Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Πόσο εύκολο είναι να μεταδοθεί ο κορονοϊός στο σπίτι, σε ένα μπαρ και μια σχολική αίθουσα - Ενδιαφέρουσα μελέτη

Με τρία καθημερινά σενάρια που εξετάζουν τις πιθανότητες μετάδοσης του κορονοϊού, ασχολείται η ισπανική εφημερίδα El Pais. Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι ενδιαφέροντα και καταδεικνύουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης είναι υψηλός σε εσωτερικούς χώρους, αλλά μπορεί να μειωθεί εφαρμόζοντας όλα τα διαθέσιμα μέτρα για την καταπολέμηση της μόλυνσης μέσω αερομεταφερόμενων σωματιδίων.coronovirus-metadosi1

Η εφημερίδα καταπιάνεται με την πιθανότητα ένας ασθενής να μεταδώσει τον ιό σε άλλους γύρω του, ενώ συνυπάρχουν σε ένα δωμάτιο σπιτιού, ένα μπαρ-εστιατόριο και μια σχολική αίθουσα.

Σε ένα δωμάτιο

Έξι άνθρωποι, ένας από τους οποίους έχει μολυνθεί, συγκεντρώνονται σε ένα σπίτι,. Περίπου το 31% των εστιών κορονοϊού που καταγράφηκαν στην Ισπανία προκαλούνται από τέτοιου είδους συγκεντρώσεις, κυρίως μεταξύ οικογένειας και φίλων. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ανεξάρτητα από το εάν διατηρούνται οι ασφαλείς αποστάσεις, εάν τα έξι άτομα περνούν τέσσερις ώρες μαζί μιλώντας δυνατά, χωρίς να φορούν μάσκα προσώπου σε ένα δωμάτιο χωρίς εξαερισμό, είναι πιθανόν πέντε άτομα (!) να μολυνθούν, σύμφωνα με το επιστημονικό μοντέλο που εξηγείται στη μεθοδολογία.

Εάν φορεθούν μάσκες, τέσσερα άτομα κινδυνεύουν από μόλυνση. Οι μάσκες από μόνες τους δεν θα αποτρέψουν τη μόλυνση εάν η έκθεση παραταθεί, τονίζεται. Ο κίνδυνος μόλυνσης μειώνεται κάτω από έναν όταν η ομάδα χρησιμοποιεί μάσκες, μειώνει τη διάρκεια της συγκέντρωσης κατά το ήμισυ και αερίζει τον χώρο που χρησιμοποιείται.

coronovirus-metadosi2

Σε καφέ/μπαρ/εστιατόριο

Ενδιαφέρονται -αλλά συνάμα και ανησυχητικά- είναι τα αποτελέσματα της έρευνας για τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού σε ένα κατάστημα εστίασης. Σε ένα καφέ/μπαρ, εστιατόριο όπου η πληρότητα έχει μειωθεί στο 50% (στην Ευρυτανία, που βρίσκεται στο επίπεδο 1, η πληρότητα φθάνει το… 80%), τα παράθυρα είναι κλειστά και δεν υπάρχει εξαερισμός σε λειτουργία, στη χειρότερη περίπτωση, 14 από τους συνολικά 18 παρόντες (πελάτες και υπαλλήλους) θα μολυνθούν μετά από τέσσερις ώρες.

Εάν χρησιμοποιούνται μάσκες (δεν προβλέπεται για την εστίαση στην Ελλάδα), ο κίνδυνος μόλυνσης μειώνεται σε οκτώ νέες περιπτώσεις. «Εάν ο χώρος αερίζονται, κάτι που μπορεί να γίνει με μια καλή μονάδα κλιματισμού και ο χρόνος που περνάτε στο μπαρ είναι μικρός, υπάρχει μόνο ο κίνδυνος μόλυνσης ενός ατόμου», σημειώνει η εφημερίδα.

coronovirus-metadosi3

Στα σχολεία

Τα σχολεία, αναφέρει η έρευνα, αντιπροσωπεύουν μόνο το 6% των εστιών κορονοϊού που καταγράφηκαν από τις ισπανικές υγειονομικές αρχές. Η δυναμική της μετάδοσης μέσω αερολυμάτων στην τάξη αλλάζει εντελώς ανάλογα με το αν το μολυσμένο άτομο είναι μαθητής ή δάσκαλος. Οι εκπαιδευτικοί μιλούν πολύ περισσότερο από τους μαθητές και αυξάνουν τις φωνές τους για να ακουστούν, γεγονός που πολλαπλασιάζει την απελευθέρωση πιθανώς μεταδοτικών σωματιδίων.

Εάν όλοι φορούν μάσκα (αυτό συμβαίνει στα ελληνικά σχολεία), ο αριθμός που θα μπορούσε να μολυνθεί ανέρχεται σε πέντε -σε σύνολο 26 παρόντων (25 παιδιά και ένας εκπαιδευτικός). Εάν ο χώρος αερίζεται κατά τη διάρκεια του μαθήματος και η τάξη σταματά μετά από μία ώρα για να αναζωογονηθεί εντελώς ο αέρας, ο κίνδυνος μειώνεται δραματικά.

coronovirus-metadosi4

Ο τρόπος μετάδοσης

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο κορονοϊός εξαπλώνεται μέσω του αέρα, ειδικά σε εσωτερικούς χώρους. Αν και δεν είναι τόσο μολυσματική όσο η ιλαρά, οι επιστήμονες αναγνωρίζουν τώρα ανοιχτά τον ρόλο που διαδραματίζει η μετάδοση αερολυμάτων -μικροσκοπικά μεταδοτικά σωματίδια- που εκπνέονται από ένα μολυσμένο άτομο που παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα ενός εσωτερικού περιβάλλοντος.

Όσον αφορά τους τρόπους μετάδοσης, τα μικρά σταγονίδια που απελευθερώνονται με την ομιλία ή τον βήχα, μπορεί να καταλήξουν στα μάτια, το στόμα ή τη μύτη των ανθρώπων που στέκονται κοντά. Χωρίς εξαερισμό, τα αερολύματα παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα και γίνονται όλο και πιο πυκνά καθώς περνά ο χρόνος. Όσον αφορά τις μολυσμένες επιφάνειες, έρευνες δείχνουν ότι αυτός είναι ο λιγότερο πιθανός τρόπος να μεταδοθεί ο ιός.

Όπως αναφέρει η έρευνα της El Pais, το να φωνάζεις και να τραγουδάς σε εσωτερικούς χώρους, με ανεπαρκείς αεριζόμενους χώρους για μεγάλο χρονικό διάστημα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μετάδοσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μιλώντας με δυνατή φωνή απελευθερώνει 50 φορές περισσότερα σωματίδια από ιούς από ό, τι όταν δεν μιλάμε καθόλου.

coronovirus-metadosi5

Σε κοντινή απόσταση από τον μολυσματικό ομιλούντα, τα αναπνευστικά σταγονίδια -που έχουν διάμετρο μικρότερη από 100 μικρόμετρα- μπορούν να παραμείνουν αιωρούμενα στον αέρα για      ώρες. Σε μεγαλύτερη απόσταση, τα σωματίδια έχουν μεγαλύτερη διάμετρο και πέφτουν στο έδαφος σε δευτερόλεπτα

(ΠΗΓΗ: El Pais / Επιμέλεια: Ευρυτανικά Νέα)