Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Νέες παρατάσεις σε έργα, στον δήμο Καρπενησίου. Οικονομικούς λόγους επικαλούνται οι ανάδοχοι, από την έντυπη

Νέες καθυστερήσεις προκύπτουν στην ολοκλήρωση εργολαβιών, με τους αναδόχους να δηλώνουν αδυναμία παράδοσης των έργων, λόγω έλλειψης χρηματοδοτήσεων.ekklisia-nekrotafeio1

Τα Ευρυτανικά Νέα πολλάκις έχουν αναφερθεί στις συνεχόμενες παρατάσεις έργων που εγκρίνουν οι Οικονομικές Επιτροπές. Τα έργα αργούν να παραδοθούν, «χωρίς υπαιτιότητα αναδόχων», όπως συχνά αναφέρεται κατά τις αποφάσεις της Επιτροπής, καθώς πέρα από τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργολαβιών, πολλά έργα «παγώνουν» λόγω της πανδημίας. 

Έτσι, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Καρπενησίου, κατά τη συνεδρίασή της στις 27 Οκτωβρίου 2020, προέβη στην έγκριση παράτασης δύο ακόμη έργων. Πρόκειται για την «Αποκατάσταση τμημάτων του οδικού δικτύου εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Καρπενησίου» και τις «Συμπληρωματικές εργασίες Ιερού Ναού Νεκροταφείου». Συγκεκριμένα: 

2η παράταση στην αποκατάσταση οδικού δικτύου 

Στα τέλη του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο αποκατάστασης τμημάτων του οδικού δικτύου εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Καρπενησίου, έπειτα από αίτημα χορήγησης παράτασης που υπέβαλε -και έλαβε- η εργολήπτρια εταιρεία. 

Στο σχετικό έγγραφό της, η ανάδοχος εταιρεία προέβαλε μια σειρά από λόγους που οδήγησαν στην καθυστέρηση παράδοσης του έργου. Μεταξύ άλλων, τέθηκε το γεγονός ότι έχει υποβληθεί αίτημα για χρηματοδότηση του τρίτου λογαριασμού από την 20η Ιουλίου 2020, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει εκταμίευση της πίστωσης, καθώς και το αίτημα του προέδρου της Τ.Κ. Χελιδόνας για την μη εκτέλεση εργασιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (έως την 30η Σεπτεμβρίου) ώστε να πραγματοποιείται απρόσκοπτα η διέλευση των κατοίκων της Κοινότητας. 

Για τους λόγους αυτούς, η Οικονομική Επιτροπή εισηγήθηκε υπέρ της χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Να αναφέρουμε πως έχουν προηγηθεί κι άλλες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής για παράταση εργασιών του συγκεκριμένου έργου, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Να θυμίσουμε ακόμη πως το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 606.000 ευρώ, ωστόσο, έπειτα από έκπτωση της τάξης του 34,38% που κατέθεσε η οριστική ανάδοχος εταιρεία ΦΛΩΡΑΚΗΣ Ε. & ΒΑΞΕΒΑΝΟΣ Θ. Α.Ε., το έργο θα κοστίσει τελικά 397.676,63 ευρώ με τον Φ.Π.Α.

Ο Ι.Ν. Νεκροταφείου 

Νέα παράταση έλαβε το έργο «Συμπληρωματικές εργασίες Ιερού Ναού Νεκροταφείου» (φωτο). Ο ανάδοχος, Ανδρέας Τάσιος, αιτήθηκε νέα παράταση μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2020 «για να ολοκληρωθούν οι εργασίες και να τακτοποιηθεί οικονομικά η εργολαβία», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά κατά τη συζήτηση του θέματος στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου Καρπενησίου.

Το συμφωνητικό μεταξύ του αναδόχου και του δημάρχου υπεγράφη τον Ιούνιο του 2019 και προέβλεπε την παράδοση του έργου εντός 12 μηνών, ήτοι μέχρι τον Ιούνιο 2020. Ωστόσο, το έργο έλαβε κι άλλες παρατάσεις, για λόγους οικονομικούς, αλλά και για καθυστερήσεις που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας.  Ο αρχικός προϋπολογισμός του έφτανε τις 41.461,24 ευρώ, ωστόσο θα εκτελεστεί έναντι 28.608,25 ευρώ, έπειτα από έκπτωση 31% που προσέφερε ο ανάδοχος.