Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Ευρωπαϊκές εκπαιδευτικές δράσεις εν μέσω κορονοϊού. Εγκρίθηκαν οι αιτήσεις του 1ου & 3ου Δ.Σ. Καρπενησίου για συμμετοχή σε νέα προγράμματα Εράσμους

ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

Το όραμα του ενιαίου ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού χώρου φαίνεται ότι στηρίζει αναφανδόν η εκπαιδευτική κοινότητα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ευρυτανίας, καθώς δύο από τα τέσσερα δημοτικά σχολεία της πόλης μας συμμετέχουν σε νέα διετή πρότζεκτ του προγράμματος Εράσμους+ τα οποία χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. erasmus-1o-3o-dimotiko

Πρόκειται για το 1ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο διευθυντές των οποίων είναι ο κ. Σιδέρης Μοτσιόλας και ο κ. Δημήτρης Αντωνίου αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα, το 3ο Δημοτικό, συνεχίζει χτίζοντας στην μεγάλη του εμπειρία, με ένα πρόγραμμα που αφορά την ψυχική υγεία και την εκπαίδευση των παιδιών μέσα από το παραδοσιακό παραμύθι και έχει τον τίτλο «Παραμύθια»: Διδασκαλία για τη ζωή και τις συναισθηματικές δεξιότητες (T.A.L.E.S.: Teaching About Life and Emotional Skills). Τις δράσεις του Προγράμματος συντονίζει ο ίδιος ο διευθυντής του Σχολείου κ. Δημήτρης Αντωνίου, ενώ στην παιδαγωγική ομάδα συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί Αντωνίου Δημήτρης (συντονιστής), Αγαθή Κουλελή, Λέλα Μπακογιάννη, Ντίνα Μπάρλα,  Κώστας Ντόβας και Στέλλα Ντούσιου. Στο πλαίσια του προγράμματος εκπαιδευτικοί και μαθητές θα επισκεφθούν πέντε χώρες, την Βουλγαρία την Λιθουανία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Τουρκία.

Συναντήσαμε τους πρωταγωνιστές της προσπάθειας αυτής, στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας, όπου είχαν βρεθεί για να συντονίσουν τα τρέχοντα ζητήματα και μας μίλησαν για την επιτυχία τους.

3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧ. ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

Συγκεκριμένα, ο κ. Αντωνίου, δήλωσε:

«Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος που για πέμπτη χρονιά φέτος, οι προσπάθειές μας ευοδώθηκαν χάρη και στην μεγάλη τεχνογνωσία που διαθέτει πλέον ο υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων του νομού, Διονύσης Παρούτσας. Για μένα προσωπικά, ήταν ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδηθεί κι αυτό γιατί τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα οφέλη που φέρνουν στους μαθητές αποτελούσαν προτεραιότητα της εκπαιδευτικής μου καριέρας, ήδη από το ξεκίνημά της, όταν στο μακρινό 1995, από το καρτοτηλέφωνο της πλατείας επικοινωνούσα με ευρωπαίους συναδέλφους προσπαθώντας να στήσουμε μια συνεργασία στα πλαίσια του λεγόμενου τότε «Κομένιους». Για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων και η έλλειψη μέσων επικοινωνίας δεν τα καταφέραμε τότε.3o-dimotiko-erasmus-poland-collage

Εντούτοις, το 2015, 20  χρόνια αργότερα και με όλες αυτές τις ευκαιρίες που μας δόθηκαν με την πρόοδο της τεχνολογίας της πληροφορίας, καταφέραμε να κάνουμε το όνειρο εκείνο πραγματικότητα. Και πραγματικά, μπορώ σήμερα να πω με σιγουριά ότι ύστερα από δύο πετυχημένα πρότζεκτ, συνεχείς βραβεύσεις και σημαντική παρουσία στο χώρο, βλέπουμε τα αποτελέσματα στις αντιδράσεις των μαθητών μας, για τους οποίους η συμμετοχή είναι εμπειρία ζωής που δεν ξεχνούν ποτέ. Θα ήθελα, τέλος, με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω δημόσια τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μου, παλιούς και νέους που στηρίζουν την προσπάθεια με κάθε τρόπο. Ο Σύλλογος Διδασκόντων αποτελεί ανέκαθεν έναν από τους στέρεους πυλώνες πάνω στους οποίους βασίζεται το σχολείο μας. Και φυσικά, ένας ακόμη σπουδαίος πυλώνας είναι ο Σύλλογος Γονένων και κηδεμόνων του σχολείου μας, ο οποίος βρίσκεται πάντοτε κοντά μας σε κάθε μας αίτημα. Τέλος, κλείνοντας, θα πρέπει να εκφράσω τις αμέριστες ευχαριστίες μου, τόσο στον Δήμο όσο και στη Περιφέρεια που πάντα μας στηρίζουν με τελικό στόχο την απρόσκοπτη παροχή γνώσεων και εμπειριών στους μαθητές μας, για τους οποίους γίνεται όλη αυτή η προσπάθεια.»

