Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

ev media-logo

"Κρας τεστ" για τον κορονοϊό στην Ευρυτανία, οι αυξημένες αφίξεις τουριστών των τελευταίων ημερών, από την έντυπη

Και εν μέσω πανδημίας, το Καρπενήσι και τα χωριά του αποτέλεσαν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Τις προηγούμενες ημέρες, οι αφίξεις επισκεπτών απ’ όλη την Ελλάδα ήταν αυξημένες, με καταλύματα να γεμίζουν και την εστίαση να δουλεύει πολύ ικανοποιητικά.touristes-plateia-leoforeio1

Παρά τις συστάσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκου Χαρδαλιά, να μην μετακινηθούν εκτός νομού, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αναχαίτιση διασποράς του κορονοϊού, οι Θεσσαλονικείς εγκατέλειψαν την πόλη για λόγους αναψυχής. Εκμεταλλευόμενοι την αργία της Δευτέρας (26/10), εορτή του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, εκδρομείς από τη συμπρωτεύουσα άρχισαν να καταφθάνουν -κυρίως- από το Σάββατο (24/10), ενώ την ίδια ημέρα κορυφώθηκαν και οι αφίξεις των υπολοίπων τουριστών, από την Αθήνα και διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Ευρυτανίας, κα Σοφία Φλέγκα, η πληρότητα στις ξενοδοχειακές μονάδες κινήθηκε στα επίπεδα του 70%, με την πλειονότητα των εκδρομέων να επιλέγει από μία έως τρεις -το ανώτερο- διανυκτερεύσεις. Ωστόσο, η ανησυχητική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα, οδήγησε και σε ακυρώσεις κρατήσεων, είτε μεμονωμένων ατόμων είτε ολόκληρων γκρουπ, σημειώνει στα Ευρυτανικά Νέα. Σταδιακά και κυρίως μετά την Κυριακή (25/10) και τη Δευτέρα (26/10), άρχισαν να αναχωρούν οι τουρίστες, ενώ μικρότερη ήταν η κίνηση των ημερών της εθνικής επετείου.

Ικανοποιημένοι από την τουριστική κίνηση των ημερών δηλώνουν και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και ξενώνων. Όπως λέει ο κ. Νίκος Ζαρμακούπης, η πληρότητα ξεπέρασε και το 75-80%, ενώ σε καλά επίπεδα συνεχίζει η ροή τουριστών, μετά την αναχώρηση του πρώτου «κύματος».

touristes-megalo-xorio1

Μια μικρή «ανάσα» στα ταμεία τους είδαν και οι έμποροι της πόλης, καθώς, σύμφωνα με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καρπενησίου, κα Σπυριδούλα Παπαδοπούλου, η κίνηση ήταν αυξημένη τις τελευταίες ημέρες. Ικανοποιητικά δούλεψε και η εστίαση, κυρίως στο Καρπενήσι, τη γύρω περιοχή και τα δημοφιλή χωριά του πρώην δήμου Ποταμιάς, ενώ πρωτόγνωρη ήταν η εικόνα καφέ και μπαρ να κλείνουν στη 01:00 τα μεσάνυχτα. Όπως έγραφαν τα Ευρυτανικά Νέα, οι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης προσαρμόστηκαν μάλλον γρήγορα στα νέα δεδομένα και η διασκέδαση αρχίζει πλέον από τις… 20:00 το βράδυ.

Η πρόεδρος των εμπόρων δεν παραλείπει, πάντως, να κρούσει καμπανάκι κινδύνου, καθώς, όπως λέει, δεν έλειψαν οι περιπτώσεις επισκεπτών που επέδειξαν χαμηλό επίπεδο εφαρμογής των μέτρων για τον COVID-19, με ελλιπή χρήση μάσκας στα μαγαζιά ή/και χωρίς τήρηση των ενδεδειγμένων αποστάσεων.

Όπως λένε οι άνθρωποι του τουρισμού, το τελευταίο πενθήμερο αποτέλεσε… τεστ αντοχών απέναντι στον κορονοϊό, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα ήρθαν στην Ευρυτανία -μια περιφερειακή ενότητα που παραμένει χωρίς κρούσματα- και συναναστράφηκαν με εργαζομένους του τουρισμού και μόνιμους κατοίκους.

Τα μέτρα εκ μέρους των επαγγελματιών τηρήθηκαν ευλαβικά, λένε οι άνθρωποι του χώρου. Στα ξενοδοχεία, τους ξενώνες και τα ενοικιαζόμενα, το προσωπικό εφάρμοζε σχολαστικό καθάρισμα κατά τις ώρες που μεσολαβούσαν μεταξύ των διαμονών, ενώ τα πρωινά σερβίρονταν ατομικά σε κάθε πελάτη. Σε ταβέρνες, καφετέριες, μπαρ-κλαμπ, οι υπάλληλοι έκαναν χρήση μάσκας, ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν έλειψαν οι εικόνες συγχρωτισμού μεταξύ νεαρών -κυρίως- ατόμων.

Όπως και να ‘χει, το… ταμείο θα γίνει σε περίπου 10-15 ημέρες. Ας ελπίσουμε ότι η έλευση επισκεπτών για τουρισμό στην Ευρυτανία, από περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, δεν θα αποτελέσει αιτία για δυσάρεστες εξελίξεις.