράδυ Σαββάτου - ξημερώματα Κυριακής 18/10

Ο χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα (4) επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας: Επίπεδο 1 - Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 - Επιτήρησης, Επίπεδο 3 - Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 - Αυξημένου Κινδύνου. Η Ευρυτανία, που μέχρι τώρα έχει καταγράψει εξαιρετική πορεία και παραμένει δίχως κρούσματα στον μόνιμο πληθυσμό, ανήκει στο επίπεδο 1 – Ετοιμότητας.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, ο καθορισμός του επιπέδου συναγερμού σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης. Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων, ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Τα ισχύοντα μέτρα

Τα περισσότερα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν ήδη σε ισχύ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό. Στην Ευρυτανία (επίπεδο 1), στις συναθροίσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις τα 100 άτομα, ενώ τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας, μουσεία, σινεμά κ.α.

Νέα δεδομένα στην εστίαση

Η πιο σημαντική αλλαγή αφορά τον περιορισμό στο ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, σε όλη την επικράτεια. Στην Ευρυτανία, από την περασμένη Δευτέρα 12/10 η εστίαση κατεβάζει ρολά στη 01:00 τα μεσάνυχτα. Καφέ, μπαρ, κλαμπ κ.α. που μέχρι σήμερα είχαν ελεύθερο ωράριο (με χρήση μάσκας από το προσωπικό), υποχρεούνται πλέον να κλείνουν μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, με την αστυνομία να αναλαμβάνει την τήρηση του μέτρου.

Πρόκειται για ένα μέτρο άδικο, σε μια περιοχή που παραμένει χωρίς κρούσματα χάρη στην κοινή προσπάθεια όλων, δηλώνουν στα Ευρυτανικά Νέα οι επιχειρηματίες της εστίασης στο Καρπενήσι, που ήδη εξετάζουν εναλλακτικά ωράρια λειτουργίας για να περιορίσουν τις απώλειες.

Περισσότερο πλήττονται, όπως είναι φυσικό, τα μπαρ-κλαμπ της οδού Ζηνοπούλου, που άνοιγαν τα μεσάνυχτα και έκλειναν τα ξημερώματα. Ο χώρος της νύχτας έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα την τελευταία 10ετία και τα καταστήματα, που κάποτε λειτουργούσαν καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας, έχουν συμπιέσει τις ημέρες λειτουργίας τους. Η κρίση του κορονοϊού αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της καθοδικής πορείας του κλάδου, λένε οι επιχειρηματίες.

«Για τα συγκεκριμένα καταστήματα (σ.σ. μπαρ), το μέτρο περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας απειλεί τη βιωσιμότητά τους και αποτελεί εν δυνάμει καταστροφή», σημειώνει στα Ευρυτανικά Νέα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας, κ. Χρήστος Τσάμπρας. Όπως τονίζει, θα ήταν προτιμότερο να αποφασιστεί συνολικά η αναστολή λειτουργίας τους, ώστε κατόπιν να λάβουν σχετική αποζημίωση (η επιχείρηση ή/και οι εργαζόμενοι).

Την άποψη πως η κυβέρνηση ρίχνει το «μπαλάκι» στις επιχειρήσεις εστίασης, δίχως να υπολογίζει τις οικονομικές απώλειες που θα υποστούν, εκφράζουν (και) οι καταστηματάρχες. Πάντως, τα περισσότερα μπαρ γρήγορα προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες και τροποποίησαν το ωράριο λειτουργίας τους, αφού ανοίγουν στις 8.30 το βράδυ και η μουσική σταματά λίγα λεπτά πριν τη 1:00 τα μεσάνυχτα...