1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧ. ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

Παράλληλα, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο το αντικείμενο του προγράμματος που θα υλοποιηθεί τα επόμενα δύο χρόνια έχει να κάνει με το περιβάλλον ονομάζεται «ΠΟΤΑΜΟΙ: Τα ποτάμια εισάγουν πολύτιμη περιβαλλοντική αντίδραση και Βιωσιμότητα» (R.I.V.E.R.S.: Rivers Introduce Valuable Environmental Reaction and Sustainability. Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν, χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας, θα δώσουν στους εκπαιδευτικούς την ευκαιρία να δοκιμάσουν νέες τεχνικές, αλλά ταυτόχρονα θα δώσουν και στους μαθητές την ευκαιρία να βελτιώσουν την απόδοσή τους και να αποκτήσουν νέες και απαραίτητες γνώσεις για περιβαλλοντικά θέματα. Αρκετά διεθνή σεμινάρια έχουν προγραμματιστεί, τα οποία απευθύνονται στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα και οι συμμετέχοντες θα λάβουν επίσημα έγγραφα ως κίνητρο για τον εμπλουτισμό των χαρτοφυλακίων τους.

Υπεύθυνη του προγράμματος στο σχολείο είναι η κ. Ντίνα Κοντομήτρου, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, ενώ την παιδαγωγική ομάδα αποτελούν οι εκπαιδευτικοί Δήμητρα Αποστολοπούλου, Δήμητρα Βουτσέλη, Θεόδωρος Γκαραβέλας, Κατερίνα Καλαντζή, Μαρία Κρεμοπούλου, Ελένη Λυκοκάπη, Αμαλία Μπίκα, Δέσποινα Σικαρίδου και Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού κ. Σιδέρης Μοτσιόλας, σε ερώτησή μας σχετικά με τα αναμενόμενα αποτελέσματα του εγχειρήματος μας δήλωσε τα εξής:

"Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου, με μεγάλη χαρά εκπαιδευτικών και μαθητών συμμετέχει για δεύτερη συνεχόμενη διετία στο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση νέο έργο με περιβαλλοντικό θέμα. Η κύρια ιδέα του έργου RIVERS θα είναι η «αδελφοποίηση των ποταμών μας» και, ιδιαίτερα, η διατήρηση και η φροντίδα για το περιβάλλον, η σύνδεση ποταμών - πόλεων που συμμετέχουν στο έργο, οι καινοτόμες μέθοδοι για την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τη ρύπανση, η μάθηση βάσει έρευνας και παιχνιδιού, η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών, η συνεργασία σε έργα ηλεκτρονικής αδελφοποίησης των σχολείων (e-Twinning) με μαθητές και τα ταξίδια στις χώρες των εταίρων που μετέχουν στο πρόγραμμα όταν αυτά επιτραπούν.

