Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Κρύβει κινδύνους η μεγάλη έκπτωση για την αστική ανάπλαση Καρπενησίου;

Με 830.000 ευρώ λιγότερα η κατασκευή του έργου. Από το 4,2% στο 30,16% η έκπτωση

astiki anaplasi

Η μεγάλη έκπτωση, με την οποία θα κατασκευαστεί το έργο, προβληματίζει την κοινή γνώμη. Αντίθετα, καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο αντιδήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης. "Μεγάλη έκπτωση δόθηκε από πολλές εταιρείες. Θα με ανησυχούσε αν ήταν η μοναδική", αναφέρει{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Στον δεύτερο διαγωνισμό για το έργο της "Αστικής Ανάπλασης Καρπενησίου", προϋπολογισμού 3,2 εκατ. ευρώ, συμμετείχαν 17 κατασκευαστικές εταιρείες. Ανάδοχος αναδείχθηκε η "ΑΛΣΤΕ ΕΠΕ", με έδρα την Αθήνα

Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, με έτος ίδρυσης το 2005, είναι η "ΑΛΣΤΕ ΕΠΕ" που ανέλαβε το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης στο Καρπενήσι.

Ο πρώτος διαγωνισμός ακυρώθηκε, αφού η έκπτωση 4,2% που έδωσε η εταιρεία "Λ. ΚΙΤΣΙΟΣ ΑΤΕ" θεωρήθηκε ασύμφορη. Η ίδια εταιρεία, στον δεύτερο διαγωνισμό, έδωσε 23,12% έκπτωση.

Το γεγονός πως ένα από τα μεγαλύτερα έργα στο Καρπενήσι -και μάλιστα ένα από τα ουσιαστικότερα για την τουριστική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης- ανατέθηκε σε μια κατασκευαστική εταιρεία με μεγάλη έκπτωση, ήδη έχει προκαλέσει ερωτηματικά στην κοινή γνώμη.

Οι πολίτες ανησυχούν για την αρτιότητα κατασκευής του έργου. "Όταν δίνονται μεγάλες εκπτώσεις από τους εργολάβους για να πάρουν τα δημόσια έργα, τότε κάτι κόβουν, είτε από την αρτιότητα του έργου, είτε από την ποιότητα των υλικών", υποψιάζονται.

Και το ερώτημα που τίθεται έχει ως εξής: "Με 830.000 ευρώ λιγότερα, ποιος μας εγγυάται ότι το έργο θα γίνει όπως προβλέπει η μελέτη του;" 

Ωστόσο, ο αντιδήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης όταν ερωτήθηκε από τα "Ευρυτανικά Νέα" (Αρ. φύλλου 497/23-05-2012) για την εμπειρία της εταιρείας σε ανάλογης έκτασης έργα, δήλωσε ότι πρόκειται για μια από τις καλύτερες εταιρείες στον χώρο, με αρκετά παρόμοια έργα στο ενεργητικό της και εμπειρία στα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Απαντώντας στο ερώτημα αν τον προβληματίζει -όσον αφορά την αρτιότητα της κατασκευής του έργου- η μεγάλη έκπτωση που έδωσε η εταιρεία, δήλωσε: "... πολλοί λένε ότι η έκπτωση είναι πολύ μεγάλη και φοβούνται για το αν μπορεί να γίνει το έργο ή όχι. Θα τονίσω πως 7 μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες έδωσαν έκπτωση πάνω από 25%. Θεωρώ ότι κάποια πράγματα τα μέτρησαν. Θα ανησυχούσα αν μια εταιρεία έδινε έκπτωση 30% και όλες οι άλλες χαμηλότερη. Οι εκπτώσεις που δόθηκαν ήταν όλες υψηλές, που σημαίνει ότι έχουν κοστολογήσει το έργο και έχουν δει ότι βγαίνει".

