Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Μαθήματα στα θρανία και τη… φύση. Ξεκίνησε η ειδικότητα "Συνοδός Βουνού" στο Δημόσιο ΙΕΚ Καρπενησίου

Με πολυπληθή τμήματα και έμπειρους εκπαιδευτές άρχισαν τα μαθήματα του χειμερινού 6μήνου στο Δημόσιο ΙΕΚ Καρπενησίου. Μεγάλο το ενδιαφέρον για την ειδικότητα που αναπτύσσει τη δραστηριότητα της συνοδείας στο φυσικό περιβάλλον.sinodos-vounou-kefalovriso1

Οι εγκαταστάσεις της Μαθητικής Εστίας Καρπενησίου γεμίζουν κάθε απόγευμα από ανθρώπους κάθε ηλικίας, εκπαιδευόμενους του ΔΙΕΚ Καρπενησίου, που φιλοδοξώντας να αναβαθμίσουν το επίπεδο των γνώσεων τους εγγράφηκαν και παρακολουθούν δωρεάν τα μαθήματα του νέου, χειμερινού εξαμήνου 2020-2021. Οι νέοι εκπαιδευόμενοι στις τρεις ειδικότητες που ξεκίνησαν εδώ και λίγες εβδομάδες ανέρχονται σε εκατό, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να συγκεντρώνει η ειδικότητα «Συνοδός Βουνού», με 58 εγγεγραμμένους σπουδαστές. Λειτουργούν, ακόμα, οι ειδικότητες «Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας» και «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (σεφ).

Γνώσεις απαραίτητες

Αξίζει, ίσως, λόγω του ορεινού πλούτου του ν. Ευρυτανίας και των δυνατοτήτων που προσφέρει, να σταθούμε λίγο παραπάνω στην ειδικότητα με τον τίτλο «Συνοδός Βουνού». Σε αυτήν έχουν συσταθεί δύο τμήματα, με ανθρώπους - εκπαιδευόμενους κάθε ηλικίας και εμπειρίας στον χώρο, από 20άρηδες φοιτητές μέχρι επαγγελματίες του εναλλακτικού τουρισμού που δραστηριοποιούνται επί δεκαετίες στον τόπο. Όλοι, όμως, διαθέτουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά: αγαπούν τη φύση, τις πεζοπορίες, την ποδηλασία, τα μονοπάτια, τα φαράγγια, την αίσθηση να αποτελούν μέρος ενός συνόλου που κινείται στο φυσικό περιβάλλον. «Είναι μια ειδικότητα που έλειπε από το τοπικό ΙΕΚ και μπορεί να δώσει έγκυρες γνώσεις σε ανθρώπους που είτε εργάζονται ήδη στον χώρο, είτε φιλοδοξούν να το κάνουν στο μέλλον», σημειώνει στα Ευρυτανικά Νέα ένας εκ των νέων σπουδαστών.

Η φοίτηση περιλαμβάνει πέντε εξάμηνα και οι απόφοιτοι, μετά την επιτυχή συμμετοχή τους στις εξετάσεις πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, λαμβάνουν Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης & Κατάρτισης επιπέδου 5.sinodos-vounou-kefalovriso2

Το αντικείμενο, τα μαθήματα

Σύμφωνα με τον Οδηγό Σπουδών του ΔΙΕΚ, ο Συνοδός Βουνού αναπτύσσει τη δραστηριότητα της συνοδείας σε μια ορεινή ζώνη ή συγκεκριμένη ορεινή περιοχή ή επίσης σε περιοχή φυσικού ενδιαφέροντος και επεξηγεί στα συνοδευόμενα άτομα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του περιβάλλοντος που διέρχονται. Δεν ασκεί το επάγγελμά του σε περιοχές που υπάρχει χιόνι και για την διάσχισή του απαιτούνται ορειβατικά υλικά και τεχνικές, σε βραχώδεις ζώνες, αναρριχητικά πεδία, σε παγετώνες κ.α.

Ένας Συνοδός Βουνού θα πρέπει, μεταξύ άλλων δεξιοτήτων, να είναι σε θέση να λειτουργεί αυτόνομα και να οργανώνει μονοήμερες ή και πολυήμερες πεζοπορικές δράσεις σε ορεινά πεδία, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ικανότητες των πελατών του πάντα σε ασφαλή πλαίσια, να ενεργεί σύμφωνα με τους βασικούς νόμους και κανόνες του επαγγέλματος, να διακρίνει τον βαθμό δυσκολίας κάθε διαδρομής και κρίνει αν είναι εφικτή η ολοκλήρωση της πεζοπορικής διαδρομής από την ομάδα που συνοδεύει, να αναγνωρίζει τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των ορεινών όγκων που δραστηριοποιείται κ.α.

Τα μαθήματα ξεκίνησαν στα μέσα του Οκτώβρη και περιλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα συναφών με το αντικείμενο γνώσεων, όπως: Εισαγωγή στον Τουρισμό-Στοιχεία Τουριστικής Νομοθεσίας, Φυσική Γεωγραφία της Ελλάδος-Ορεινές Προστατευόμενες Περιοχές, Φυσικό Περιβάλλον-Οικολογία-Γεωλογία-Ορεινή Χλωρίδα και Πανίδα, Ελληνική Πολιτιστική κληρονομιά-Παραδοσιακοί Ορεινοί Οικισμοί, Βασικές Αρχές Ορεινής Πεζοπορίας, Αγγλικά (ορολογία), Προσανατολισμός-Μετεωρολογία, Πρώτες Βοήθειες, Αρχές Διοίκησης, Κατασκήνωση στο Βουνό κ.α.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας στη συγκεκριμένη ειδικότητα είναι, τέλος, το γεγονός ότι τα μαθήματα περιλαμβάνουν και πρακτικό κομμάτι, με εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους να βγαίνουν στο φυσικό περιβάλλον, σε δάση και σημεία ενδιαφέροντος πέριξ του Καρπενησίου (Κεφαλόβρυσο, λόφος Αγ. Δημητρίου κ.α.).