2

Οι χώρες εταίροι είναι η Λιθουανία, η Σλοβακία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Κροατία και η Βουλγαρία ως συντονιστική χώρα. Το έργο έχει προγραμματιστεί να εκτελεστεί για δύο χρόνια και έχει ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου 2020. Η συνεργασία μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών θα πραγματοποιηθεί στην πλατφόρμα eTwinning, ειδικά στην αρχή του έργου, γιατί προς το παρόν η κινητικότητα δεν επιτρέπεται λόγω πανδημίας. Τα συνεργαζόμενα σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του πρώτου σχολικού τριμήνου. Τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη αφορούν έναν διαγωνισμό ζωγραφικής για την επιλογή του λογότυπου του προγράμματος και παρουσιάσεις των σχολείων, των πόλεων και των κρατών από τους μαθητές. Αξιόλογο πρότζεκτ που βρίσκεται, επίσης, σε εξέλιξη είναι η παρουσίαση των ποταμών που βρίσκονται κοντά ή διασχίζουν τις πόλεις των συμμετεχόντων σχολείων. Οι μαθητές του σχολείου μας, ως μικροί ερευνητές, αναζητούν, συγκεντρώνουν και οργανώνουν πληροφορίες για την ιστορία, το οικοσύστημα, την περιβαλλοντική επιβάρυνση, την συμβολή στην ανάπτυξη του τόπου, τις προοπτικές ανάπτυξης του δικού μας ποταμού, του Καρπενησιώτη. Η οργάνωση και η υλοποίηση των δραστηριοτήτων του έργου περιλαμβάνει τους μαθητές των μεγάλων τάξεων του σχολείου μας, τον διευθυντή, τους εκπαιδευτικούς που μετέχουν στην ομάδα ERASMUS+ και τη συντονίστρια του προγράμματος, εκπαιδευτικό κ. Κωνσταντία Κοντομήτρου.".

Οι δάσκαλοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους

Το ίδιο ικανοποιημένος εμφανίστηκε και ο κ. Παρούτσας, ο οποίος αποτιμώντας το έργο που γίνεται στα σχολεία της περιοχής μας είπε:

«Η νέα αυτή επιτυχία των δύο σχολείων της πόλης μας δείχνει, ακριβώς, το υψηλότατο επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα παιδιά μας, κάτι, όμως, που πρέπει να τονίσω ότι ισχύει για όλα τα σχολεία της περιοχής μας. Πραγματικά, όλοι οι δάσκαλοι και οι δασκάλες του Καρπενησίου αλλά και του νομού γενικότερα, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, προκειμένου να ετοιμάσουν τη νέα γενιά να ανταπεξέλθει σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται και δημιουργεί καινούριες ευκαιρίες και προκλήσεις. Διευρύνουμε, πλέον, τους ορίζοντες και ανοίγουμε τα φτερά μας σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρέχοντας την ευκαιρία όχι μόνο στους μαθητές, αλλά και γενικότερα στο Καρπενήσι, να κάνει αισθητή την παρουσία του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σκεφθείτε ότι με την ευκαιρία αυτή οι δήμαρχοι δέκα ευρωπαϊκών πόλεων θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν επιστολές και τεχνογνωσία σε θέματα τουρισμού και πρωτογενούς παραγωγής, θα τους δοθεί η ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων και να δουν τα πράγματα από μια ευρωπαϊκή προοπτική. Στο Καρπενήσι θα καταφτάσει ένα πλήθος επισκεπτών οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον τόπο μας, να απολαύσουν την φιλοξενία μας και να γυρίσουν στις πατρίδες τους, ως πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού. Οι ξένοι μαθητές θα φιλοξενηθούν από τους συμμαθητές τους στα σπίτια τους, θα δουν από κοντά πώς γίνονται τα μαθήματα στην Ελλάδα και θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια το υψηλό επίπεδο των υποδομών αλλά και του τρόπου με τον οποίο δουλεύουμε εδώ, ενώ ταυτόχρονα και τα δικά μας παιδιά θα γίνουν κοινωνοί του τρόπου ζωής των συμμαθητών τους στο εξωτερικό.

Φυσικά, για την πραγματοποίηση όλων αυτών θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να κρατήσουμε σε ύψιστο βαθμό την ασφάλεια των παιδιών, η οποία όπως πάντα αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας.»

Το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης για το κάθε σχολείο ξεπερνά τις 20.000 ευρώ, για το χρονικό διάστημα της διετούς τους διάρκειας, ενώ, προς το παρόν, λόγω της υγειονομικής κρίσης, πραγματοποιούνται μόνο διαδικτυακές συναντήσεις και υλοποιείται το εκπαιδευτικό κομμάτι της διδασκαλίας εξ αποστάσεως.  Τα ταξίδια θα πραγματοποιηθούν όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και, πιθανώς, τα προγράμματα να λάβουν παράταση ώστε να γίνει δυνατή η υλοποίηση όλων των δράσεων.