Ο νέος διαγωνισμός
Ο δεύτερος διαγωνισμός έγινε στις 8 Μαΐου. Την περασμένη Τρίτη 29 Μαΐου 2012 εγκρίθηκε και το πρακτικό του διαγωνισμού μετά και τη διαπίστωση της νομιμότητας όλων των εγγράφων που παρέθεσε η ανάδοχος εταιρεία και κυρίως των εγγυητικών της επιστολών, ύψους 51.000 ευρώ, οι οποίες ήταν έγκυρες και νόμιμες.

Η ομόφωνη έγκριση του διαγωνισμού έγινε από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου, παρουσία του προέδρου της και δημάρχου Καρπενησίου κ. Κώστα Μπακογιάννη, του επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Ευάγγελου Καρφή και όλων των μελών της επιτροπής.

Η απόφασή τους ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή σύμβασης κατασκευής του έργου με τον ανάδοχο εργολάβο. "... τα έργα θα κατασκευαστούν με την λιγότερη δυνατή όχληση για το κοινό", αναφέρει στα “Ευρυτανικά Νέα” ο κ. Νίκος Σουλιώτης, ενώ ξεκαθαρίζει ότι "... θα υπάρχει άμεση συνεργασία της αναδόχου εταιρείας με τον δήμο, αλλά και τον εμπορικό κόσμο της πόλης".

Εντωμεταξύ, στόχος της δημοτικής αρχής είναι η εταιρεία να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες, ενώ θετικό χαρακτηρίζεται το γεγονός πως η εταιρεία αποδέχθηκε αίτημα της δημοτικής αρχής να απασχολήσει ντόπιο εργατικό προσωπικό για το μεγαλύτερο κομμάτι κατασκευής των έργων.


 

ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

perioxi parembasis

17 κατασκευαστικές εταιρείες (ΠΙΝΑΚΑΣ 1) συμμετείχαν στον 2ο διαγωνισμό -από τις... 47 που συμμετείχαν στον πρώτο που ακυρώθηκε- για την κατασκευή του έργου της αστικής ανάπλασης. Η έκπτωση που πέτυχε ο δήμος είναι μεγάλη και για τον λόγο αυτό η κοινή γνώμη προβληματίζεται για την αρτιότητα των εργασιών, κάτι όμως για το οποίο η δημοτική αρχή καθησυχάζει τους πολίτες

Πίνακας οικονομικών προσφορών 

pinakas ekptosewn


Ποια είναι η "ΑΛΣΤΕ ΕΠΕ"

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της εταιρείας στον ιστότοπό της, “η ΑΛΣΤΕ Ε.Π.Ε. ιδρύθηκε το 2005 στην Αθήνα από τους κ.κ. Στέφανο Σταματελόπουλο και Αλέξανδρο Κυπριάνο, Πολιτικούς Μηχανικούς Ε.Μ.Π. Έχει στελεχωθεί από έμπειρους μηχανικούς με όρεξη για δουλειά και δημιουργία.

Σκοπός της είναι η κατασκευή, ανακατασκευή -με το κλειδί στο χέρι- καθώς και η επίβλεψη και η διοίκηση (construction management) κτηριακών έργων, τόσο σε οικοδομικές, όσο και σε ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες.

Στόχος της εταιρείας είναι η όσο το δυνατόν αρτιότερη, οικονομικότερη και ταχύτερη εκτέλεση των έργων, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός μεγάλου αριθμού πελατών, ιδιωτών και δημοσίου τομέα.

Μεταξύ των έργων που αναλαμβάνει είναι η κατασκευή δημοσίων έργων (οικοδομικών, ηλεκτρομηχανολογικών, οδοποιίας κ.λπ.), επίβλεψη και διοίκηση έργων, ανάληψη έργων με το σύστημα "Μελέτη - Κατασκευή", κατασκευή και ανακατασκευή κατοικιών (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, μεζονέτες, πολυτελείς κατοικίες, εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία), κατασκευή και ανακατασκευή επαγγελματικών χώρων γραφείων και καταστημάτων, κατασκευή μεταλλικών κτηρίων και πάσης φύσεως ειδικών κτηρίων κ.λπ.”