Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Αυξημένη η κίνηση στην αγορά του Καρπενησίου, λίγες ώρες πριν την έναρξη του δεύτερου lockdown (ΦΩΤΟ)

Τελευταίες ώρες πριν το νέο λοκντάουν και η κίνηση στην αγορά του Καρπενησίου παρουσίασε αύξηση, όπως επιβεβαιώνουν έμποροι και καταστηματάρχες. Ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης (5/11), μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού περί επιβολής του λοκντάουν από τα ξημερώματα του Σαββάτου, 7 Νοεμβρίου, οι καταναλωτές άρχισαν να βγαίνουν στην αγορά για να ψωνίσουν όσα δεν θα είναι σε θέση να προμηθευτούν (με φυσική παρουσία) για τον υπόλοιπο μήνα. kinisi-agora-nixta1

Η καταναλωτική κίνηση κορυφώθηκε σήμερα, Παρασκευή 6/11. Μαγαζιά με ηλεκτρονικά είδη, προϊόντα ένδυσης, καλλυντικά κ.α. συγκέντρωσαν, κυρίως, το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν σε σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία, παρότι θα παραμείνουν ανοικτά και τις επόμενες ημέρες, εν μέσω του λοκντάουν. Αυξημένη είναι, όπως έγραφαν τα Ευρυτανικά Νέα, η πελατεία σε κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής· κατ’ εξαίρεση θα παραμείνουν (εάν το επιλέξουν οι ιδιοκτήτες τους) ανοικτά όλο το Σαββατοκύριακο και θα αναστείλουν τη λειτουργία τους τη Δευτέρα 9/11.

«Η κίνηση στην τοπική αγορά είναι αυξημένη τα τελευταία 24ωρα, επουδενί όμως δεν αρκεί για να καλύψει τις απώλειες των προηγούμενων μηνών, ούτε των εβδομάδων που θα μείνουμε σε αναστολή λειτουργίας για το δεύτερο λοκντάουν», δηλώνει στα Ευρυτανικά Νέα η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρπενησίου, κα Σπυριδούλα Παπαδοπούλου.

Καθολική είναι η χρήση μάσκας από καταναλωτές και υπαλλήλους, ενώ τηρούνται και τα μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού στο εσωτερικό των καταστημάτων.

Αφίξεις ετεροδημοτών

Παράλληλα, σε λογικά πλαίσια φαίνεται πως βρίσκεται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, η ροή αφίξεων Ευρυτάνων ετεροδημοτών από τα μεγάλα αστικά κέντρα, που επιλέγουν να απομονωθούν στην -ασφαλή, μέχρι σήμερα- Ευρυτανία, το Καρπενήσι ή τα χωριά.

Πάντως, από τις 6.00 έως τις 9.00 το πρωί της Παρασκευής (6/11) είχαν περάσει από τα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών περισσότερα από 4.000 αυτοκίνητα, ενώ την Πέμπτη, έφυγαν και από τα δύο εθνικά δίκτυα 47.731 αυτοκίνητα -έναντι 30.123 πού πέρασαν από τα διόδια την περασμένη Πέμπτη. Τις τελευταίες ώρες στα διόδια της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη και θυμίζει κάτι από παραμονές… Πάσχα.

Στον νομό Ευρυτανίας, πάντως, δεν είναι λίγοι όσοι -κυρίως συνταξιούχοι- δεν έφυγαν για τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους μετά το πέρας του καλοκαιριού, με τα περισσότερα χωριά να έχουν φέτος περισσότερους διαμένοντες σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια. kinisi-IX-nixta-zinop

Ποια καταστήματα θα μείνουν ανοιχτά

Σημειώνεται ότι στον κλάδο του εμπορίου και υπηρεσιών, ανοιχτές για όλο το διάστημα του νέου lockdown θα είναι οι ακόλουθες επιχειρήσεις:

-Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία, μίνι μάρκετ κ.λπ.). Τα καταστήματα τροφίμων θα λειτουργούν με το κανονικό τους ωράριο και όχι με διευρυμένο. Ωστόσο, την Κυριακή 15 Νοεμβρίου θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ και τα υπόλοιπα καταστήματα τροφίμων από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ.

-Καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.

-Καταστήματα πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.

-Επιχειρήσεις ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.)

Καθαριστήρια.

-Περίπτερα. Θα επιτρέπεται μάλιστα η λειτουργία τους σε 24ωρη βάση.

Φαρμακεία.

-Πρατήρια καυσίμων.

-Καταστήματα πώλησης ειδών για ζώα συντροφιάς (Pet Shops).

-Υπηρεσίες υγείας, καθώς και κτηνιατρικές υπηρεσίες.

-Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ, δηλαδή δεν μπορούν να αποτελούν αυτές τον λόγο μετακίνησης.

-Οι λαϊκές αγορές θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων σε αυτές (παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές), ενώ οι πάγκοι πρέπει να έχουν απόσταση 5 μέτρων μεταξύ τους. Δείτε εδώ τι θα ισχύσει στο Καρπενήσι