Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Γιατί όλοι ασχολούνται με τον διαγωνισμό φωτογραφίας του Δήμου Καρπενησίου στο Instagram, τον πρώτο νικητή και τα λάικ του;

Στο επίκεντρο κριτικής έχει βρεθεί ο δήμος Καρπενησίου, με αφορμή τον διαγωνισμό φωτογραφίας που οργάνωσε μέσω του Instagram, με στόχο την προβολή και ανάδειξη του τόπου και παράλληλα την προώθηση της σελίδας του στο δημοφιλές (ιδιαίτερα στους νέους) κοινωνικό δίκτυο.diagonismos-fotogra-dimos

Υπάρχουν «σκιές» στον τρόπο ανάδειξης της νικήτριας φωτογραφίας, με χρήστες του ίντερνετ να μιλούν για άδικο αποτέλεσμα και έλλειψη σεβασμού προς την όλη διαδικασία. ‌Ο δήμος έτρεξε τον διαγωνισμό το προηγούμενο διάστημα και μόλις χτες, Τρίτη 20/10, ανακοίνωσε τον νικητή. Ο Ν.Τ., φωτογράφος ευρυτανικής καταγωγής, με μια φωτογραφία δύο παιδιών στο χωριό Σκοπιά, κατάφερε να συγκεντρώσει σχεδόν 3.400 λάικ.

Και εδώ έγκειται η αμφισβήτηση πολλών: λίγα λεπτά πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής φωτογραφιών, η συγκεκριμένη (αναμφίβολα ωραία) φωτογραφία είχε συγκεντρώσει λίγο πάνω από 1.000 προτιμήσεις, πολύ γρήγορα όμως... εκτοξεύτηκε και έκλεισε με 3.371 λάικ. Πώς είναι δυνατόν; Στον κόσμο του διαδικτύου όλα είναι εφικτά υποστηρίζουν οι αμφισβητίες του αποτελέσματος και κατηγορούν τον νικητή (και όχι μόνο) πως προέβη στην αγορά... πλασματικών λάικ μέσω των γνωστών, για τους παροικούντες την... τεχνολογική Ιερουσαλήμ, bots. Με κόστος μόλις 20-30 ευρώ, λένε όσοι γνωρίζουν, είναι δυνατόν μια φωτογραφία να προσθέσει ακόμα και 2.000 λάικ μέσα σε λίγα λεπτά.

Τα Ευρυτανικά Νέα επικοινώνησαν με τον νικητή, ο οποίος δεν διαψεύδει τις κατηγορίες, σημειώνει όμως ότι… αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει «με τα ίδια μέσα», όπως λέει, συνδιαγωνιζόμενους που σύρθηκαν πρώτοι στο «κυνήγι» -με κάθε μέσο- των λάικ. «Ξεκίνησε ως κάτι όμορφο και ρομαντικό, με στόχο να αναδείξουμε το Καρπενήσι. Γρήγορα όμως κατάλαβα ότι δεν είχαν όλοι οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό την ίδια αντίληψη, οπότε χρειάστηκε να παίξω με τον τρόπο που επέλεξαν εκείνοι», λέει στην εφημερίδα.

Κύκλοι του δήμου Καρπενησίου σημειώνουν για το θέμα ότι πρακτικά δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία πως κάποιοι επέλεξαν δόλια μέσα για να φθάσουν στη νίκη. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν ακυρώθηκε καμία συμμετοχή και αναδείχθηκε νικητής ο διαγωνιζόμενος με τα περισσότερα λάικ.

Θέση πήρε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου, Δημήτρης Λερογιάννης, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή για «φιάσκο» στη διοργάνωση του φωτο-διαγωνισμού και ζητώντας «πιο σοβαρή αντιμετώπιση» σε θέματα που άπτονται της τουριστικής προβολής της περιοχής.

«Μετά το φιάσκο του διαγωνισμού φωτογραφίας Δήμου Καρπενησίου», έγραψε, «θεωρώ πως δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί η άδικη απονομή του επάθλου. Έστω και κατόπιν εορτής. Ακόμη και σε κάτι τόσο απλό, φαίνεται η προχειρότητα χειρισμών από πλευράς διοίκησης του δήμου. Ο τουρισμός αποτελεί την οικονομική αιχμή του δόρατος για το δήμο μας, για το λόγο αυτό δεν μπορεί να γίνεται πεδίο πειραματισμών. Ελπίζουμε, την επόμενη φορά, σε μια πιο σοβαρή αντιμετώπιση...».