Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ev media-logo

Το στάδιο Καρπενησίου έχει την δική του -10ετη- ιστορία - Φωταγωγήθηκε για πρώτη φορά

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το αρχικό έργο προέβλεπε φωταγώγηση του δημοτικού σταδίου και τοποθέτηση χλοοτάπητα 4ης γενιάς στο γήπεδο, όπως επίσης και βελτίωση των εγκαταστάσεων και τοποθέτηση πλαστικών καθισμάτων στις κερκίδες

gipedo fotagogimeno

Ένα έργο που ξεκίνησε το 2005 από τον δήμο Καρπενησίου, αλλά ανακοινώθηκε από το 2002, στα πλαίσια κατασκευής περιφερειακών αθλητικών έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η ανακοίνωση έγινε από την τότε Τοπική Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Ευρυτανίας. Η χρηματοδότηση του εν λόγω έργου, αλλά και άλλων στην Ευρυτανία, ήταν προϋπολογισμού 880.000 ευρώ από το πρόγραμμα «ΑΘΗΝΑ 2004»

Οι υποσχέσεις των τότε υπουργών, όμως, αποδείχθηκαν ένα μεγάλο ψέμα. Οι αναγνώστες των "Ευρυτανικών Νέων" θα θυμούνται τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιώργο Λιάνη, όταν το 2003 ήρθε στο Καρπενήσι και καυγάδισε με τοπικούς φορείς. Έταξε τα πάντα, δεν έδωσε τίποτα.

Το πρόγραμμα "ΑΘΗΝΑ 2004" αποδείχθηκε μια σκέτη απάτη, με θύματα σχεδόν όλους τους τότε δημάρχους. Είχαν πει  ότι ο προϋπολογισμός των αθλητικών έργων θα είναι από το πρόγραμμα του υπουργείου. Έτσι, οι δήμαρχοι προχώρησαν σε μελέτες έργων -κυρίως γήπεδα 5x5- ενώ πολλοί προχώρησαν και σε δημοπρατήσεις μέχρι που έμαθαν ότι "λεφτά δεν υπάρχουν" και ότι τα έργα που ξεκίνησαν θα πληρωθούν από τη ΣΑΤΑ, δηλαδή από τους πολίτες.

Κάπως έτσι συνέβη και με τον δήμο Καρπενησίου, αν και από τότε υπήρχε μια υποψία ότι τα χρήματα δεν θα εκταμιευθούν από το πρόγραμμα, αλλά θα πληρωθούν από τη ΣΑΤΑ. Όπερ και εγένετο, πλην κάποιου τμήματος, περίπου 150.000 ευρώ, που πράγματι δόθηκαν από το Υπουργείο Αθλητισμού.

Το πρόγραμμα του δήμου Καρπενησίου πρότεινε τη βελτίωση του Σταδίου με την τοποθέτηση χλοοτάπητα 4ης γενιάς, την τοποθέτηση πλαστικών καθισμάτων στις κερκίδες, την αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου και τέλος τη φωταγώγηση του γηπέδου.

Ο δήμος προκήρυξε το έργο τον Σεπτέμβριο του 2004. Σύμφωνα με την προκήρυξη το όλο έργο, στην αρχική του μελέτη, απαιτούσε περίπου 500.000 ευρώ. Να θυμίσουμε ότι μαζί με τα χρήματα για το γήπεδο Καρπενησίου, υπήρχε έγκριση για άλλα 300.000 ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιούσε ο δήμος για να ανακαινίσει το Κολυμβητήριο.

Το 2005, ο δήμος Καρπενησίου ξεκίνησε το έργο μετά από τροποποίηση της μελέτης που κατέληξε τελικά να χρηματοδοτηθεί μόνο η τοποθέτηση του χλοοτάπητα, με υπάρχουσα πίστωση, μόλις 60.000 ευρώ, τα οποία ο δήμος διέθεσε από ιδίους πόρους.

Ο εργολάβος, από το Αγρίνιο, ξεκίνησε τα πρώτα έργα. Αυτά ήταν η στρώση του γηπέδου με άσφαλτο, ώστε να τοποθετηθεί από πάνω ο χλοοτάπητας. Τα χρήματα ωστόσο ήταν… ελάχιστα. Ο εργολάβος έστρωσε την άσφαλτο και μετά εγκατέλειψε την εργολαβία, αφού άλλα χρήματα δεν υπήρχαν. Για 5 χρόνια το γήπεδο αχρηστεύτηκε.

Και φτάνουμε στο 2010. Η προηγούμενη δημοτική αρχή βρήκε τα χρήματα για τον χλοοτάπητα. Ανατέθηκε σε εταιρεία με εμπειρία και οι εργασίες τελείωσαν στα μέσα Ιουνίου του 2010. Από τότε το γήπεδο χρησιμοποιείται κανονικά.

Από τις αρχές του έτους, η νέα δημοτική αρχή προχώρησε σε μια απόφαση για τον ηλεκτροφωτισμό του γηπέδου. Μετά από απευθείας ανάθεση σε ηλεκτρολόγο της πόλης, μεταφέρθηκαν οι 4 πυλώνες από τα παραμελημένα γήπεδα μπάσκετ του προπονητικού στο γήπεδο Καρπενησίου.

Στις 15 Μαΐου 2012, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε πίστωση για το έργο "Ηλεκτροφωτισμός Σταδίου Δήμου Καρπενησίου", ύψους 24.000 ευρώ. Τα έργα έχουν ολοκληρωθεί και το Εθνικό Στάδιο της πόλης, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει ηλεκτροφωτιστεί από πυλώνες με συνολική ισχύ, περίπου 36.000watt.

Ωστόσο, όπως λέγεται από μέλη των ποδοσφαιρικών ομάδων που χρησιμοποιούν το γήπεδο, η ισχύς δεν φαίνεται να είναι αρκετή για να διεξαχθούν νυχτερινοί ποδοσφαιρικοί αγώνες. Ίσως τελικά χρειαστεί περαιτέρω ενίσχυση.