Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Φθηνότερο φέτος κατά 20% το πετρέλαιο θέρμανσης στην Ευρυτανία. Ξεκίνησε η διάθεσή του, λίγες οι πρώτες παραγγελίες

από την έντυπη έκδοση

Από την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο 2020-2021, με τις εκτιμήσεις στην αγορά να μιλούν για σημαντική πτώση της τιμής του σε σχέση με την περσινή χρονιά -και στον νομό Ευρυτανίας. Παράλληλα, όμως, η ζήτηση αναμένεται σε χαμηλά επίπεδα.petrelaio-therm11

Πέρυσι, το πετρέλαιο είχε «ανοίξει» με τιμή γύρω στο 1,10 ευρώ ανά λίτρο, ενώ φέτος, σύμφωνα με τον κ. Κώστα Νικόπουλο, ιδιοκτήτη πρατηρίου στο Καρπενήσι, η τιμή στην έναρξη διάθεσης βρίσκεται στα 0,85-0,87 ευρώ/λίτρο· η πτώση θα ξεπεράσει το 20%.

Οι εκτιμήσεις των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των υγρών καυσίμων είναι ότι, σε πρώτη φάση, το ενδιαφέρον των καταναλωτών θα είναι πολύ περιορισμένο, καθώς με την παράταση ενός μηνός που δόθηκε για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο ΕΦΚ (μέχρι το τέλος Μαΐου), πολλά νοικοκυριά εκμεταλλεύτηκαν την πτώση της τιμής του πετρελαίου και γέμισαν τις δεξαμενές τους.

Όπως έγραφαν τότε τα Ευρυτανικά Νέα, τον Μάιο του ’20 η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα πρατήρια της Ευρυτανίας είχε πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πολλών ετών, δίνοντας, έτσι, την ευκαιρία (σε όσους είχαν τη δυνατότητα), να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες για τον επόμενο χειμώνα. Το πετρέλαιο θέρμανσης πωλούταν γύρω στα 80 λεπτά/λίτρο, ενώ ακόμα χαμηλότερα έφθανε η τιμή με αγορά μέσω πιστωτικών καρτών.

Έτσι, το επόμενο διάστημα θα βρει μεγάλο μέρος των καταναλωτών με επαρκή αποθέματα και, παράλληλα, τη ζήτηση για πετρέλαιο σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Όπως τονίζουν άνθρωποι του χώρου, το πετρέλαιο θέρμανσης κράτησε όρθια την αγορά το πρώτο 6μηνο που τα καύσιμα κίνησης βρέθηκαν στα αζήτητα λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου. Η αγορά προβλέπει καθίζηση των πωλήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Ζητούν μείωση στον ΕΦΚ

Σταθερή είναι η θέση των πρατηριούχων για την ανάγκη μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) απέστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας την άμεση μείωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης.

«Η παρούσα δυσχερής οικονομική κατάσταση καθιστά αναγκαία την άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, προκειμένου να στηριχθούν από την ερχόμενη χειμερινή περίοδο τα ευάλωτα νοικοκυριά στην ανάγκη τους για επαρκή θέρμανση», σημειώνει, μεταξύ άλλων, η ΠΟΠΕΚ.