Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Από τον Καραπιπέρη στον Κοντογεώργο - Οι βουλευτές Ευρυτανίας μετά την μεταπολίτευση

"Ορκίζομαι στην Πατρίδα". Ο Κώστας Κοντογεώργος είναι ο 11ος πολιτικός που ορκίστηκε βουλευτής Ευρυτανίας από την μεταπολίτευση και μετά. Από αυτούς οι 9 εκλέχθηκαν με την Νέα Δημοκρατία και οι δύο με το ΠΑΣΟΚ. Στα παράδοξα και το γεγονός ότι εκλέχθηκε βουλευτής μόνο μία γυναίκα

kontogeorgos orkomosia503

Με την πτώση της Χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας από τις εκλογές του '74 και την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος ίδρυσε την Νέα Δημοκρατία, η χώρα μπήκε σε τροχιά Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας

Οι βουλευτές Ευρυτανίας
Η Ευρυτανία αρχικά ήταν διεδρική, λόγω των πληθυσμιακών κριτηρίων που ίσχυαν τότε. Στις πρώτες εκλογές με την Νέα Δημοκρατία εξελέγησαν βουλευτές Ευρυτανίας οι Χρυσόστομος Καραπιπέρης και Κώστας Σαψάλης -δεν ζουν σήμερα- και οι οποίοι διατέλεσαν βουλευτές μέχρι και το 1977.{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Στις εκλογές το 1978 και μετά την αποκοπή από την Ευρυτανία τμήματος που σήμερα ανήκει στην Καρδίτσα -πρώην Αγραίων- κομμάτι που εκτείνεται μέχρι και την Φουρνά, ο πληθυσμός της Ευρυτανίας μειώθηκε, με αποτέλεσμα ο νομός να χάσει την μία έδρα του. Από τότε ο νομός χαρακτηρίστηκε ως μονοεδρικός. Βουλευτής τότε, μέχρι και το ‘81, εξελέγη ο Χρυσόστομος Καραπιπέρης.

Η ιστορία των βουλευτών
Ο Κώστας Τσιγαρίδας (ΠΑΣΟΚ), δικηγόρος, γεννήθηκε το 1939, στα Καμάρια των Αγράφων, από κτηνοτρόφους γονείς. Εκλέχθηκε βουλευτής Ευρυτανίας το 1981 μέχρι το 1989 και διετέλεσε υφυπουργός Γεωργίας. Στις μέρες του αυξήθηκαν τα χιλιόμετρα των ασφαλτοστρωμένων δρόμων στο νομό μας. Παράλληλα, φρόντισε για την ένταξη της Ευρυτανίας στα προγράμματα ΜΟΠ που αφορούσαν τον αγροτοτουρισμό.

Ο Παύλος Μπακογιάννης (ΝΔ), γεννήθηκε το 1935 στα Βελωτά. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ευρυτανίας τον Ιούνιο του 1989. Στις 26 Σεπτεμβρίου 1989 οι δολοφόνοι της "17 Νοέμβρη" τον σκότωσαν με 5 σφαίρες μπροστά στην είσοδο του γραφείου του, επί της οδού Ομήρου στην Αθήνα.

Την έδρα του καταλαμβάνει για λίγες ημέρες ο γιατρός Φώντας Οικονόμου (ΝΔ), ο οποίος ήταν συνυποψήφιος του Παύλου Μπακογιάννη στις εκλογές του '89. Ο ίδιος τότε ήταν συντετριμμένος για τον άδικο χαμό του φίλου του Παύλου.

Ντόρα Μπακογιάννη (ΝΔ). Η χήρα του αδικοχαμένου Παύλου Μπακογιάννη, κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία το 1990, εξελέγη βουλευτής Ευρυτανίας για πρώτη φορά το 1989. Επανεξελέγη το 1990 και το 1993 και διετέλεσε τα καθήκοντά της μέχρι και το 1996.

Θανάσης Παναγιωτόπουλος (ΝΔ). Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής Ευρυτανίας στις εκλογές του 1996. Κατάγεται από περιοχή του Προυσού, ενώ υπήρξε στενός συνεργάτης του Παύλου Μπακογιάννη. Διετέλεσε βουλευτής Ευρυτανίας μέχρι και το 2000, ενώ δεν κατέθεσε ξανά υποψηφιότητα.

