Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

ev media-logo

"Κανένας δεν θα στερηθεί φάρμακα". Οι φαρμακοποιοί στο Καρπενήσι καθησυχάζουν τους πολίτες

Οι φαρμακοποιοί της Ευρυτανίας συμμετέχουν και αυτοί στο εμπάργκο που έχει αποφασίσει και επιβάλει η Ομοσπονδία Φαρμακοποιών, λόγω χρεών του δημοσίου απέναντί τους, που αγγίζει το 1 δις ευρώ.

farmakeio

Η πίστωση που έδιναν οι φαρμακοποιοί στα ασφαλιστικά ταμεία έχει "παγώσει" μέχρι να ικανοποιηθεί το 100% των απαιτήσεών τους. Το θέμα που προέκυψε πρόσφατα με τους καρκινοπαθείς, οδήγησε την υπηρεσιακή κυβέρνηση να εκταμιεύσει ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, ώστε να χορηγηθούν τα ακριβά και κρίσιμα για την υγεία των ασθενών φάρμακα.

Οι φαρμακοποιοί, όμως, δεν είναι ικανοποιημένοι. Έχουν ήδη "σφραγίσει" επιταγές σε πολλούς, ενώ σε κάποιους- όπως σε ορισμένα φαρμακεία στη Λαμία- σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να προχωρήσουν σε κατασχέσεις, ενώ οι ίδιοι έχουν "μπει" στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Χθες, ο υπηρεσιακός Υπουργός κ. Κίττας σημείωσε για το θέμα των φαρμακοποιών πως «έχουμε επαναλάβει πάρα πολλές φορές ότι η έγκριση των προηγούμενων χρημάτων, τα οποία οφείλονται στους φαρμακοποιούς πριν το 2012, θα αποτελέσει αντικείμενο της επίλυσης αυτού του προβλήματος από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει».

Επισήμανε ότι έχουν αποπληρωθεί οι υποχρεώσεις προς τους φαρμακοποιούς του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.

«Για τον Μάρτιο έχουν καταβληθεί 200 εκατομμύρια, που αντιπροσωπεύουν το 70% με 75% περίπου του χρέους. Υπάρχουν τα 70 εκατομμύρια που απομένουν για να ολοκληρωθεί η υποχρέωσή μας για τον Μάρτιο.

Τα ποσά που χρειάζονται και δεν έχουν λογιστικοποιηθεί ακόμα είναι του Απριλίου και αυτά βρίσκονται διαθέσιμα», δήλωσε.

Στην Ευρυτανία.
Τα οικονομικά των φαρμακοποιών στην Ευρυτανία  δεν διαφέρουν. "Η κατάστασή μας είναι κρίσιμη", δηλώνουν στα “Ευρυτανικά Νέα”.

Ωστόσο, φαρμακοποιός στο κεντρικό φαρμακείο στο Καρπενήσι, δήλωσε ότι κανένας ασθενής, που αποδεδειγμένα δεν μπορεί να πληρώσει τα φάρμακά του, δεν θα τα στερηθεί.

“Θα τα πληρώσω από την τσέπη μου και όπου με βγάλει”, τονίζει.