Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

(ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ) Πόλη - "φάντασμα" το Καρπενήσι, στην 1η ημέρα του νέου λοκντάουν - Ποια καταστήματα παραμένουν ανοικτά, τι ισχύει για τις μετακινήσεις

Λίγα αυτοκίνητα (κυρίως επαγγελματικά) και ακόμα λιγότεροι πεζοί κυκλοφορούν στο Καρπενήσι κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου λοκντάουν. Από το πρωί του Σαββάτου (7/11) ισχύουν περιορισμοί στις μετακινήσεις, που γίνονται μόνο με την αποστολή SMS ή με την κατοχή σχετικής βεβαίωσης.1

Όσα καταστήματα εστίασης (καφέ, φαγητό κ.α.) επέλεξαν να παραμείνουν ανοικτά, προσφέρουν μόνο υπηρεσίες σε «πακέτο» ή διανομής κατ’ οίκον· ιδιοκτήτες και υπάλληλοι άρχισαν από νωρίς να αποσύρουν τα τραπεζοκαθίσματα.

Ανοικτά είναι τα περίπτερα, ωστόσο αναμένεται να τροποποιήσουν το ωράριο λειτουργίας τους, κατεβάζοντας ρολά νωρίτερα τα βράδια. Κανονικά λειτουργούν σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, φούρνοι κ.α., καταστήματα όπου τις τελευταίες δύο ημέρες καταγράφηκε υψηλή κίνηση, παρότι θα είναι κανονικά ανοικτά εν μέσω λοκντάουν. Προφανώς, ανοικτά μένουν τα φαρμακεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και οι υπηρεσίες υγείας, καθώς καλύπτουν πρώτες ανάγκες.

Οι μετακινήσεις επιτρέπονται (με SMS ή σχετική δήλωση) αυστηρά και μόνο για τους εξής λόγους:

-για λόγους εργασίας,

-για λόγους μετάβασης στο σχολείο,

-για λόγους υγείας,

-για λόγους μετάβασης σε εν λειτουργία κατάστημα,

-για λόγους μετάβασης σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα,

-κίνηση για παροχή βοήθειας ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο,

-μετάβαση σε κηδεία ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, καθώς και

-για σωματική άσκηση ή κίνηση για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου ή σίτιση αδέσποτων εντός του δήμου.

Δείτε εδώ αναλυτικά πώς μπορείτε να μετακινηθείτε

3

Διπλάσια πρόστιμα

Εξάλλου, με 300 ευρώ πρόστιμο -έναντι 150 που ίσχυε έως χθες- θα τιμωρούνται εφεξής όσοι παραβιάζουν τους κανόνες για χρήση μάσκας σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους, μη τήρηση των αποστάσεων και για άσκοπες μετακινήσεις. Επιπλέον, σε εργοδότες που παρέχουν ψευδή βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων το πρόστιμο φτάνει τα 500 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν κατά παράβαση των νέων μέτρων και του απαγορευτικού καθώς και για τους υπευθύνους αυτών, το πρόστιμο πλέον είναι στις 5.000 και 3.000 ευρώ αντίστοιχα. Η τοπική αστυνομία προαναγγέλλει αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων.

Παροπλισμένοι οι κυνηγοί

Επίσης, όπως έγραφαν τα Ευρυτανικά Νέα, η μετακίνηση για κυνήγι ή ψάρεμα δεν εμπίπτει σε έναν από τους προβλεπόμενους λόγους μετακίνησης και δεν επιτρέπονται πουθενά σε όλη την επικράτεια. Τις απαραίτητες διευκρινίσεις έδωσε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Τι μένει σε λειτουργία

Σχετικά με τη λειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων:

-Επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα.

-Επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του δευτερογενούς τομέα, όπως βιομηχανία, μεταποίηση.

-Επιτρέπονται ενδεικτικά οι παρακάτω δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα:

Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία κλπ) λειτουργούν με το κανονικό τους ωράριο.

-Επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.

-Επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.

-Επιτρέπονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)

-Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνον στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ. Δεν αποτελούν, δηλαδή, ξεχωριστό λόγο μετακίνησης. Κάποιος δηλαδή προκειμένου να πάρει κάτι δεν μπορεί να μετακινηθεί από το σπίτι του. Αν κάνει χρήση των εξαιρέσεων sms, δηλαδή στο δρόμο προς τη δουλειά ή από τη δουλειά ή πηγαίνοντας για την προμήθεια κάποιου αναγκαίου αγαθού προφανώς μπορεί να κάνει χρήση του take away.4

Επιτρέπεται η λειτουργία σε:

-Καθαριστήρια

-Περίπτερα (24ώρο)

-Φαρμακεία

-Πρατήρια καυσίμων

-Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών

-Pet shops

5