 Δημοσθένης Τσιαμάκης (ΝΔ). Το 2000 εξελέγη βουλευτής Ευρυτανίας, όντας Νομάρχης, αφού νίκησε στις νομαρχιακές εκλογές το 1998. Κατάγεται από την Σιβίστα Ευρυτανίας. Έχασε όμως την έδρα του μετά από ένσταση. Έπρεπε να είχε παραιτηθεί νωρίτερα από την θέση του Νομάρχη, κάτι το οποίο αμέλησε.

Βασίλης Τσίπρας (ΝΔ). Δικηγόρος από τη δυτική Ευρυτανία. Μετά την ακύρωση της εκλογής του Δημοσθένη Τσιαμάκη, ανέλαβε την έδρα της Ευρυτανίας, αφού ήταν συνυποψήφιός του στις εκλογές του 2000. Διετέλεσε βουλευτής Ευρυτανίας μέχρι τις επόμενες εκλογές του 2004.

Στις εκλογές εκείνες ο κ. Τσίπρας δεν κατέβηκε υποψήφιος. Την έδρα κερδίζει ξανά ο Δημοσθένης Τσιαμάκης, ο οποίος διετέλεσε βουλευτής Ευρυτανίας μέχρι και το 2007, οπότε και έχασε την μονοεδρική από το ΠΑΣΟΚ, μετά από 18 χρόνια.

Καρανίκας Ηλίας (ΠΑΣΟΚ). Ιατρός στο επάγγελμα. Κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής για πρώτη φορά το 2004. Το 2007 εκλέγεται βουλευτής Ευρυτανίας, κερδίζοντας την έδρα από την ΝΔ, την οποία κρατούσε από το 1989. Διετέλεσε βουλευτής Ευρυτανία μέχρι και τον Απρίλιο του 2012. Στις εκλογές του Μαΐου έχασε την έδρα από τον Κώστα Κοντογεώργο.


Η ορκωμοσία Κώστα Κοντογεώργου

Είναι ο 11ος βουλευτής Ευρυτανίας από το '74 και ο 9ος της Νέας Δημοκρατίας. Εξελέγη για δεύτερη φορά στις 17 Ιουνίου 2012, ενώ η πρώτη ήταν στις 6 Μαΐου 2012. Στη Βουλή βρέθηκε στα... πίσω έδρανα, δίπλα στον Μεϊμαράκη. (φωτο πάνω)

Την περασμένη Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012 στις 11.00 το πρωί ορκίστηκαν οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, οι οποίοι εκλέχτηκαν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012. Μεταξύ αυτών και ο νέος βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος

Στην ορκωμοσία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμος, επικεφαλής αντιπροσωπείας μελών της Ιεράς Συνόδου. Στην τελετή ορκωμοσίας προήδρευσε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ιωάννης Τραγάκης.

Στα έδρανα της Βουλής -όπως απεικονίζεται στην φωτογραφία- βρέθηκε δίπλα-δίπλα, εκ δεξιών με τον νέο Πρόεδρο της Βουλής τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ενώ εξ αριστερών με τον νέο βουλευτή Αθηνών κ. Αντρέα Ψυχάρη. Στην μπροστινή σειρά των εδράνων διακρίνεται και η κα Ντόρα Μπακογιάννη.

Από τα χαρακτηριστικά της ορκωμοσίας ήταν ότι όλοι οι βουλευτές ύψωσαν τη δεξιά για να ορκιστούν, πλην των βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Εξαίρεση οι βουλευτές Λιάνα Κανέλλη και Νάσος Αθανασίου.

«Εμπάργκο» στους μουσουλμάνους βουλευτές έκανε και σε αυτή την ορκωμοσία της Βουλής η Χρυσή Αυγή. Οι βουλευτές της Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής επέλεξαν να παραμείνουν καθιστοί στα έδρανά τους και να μη σηκωθούν την ώρα που οι τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές έδιναν τον όρκο τους στο κοράνι, δείχνοντας έτσι τη δυσαρέσκειά τους για την παρουσία τους στο Κοινοβούλιο.

Ο 11ος βουλευτής από το '74
Ο κ. Κώστας Κοντογεώγος ανέλαβε τα καθήκοντά του, όντας ο 11ος βουλευτής Ευρυτανίας από την μεταπολίτευση του ‘74 και ο ένατος της Νέας Δημοκρατίας. Όπως καταχωρείται επίσης ως ο 9ος βουλευτής από το '81 -εποχή ΠΑΣΟΚ- και ο 7ος της Νέας Δημοκρατίας.