Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

ev media-logo

Τα νέα μέτρα στην Ευρυτανία, από την Τρίτη 3/11: Μάσκες παντού, κλείνει στις 23:30 η εστίαση, απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν σε όλη την επικράτεια ανεξαρτήτως επιπέδου κινδύνου, από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, στις 6 τα ξημερώματα, εξειδίκευσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.maskes-xartis-edited33

Παράλληλα, παρουσίασε και τις αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη, με την επικράτεια να χωρίζεται πλέον σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις. Συγκεκριμένα, σε ζώνη επιτήρησης Α εντάσσονται οι «πράσινες» και «κίτρινες» περιοχές και σε ζώνη αυξημένου κινδύνου Β εντάσσονται οι «πορτοκαλί» και οι «κόκκινες» περιοχές. 47 περιοχές είναι στο επίπεδο επιτήρησης (Α) και 27 βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (Β).

Η Ευρυτανία, που μέχρι πρότινος ήταν με πράσινο χρώμα στον χάρτη (επίπεδο 1 – ετοιμότητας), πλέον γίνεται πορτοκαλί.

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΜΕΤΡΑ

Τα μέτρα που θα ισχύουν σε όλη την επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης της Π.Ε. Ευρυτανίας, είναι τα εξής:

1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «η μάσκα είναι το καλύτερο μέσο προστασίας που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή. Είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο». Η επιβίβαση σε μέσο μαζικής μεταφοράς δεν επιτρέπεται χωρίς χρήση μάσκας. 

2. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ. σε όλη τη χώρα, προκειμένου να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Του μέτρου εξαιρούνται όσοι μετακινούνται για εργασία και για λόγους υγείας. 

3. Τηλεργασία τουλάχιστον 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να προστατεύεται η υγεία αλλά να συνεχιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων.

4. Τηλεκπαίδευση σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με εξαίρεση τις κλινικές και τα εργαστήρια των τελειόφοιτων. 

5. Σε όλη τη χώρα επίσης αναστέλλονται τα επισκεπτήρια σε όλες τις δομές πρόνοιας. 

6. Σε όλη τη χώρα μένουν ανοιχτά το λιανεμπόριο, το χονδρεμπόριο, η βιομηχανία, τα σχολεία, οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι, τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.

Εστίαση

Στην Ευρυτανία, στον κλάδο της εστίασης τα καταστήματα θα κατεβάζουν ρολά στις 23:30 το βράδυ και θα μπορούν να ανοίγουν ξανά στις 5:00 το πρωί. Περιορίζεται λοιπόν περαιτέρω το ωράριο λειτουργίας κατά 1,5 ώρα (έκλεινα στη 01:00). Επίσης, λιγότεροι πελάτες θα μπαίνουν στα μαγαζιά, αφού η πληρότητα πέφτει στο 50%, ενώ απαγορεύεται η ζωντανή μουσική.

Αθλητισμός

Στο επίπεδο Α (Ευρυτανία), επιτρέπονται προπονήσεις και αγώνες χωρίς θεατές, μείωση στο 75% των αθλητών που λαμβάνουν μέρος, ενώ ισχύουν ειδικά πρωτόκολλα για τις προπονήσεις και τους αγώνες.

Γυμναστήρια

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους αναμονής και τους κοινόχρηστους χώρους, όπως και στην ατομική άσκηση. Ενώ, ισχύει και ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.

Συναθροίσεις

Λήψη μέτρων για τον περιορισμό των συναθροίσεων ανάλογα με το επιδημιολογικό επίπεδο των όμορων περιοχών και ολόκληρης της χώρας. Μέχρι 50 άτομα, με υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου.

Εκκλησίες

Επιτρέπεται ένα άτομο ανά 10 τμ και έως 50 άτομα (καθήμενοι).

Ανοικτά παραμένουν: λιανεμπόριο, χονδρεμπόριο, σχολεία, ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι, ξενοδοχεία, βιομηχανία, κομμωτήρια.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΕΔΩ