Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Οδοιπορικό της ΕΡΤ 2 στην Παλιά Βίνιανη, την πρωτεύουσα της Ελεύθερης Ελλάδας και της Αντίστασης (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην εγκαταλειμμένη Παλιά Βίνιανη του δήμου Αγράφων, στην καρδιά της Ευρυτανίας, εκεί όπου κάποτε έπαιρνε σάρκα και οστά το όραμα της Ελεύθερης Ελλάδας και πραγματώνονταν το σχέδιο αντίστασης στον κατακτητή, βρέθηκε η κάμερα της ΕΡΤ 2 και της εκπομπής «Από πέτρα και χρόνο».biniani-old-edited11

Η σειρά ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει χωριά της Ελλάδας με τη δική τους ιστορία, περιηγήθηκε στα σοκάκια της Βίνιανης και επισκέφθηκε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Εκεί, στις 10 Μαρτίου του 1944 ορκίστηκε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης και το όνομα της -άσημης μέχρι τότε- Βίνιανης πέρασε τα σύνορα της χώρας και ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη, ενώ στο ίδιο χωριό οργανώθηκε το σχέδιο για την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Ο σεισμός του ’66 άλλαξε για πάντα τον ρου της Βίνιανης, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν και η ερήμωση ήρθε ως φυσικό αποτέλεσμα. Χαρακτηρισμένος ακόμα και σήμερα ως κατολισθήσιμος οικισμός, γεγονός που δεν επιτρέπει κανενός είδους οικοδομική παρέμβαση/επισκευή, η Βίνιανη περιμένει εδώ και δεκαετίες να ζωντανέψει ξανά.

Στο επεισόδιο που προβλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 29/10, ο παρουσιαστής Λευτέρης Ελευθεριάδης συνομίλησε με την Αγορία Μπακογιάννη, με καταγωγή από τη Βίνιανη.

Τα θεμέλιά μου στα βουνά

και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους

και πάνω τους η μνήμη καίει άκαυτη βάτος. 

Βίνιανη, η πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας - ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