Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ev media-logo

Καρπενήσι: Υψηλός βαθμός συμμόρφωσης στο μέτρο της καθολικής χρήσης μάσκας - Έλεγχοι και πρόστιμα από την αστυνομία

Από το πρωί της Τρίτης, 3 Νοεμβρίου 2020, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ έχει επιβληθεί περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05:00 τα ξημερώματα· εξαιρούνται μετακινήσεις για λόγους εργασίας και έκτακτης ανάγκης. Τα συγκεκριμένα μέτρα είναι ενιαία, ανεξάρτητα από το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας της κάθε περιοχής, ενώ αποφασίστηκε υποχρεωτική τηλεκπαίδευση και στο Τμήμα Δασολογίας Καρπενησίου.maska-ilikiomenoi-plateia11

Πλατεία Καρπενησίου, πρωί Τρίτης 3/11. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού

Κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής της καθολικής χρήσης μάσκας, το ρεπορτάζ στο Καρπενήσι κατέδειξε υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης εκ μέρους των πολιτών. Ποσοστό άνω των 90-95% φορά, πλέον, μάσκα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους (πχ υπηρεσίες, τράπεζες, καταστήματα λιανεμπορίου κ.α.), με την αστυνομία να πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους. Είτε, λοιπόν, υπό τον φόβο… προστίμου (ανέρχεται στα 150 ευρώ), είτε επειδή έχει γίνει κοινός τόπος ότι τα μέτρα πρόληψης είναι αυτή τη στιγμή το πιο αποτελεσματικό μέσο ενάντια στην πανδημία, η συντριπτική πλειονότητα κυκλοφορεί με μάσκα.

Η έξαρση της πανδημίας σε επίπεδο επικράτειας (την Τρίτη 3/11 ανακοινώθηκε νέο ρεκόρ με 2.166 μολύνσεις, ενώ οι ΜΕΘ -169 νοσηλεύονται- αρχίζουν να γεμίζουν επικίνδυνα) έχει θορυβήσει-ανησυχήσει αρκετούς εκ των συμπολιτών μας, ενώ τα τρία (3) κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την Ευρυτανία (ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των Ευρυτανικών Νέων) φαίνεται πως διαδραματίζουν ρόλο στο κλίμα εδραίωσης της ανάγκης για πιο πιστή εφαρμογή των μέτρων. Και είναι αλήθεια ότι σχεδόν όλο το προηγούμενο διάστημα κατά το οποίο η Ευρυτανία διατηρούνταν covid-free, δεν έλειπε η χαλαρότητα στην εφαρμογή των μέτρων και η αίσθηση -σε πολλούς γύρω μας- ότι «…εμείς δεν κινδυνεύουμε».

Την ίδια ώρα, οι πολύ αυξημένες αφίξεις επισκεπτών τις ημέρες της εθνικής επετείου της 28ης, με το Καρπενήσι και τα χωριά (ιδίως της Ποταμιάς) να κατακλύζονται από τουρίστες από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, αύξησαν την ανησυχία, με τον ΕΟΔΥ να προχωρά, τις προηγούμενες ημέρες, σε δεκάδες τεστ κορονοϊού, σε κατοίκους και επαγγελματίες περιοχών που δέχθηκαν εκδρομείς.

Εξάλλου, το τελευταίο δεκαήμερο πραγματοποιούνται εντατικοί αστυνομικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού, σε όλη την Ευρυτανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, και στον νομό μας ανησυχητικά είναι τα ευρήματα των αστυνομικών ελέγχων, καθώς έχουν βεβαιωθεί δεκάδες πρόστιμα για μη τήρηση των μέτρων που προβλέπονται, όπως η μη χρήση μάσκας αλλά και παραβάσεις σε επαγγελματικούς χώρους. Αναλυτικά, θα διαβάσετε στα Ε.Ν. που κυκλοφορούν.

Σε επίπεδο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, από τις 6 το πρωί της Τρίτης 3 Νοεμβρίου και μέχρι τις 6 το πρωί της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου, οι παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση της προβλεπόμενης απόστασης έφθασαν τις 171 -από 116 που ήταν την προηγούμενη ημέρα. Επιπλέον, το τελευταίο 24ωρο βεβαιώθηκαν και 11 παραβάσεις για μη τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα.