Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Τι θα ισχύσει, τελικά, με το κυνήγι κατά τη διάρκεια του λοκντάουν; Απαραίτητες διευκρινίσεις από τον Ν. Χαρδαλιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Τελικά, θα επιτρέπεται ή όχι; Αυτό το ερώτημα… βασανίζει τους κυνηγούς στην Ευρυτανία -και σε όλη την επικράτεια, που μετά την αναγγελία του λοκντάουν από τα ξημερώματα του Σαββάτου (7/11), ζητούσαν διευκρινίσεις για την παύση (ή μη) του αγαπημένου τους χόμπι. kinigi-xardalias1

Το τοπίο σχετικά με αυτά που ισχύουν για το κυνήγι και το ερασιτεχνικό ψάρεμα στην περίοδο του λοκντάουν, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ρητά ανέφερε, το κυνήγι θα απαγορεύεται, όπως και το ερασιτεχνικό ψάρεμα (θα επιτρέπεται μόνο για τους επαγγελματίες. Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως η μετακίνηση για κυνήγι ή ψάρεμα απαγορεύεται και δεν εμπίπτει σε κανέναν από τους προβλεπόμενους λόγους για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση και, όπως και οι άλλες δραστηριότητες ψυχαγωγίας, δεν επιτρέπονται πουθενά σε όλη την επικράτεια. Μάλιστα, σύντομα θα υπάρξει έκδοση ΚΥΑ που θα περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες.

Η θέση των κυνηγών

Προφανώς, η εξέλιξη απαγόρευσης της θήρας ουδόλως ικανοποίησε τους ανά την Ελλάδα κυνηγούς. Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας (Κ.Σ.Ε.), με επιστολή της, είχε ζητήσει να λογίζεται το κυνήγι ως «άθληση», γεγονός που ενέτασσε αυτομάτως το κυνήγι και τους κυνηγούς  σε εκείνη την κατηγορία πολιτών που έχουν τη δυνατότητα ατομικής άσκησης σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους, με την προϋπόθεση, φυσικά, αποστολής του σχετικού SMS, που προβλέπεται για τους αθλούμενους πολίτες όλων των κατηγοριών.

«Θεωρώντας ως δεδομένο ότι το κυνήγι από τη φύση του ασκείται αποκλειστικά στην ύπαιθρο, και αποτελεί την πιο ‘μοναχική’ από όλες τις γνωστές αθλητικές δραστηριότητες, η Κ.Σ.Ε. είναι σίγουρη ότι κάθε άλλη ανάγνωση πέρα από αυτή είναι λανθασμένη», σημείωνε χαρακτηριστικά. «Οι δηλώσεις του κ. Πέτσα», τόνιζε η Συνομοσπονδία, «που τοποθετούν το κυνήγι στις ψυχαγωγικές δραστηριότητες είναι τουλάχιστον ακατανόητες, καθώς το ένα δεν αποκλείει το άλλο· είναι σαφές ότι κάθε άθληση αποτελεί και ψυχαγωγική δραστηριότητα για τους ανθρώπους που την ασκούν».

Το αίτημα των κυνηγών δεν βρήκε ανταπόκριση και έτσι, από τα ξημερώματα του Σαββάτου 7 και τουλάχιστον έως και τις 30 Νοεμβρίου, η θήρα τίθεται σε απαγόρευση, στην Ευρυτανία και ολόκληρη την Επικράτεια.